nuffnang

Tuesday 22 November 2011

Talam Suji

Ramuan :-                                                        
Lapisan Bawah :-
- 300g suji
- 320g gula
- 20g tepung beras
- 800ml santan
- 1 sudu teh pewarna kuning

Lapisan Atas :-
- 120g tepung beras
- 20g tepung kacang hijau (green pea)
- 100g gula
- 1 sudu makan coklat emulco
- 800ml santan

Cara Penyediaan :-

- Masukkan semua bahan lapisan bawah ke dalam periuk dan kacau di atas api perlahan sehingga naik wap.
- Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit.
- Kemudian campurkan semua bahan lapisan atas dan masak di atas api perlahan.
- Tuangkan lapisan atas ini di atas lapisan bawah yang sudah dikukus tadi.

Selamat Mencuba...

Sunday 20 November 2011

Sambal Goreng Selangor

Ramuan :-                                                                                                                         
- 2 keping tempe (potong dadu dan goreng)
- 4 biji kentang (potong serong dan goreng hingga garing)
- 2 keping tauhu kering (pucuk) (goreng dan kemudian patah-patahkan kecil)
- 1 bungkus kecil soun (direndam)
- 2 biji bawang besar (hiris nipis)
- 10 tangkai cili kering (dihiris nipis secara menyerong)
- 1 biji kelapa (santan)
- 8 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu kecil asam jawa adabi
- Gula dan garam secukup rasa

Bahan Kisar :-

- 3 ulas bawang putih
- 9 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- 1 genggam udang kering

Cara Penyediaan :-

- Panaskan sesenduk sayur minyak masak dan tumis bawang besar bersama cili kering yang sudah dihiris halus tadi sehingga garing. 
- Kemudian, masukkan bahan yang sudah dikisar tadi. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan santan, garam, gula, asam jawa, kicap dan biarkan sehingga mendidih.
- Boleh lah masukkan bahan-bahan yang sudah digoreng dan soun tadi. 
- Kacau rata sehingga masak dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba....

Bubur Sum-Sum

Ramuan :-                                                                                                      
Sum-Sum
- 500g tepung beras
- 2200ml santan
- 1 sudu teh garam
- 15 helai daun pandan (jadikan jus pandan sebanyak 800ml)

Sirap Gula 

- 250g gula merah
- 100g gula putih
- 400ml air
- 1 helai daun pandan

Cara Penyediaan :-

Sum-Sum :-

- Masukkan tepung beras ke dalam besen.
- Kemudian masukkan jus pandan sedikit demi sedikit dan gaul sehingga rata.
- Jerangkan santan ke dalam periuk sehingga ia mendidih.
- Perlahankan api, masukkan adunan tepung tadi ke dalam periuk yang berisi santan.
- Kacau sehingga ada gelembung wap pada adunan (pekat).
- Tuangkan ke dalam loyang/acuan mengikut citarasa masing-masing dan tunggu sehingga sejuk.

Sirap Gula :-

- Masukkan gula merah, gula pasir dan air ke dalam periuk dan panaskan.
- Selepas mendidih, masukkan daun pandan dan tutup api.

Selamat Mencuba...

Saturday 19 November 2011

Talam Keladi

Ramuan :-                                                       

Lapisan Bawah :-

- 150g tepung beras
- 40g tepung gandum
- 20g tepung ubi
- 800g santan
- 1sudu teh garam
- 80g gula
- 200g keladi rebus(dipotong dadu )

Lapisan Atas :-

- 120g tepung beras
- 100g tepung gandum
- 30g tepung ubi
- 800g santan
- 150g gula
- 1sudu teh garam
- 1sudu teh warna ungu

Cara Penyediaan (Lapisan Bawah) :-

- Satukan kesemua bahan (kecuali keladi ) kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit dan digaul rata.
- Tapiskan adunan kemudian masukkan keladi rebus dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Sediakan loyang yang telah disapu dengan minyak dan tuangkan adunan yang telah diwapkan tadi.
- Kukus selama 15minit.

Cara Penyediaan ( Lapisan Atas ) :-

- Satukan kesemua bahan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit hingga habis dan digaul rata.
- Kemudian tapiskan adunan dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Kemudian dituangkan pada lapisan bawah.
- Kukus selama 15minit.

Selamat Mencuba....

Talam Pandan

Ramuan :-                                                       

Lapisan Bawah :-

- 70 g tepung beras
- 60g tepung kacang hijau
- 10g tepung kanji
- 600g santan cair
- 250g gula
- 1 sudu besar air abu
- 7 helai daun pandan ( dikisar ambil jus )
- 1 penutup botol warna hijau

Lapisan Atas :-

- 60g tepung beras
- 20g tepung kanji
- 1sudu teh garam
- 300g santan pekat
- 300g air

Cara Penyediaan ( Lapisan Bawah ) :-

- Satukan kesemua bahan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit dan digaul rata.
- Kemudian tapiskan adunan dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Kukus selama 15minit

Cara Penyediaan ( Lapisan Atas ) :-

- Satukan kesemua bahan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit dan digaul rata.
- Kemudian tapiskan adunan dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Tuangkan pada lapisan bawah.
- Kukus selama 15minit

Selamat Mencuba...

Onde - Onde Bijan

Ramuan :-                                                                              
Bahagian Doh
- 2 cawan tepung pulut
- 3 sudu makan tepung gandum
- Secubit garam
- Bijan secukupnya
- Minyak untuk menggoreng

Bahagian Inti
- 1/2 biji kelapa parut
- 80g gula melaka/gula merah
- 50g gula putih
- 50ml air

Cara Penyediaan ( Inti ) :-

- Jerang gula melaka/gula merah, gula pasir dan air.
- Kemudian tapiskan ke dalam kuali dan masukkan kelapa parut.
- Masak di atas api perlahan sehingga inti agak kering.
- Angkat inti dan biarkan sejuk sementara menyediakan doh.

Cara Penyediaan ( Doh )  :-

- Masukkan kedua-dua tepung dan garam ke dalam mangkuk adunan, kacau rata.
- Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan
- Tepung yang sudah diadun tadi dijadikan doh.
- Kemudian ambil inti yang dikepal-kepal bulat dan masukkan ke dalam doh sehingga habis.
- Gelekkan doh tadi ke atas bijan sehingga tersalut di setiap permukaan dan bentukkan doh berbentuk bulat.
- Panaskan minyak dan boleh lah digoreng sehingga berwarna keperang-perangan.



Selamat Mencuba...

Friday 18 November 2011

Cuti sekolah datang lagi!!!

Assalamualaikum semua....

Cuti sekolah datang lagi! Kepada anak-anak kecil tentunya saat ini yang paling dinantikan.. Kepada tenaga pengajar, yeahh bercuti panjang lah nampaknya ye... Ibu bapa juga tentunya menantikan cuti akhir tahun ini... Masa yang panjang ini bolehlah digunakan untuk bercuti bersama ahli keluarga ke destinasi yang sudah dirancang sejak awal lagi.....

Namun kepada kaum ibu, sibuk bagaimanapun aktiviti harian.. Tentu dapur ruangan yang menjadi kewajipan untuk dijengah.. Terpulang sahaja menu ringkas mahupun yang agak istimewa, apa yang penting, ia mestilah enak dan berkhasiat bukan?

Oleh itu, suka saya untuk berkongsi beberapa resepi kuih talam dengan anda semua dalam posting berikutnya...

Tentu anda pernah dengar nama talam keladi, talam pandan, talam suji, talam berlauk, talam kacang hijau dan banyak lagi... Nak tau cara penyediaannya? Insya-Allah, jika diizinkan oleh-Nya dan ada kelapangan, saya akan kongsikan bersama anda....

Monday 14 November 2011

Chocolate Chip Cookies



  Ramuan :-                                                                                     -
- 150g tepung gandum
- 125g mentega
- 100g gula ising
- 1 biji kuning telur
- 3 sudu teh serbuk koko
- 30g chocolate chip
- 50g badam cincang
- Secubit soda bikarbonat
- Sedikit garam
- 1 sudu teh esen vanila



Cara Penyediaan :-

- Mentega dipukul bersama gula ising sehingga kembang.
- Kemudian masukkan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum ) dan digaulkan hingga rata.
- Akhir sekali, masukkan tepung gandum dan digaul rata sekali lagi.
- Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai.
- Bakar selama 35 minit.

Selamat Mencuba...

Sunday 13 November 2011

Asam Pedas Ayam Keramat

Ramuan : -

- 1 ekor ayam (potong 10@12@14)
- 3 ulas bawang merah (dihiris untuk tumis)
- 2 kuntum bunga kantan
- 2 tangki daun kari
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 sudu kecil asam jawa adabi
- Air (sehingga ayam tenggelam)

Bahan untuk kisar :-

- 1 inci halia
- 3 inci kunyit basah
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- 300g cili kering (rebus dahulu)

Cara Penyediaan :-

- Panaskan minyak dan tumis bawang merah yang dihiris tadi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan yang sudah dikisar.
- Tumis lagi sehingga pecah minyak dan masukkan sedikit air.
- Selepas itu, masukkan asam jawa diikuti bunga kantan, daun kari dan ayam.
- Tambah air sehingga sama paras dengan ayam.
- Biarkan seketika, masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Tutup periuk sehingga ayam empuk dan bolehlah dihidangkan.


Selamat Mencuba...

Tat Nenas Gulung

Ramuan : -                                          

- 250g mentega
- 20g gula halus
- 20g tepung jagung
- 360g tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji kuning telur
- Jem nenas secukupnya

Cara- Cara Penyediaan :-

- Masukkan mentega dan gula halus ke dalam besen   
  dan gaul sehingga rata dan masukkan esen vanila.
- Kemudian masukkan kuning telur, tepung jagung dan gaulkan hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum, sedikit demi sedikit hingga habis.
- Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
- Letakkan jem nenas di atas adunan dan gulungkan.
- Bakar selama 35 minit.

Selamat Mencuba...

Monday 7 November 2011

Semperit

Ramuan :-                                               

- 250g   mentega      
- 3/4 cawan gula halus
- 1cawan tepung kastard
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan tepung gandum
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu kecil esen vanilla


Cara Penyediaan :-

- Mentega dimasukkan bersama dengan gula dan dipukul rata sehingga kembang.
- Seterusnya,masukkan esen vanilla bersama kuning telur dan gaul campuran sehingga rata.
- Diikuti kesemua tepung dicampur dan dijadikan satu.
- Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega tadi dan digaul sehingga rata.
- Akhirnya,adunan dicanai dan dimasukkan ke dalam acuan semperit untuk dibentuk.


Selamat Mencuba...

Kuih Seri Muka

Ramuan :-                                                                       

Lapisan bawah :-

- 3 1/2 tin susu kecil beras pulut
- 3 1/2 tin susu santan
- Sedikit garam

Lapisan atas :-

- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 5 cawan santan
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 12 helai daun pandan (jadikan jus pandan)
- 2 sudu makan tepung ubi
- 1 biji telur
- Sedikit garam
- 1/2 sudu pewarna hijau

Cara Penyediaan :-

Lapisan bawah :-

- Semua bahan dicampur dan digaul sehingga rata.
- Seterusnya, permukaan loyang disapu rata menggunakan sedikit minyak.
- Kemudian,masukkan pulut ke dalam loyang dan dikukus sehingga masak.
- Akhirnya,pulut yang telah masak tadi ditekan rata sehingga padat.

Lapisan atas :-

- Satukan semua bahan dan hendaklah ditapis.
- Seterusnya,tuangkan perlahan-lahan diatas permukaan pulut tadi.
- Kemudian,kukuskan selama lebih kurang ½ jam.
- Pastikan sajian menjadi sejuk sebelum ianya dipotong.
- Akhirnya,sajian sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Biskut Almond

Ramuan :-
                                                                                   
Bahan A :-
- 200g butter
- 100g gula custard
- 50g shortening
- 1 sudu kecil nescafe
- 1biji kuning telur

Bahan B :-
- 300g tepung gandum
- 70g tepung ubi
- 50g nestum dikisar
- 40g badam besar
- 1 sudu besar coffee mate



Cara Penyediaan :-

- Bahan-bahan A dicampur serta dipukul sehingga sebati.
- Masukkan nescafe dan kuning telur, digaul hingga adunan menjadi rata.
- Campuran bahan B disatukan, masukkan sedikit demi sedikit sehingga habis ke dalam adunan A.
- Uli adunan dan dicanai doh tersebut.
- Seterusnya terap dengan menggunakan acuan (ikut acuan kesukaan masing-masing).
- Akhirnya,bakar adunan selama 30-35 minit.

Selamat Mencuba...

Lontong

                                                                                                                                           
Ramuan :-                                                                                        

Kuah Lontong :-

- 1 biji bawang besar (dihiris nipis untuk tumis)
- Seulas bawang putih
- 2 inci kunyit hidup
- 11 ulas bawang kecil (kisar bersama bawang putih  dan  kunyit).
- 5 biji kentang (potong dadu)
- 1 kg santan
- 2 keping tauhu kering (pucuk)- (rendamkan dahulu)
- Sepeket kecil soon (rendamkan dahulu)
- 5 keping tauhu (gorang separuh masak dan potong)
- 2 keping tempe (goreng separuh masak dan potong)
- 13 batang kacang panjang (dipotong panjang)
- 1 batang lobak merah (disagat)
- 300 g udang basah (udang kertas dibuang kepala)
- 2 biji lada besar

Cara Penyediaan :-

Panaskan sesenduk sayur minyak ke dalam periuk dan tumiskan bawang besar yang sudah dihiris tadi. Kemudian masukkan bawang, kunyit yang dikisar tadi sehingga naik bau. Masukkan kentang dan kacau rata, kemudian masukkan air dan tutup periuk. Tunggu sehingga kentang empuk. Bila kentang empuk, bolehlah masukkan santan, soon, tauhu, pucuk, tempe dan udang. Tambah 300g air. Bila sudah mendidih, masukkan lobak merah, kacang dan lada besar. Masukkan garam secukup rasa. Kepada sesiapa yang suka ajinamoto, bolehlah dibubuh sedikit. Saya tak gunakan ajinamoto untuk hidangan ini.


Nasi Impit :-   

                                                                                  
- Untuk jimat, saya sediakan sendiri nasi impit.
- Gunakan plastik 6 x 9 inci dan dicucuk-cucuk supaya   berlubang dan air boleh mengenai beras.
- Sukatan bagi beras 260g- rebus selama 2 jam).








Sambal Tumis :-

Ramuan :-

- 400 g ikan bilis (digoreng garing)
- 1 biji bawang besar (dihiris untuk tumis)
- 1 ulas bawang putih
- 9 ulas bawang kecil
- 1 inci belacan
- 30 tangkai cili kering (rebus dahulu kemudian kisar bersama bawang
putih, bawang kecil dan belacan)
- Gula (secukupnya)
- Asam jawa (secukup rasa- saya gunakan asam jawa Adabi)
- Garam (secukup rasa)

Cara Penyediaan :-

- Panaskan sesenduk sayur minyak masak dan tumiskan bawang besar yang sudah dihiris tadi sehingga naik bau. - Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi.
- Masukkan sedikit air, gula, asam dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ikan bilis dan kacau rata.

Selamat Mencuba...



Sunday 6 November 2011

Salam Aidil Adha Semua!



Assalamualaikum...

Salam Aidil Adha kepada semua pembaca... Terima kasih kerana sudi berkunjung ke dapurkhasipah.blogspot.com.

Selamat menunaikan ibadah korban dan bagi yang mengerjakan haji di tanah suci kota Makkah, semoga mendapat haji yang mabrur dan didoakan semoga selamat pulang ke tanah air hendaknya...

Kepada para ibu di luar sana, apa ye hidangan anda untuk para tetamu pada hari raya korban ni?

Kalau di sebelah Johor, tentunya hidangan lontong menjadi resepi wajib para-para ibu di dapur...

Kepada yang tidak tahu bagaimana menyedikan hidangan lontong, jangan lupa mencubanya setelah membaca posting saya yang berikutnya...

Anda juga boleh mencuba rendang daging, dan aneka biskut untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang..

Selamat mencuba!!!