nuffnang

Saturday 24 December 2011

Pecel Lele

Ramuan :-   
                                                                                
- 5 ekor ikan keli (disalai)
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 helai daun limau purut
- 1 pohon isi cekur
- 1 biji kelapa
- 15 tangkai cili api

Cara Penyediaan :-

- Bawang merah,bawang putih,cili api,cekur ditumbuk sehingga lumat.
- Masukkan ke dalam periuk dan curahkan santan.
- Daun limau purut disiat dan masukkan ke dalam periuk.
- Kemudian hiris halus daun cekur dan masukkan ke dalam periuk
- Tengek periuk di atas api dan dikacau hingga mendidih.
- Kemudian masukkan ikan yang sudah disalai tadi.
- Masukkan garam secukup rasa.

Selamat Mencuba....
 

Kek Pisang

Ramuan :-                                             
- 2 cawan tepung gandum
- 5 biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan minyak masak
- 1 sudu teh esen pisang
- 6 biji pisang mas
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu makan baking powder


Cara Penyediaan :-


- Pukul telur hingga kembang dan masukkan gula sedikit demi sedikit.
- Ramas pisang sehingga lumat.
- Kemudian ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
- Masukkan pisang ke dalam adunan telur dan digaul rata.
- Masukkan tepung berselang seli bersama minyak masak sehingga habis.
- Kacau rata adunan dan dimasukkan ke dalam loyang.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 45minit.


Selamat Mencuba....

Kastard

Ramuan :-                                                                                                                                                                                                      
- 1 cawan tepung kastard
- 3/4 cawan gula pasir
- 4 cawan santan
- Secubit garam

Cara Penyediaan :-

- Tepung kastard dicampur dengan 1 cawan santan.
- Kacau sehingga sebati
- Masukkan santan,gula dan secubit garam  ke dalam periuk dan tenggek di atas api sehingga ia mendidih.
- Tuangkan campuran tepung kastard tadi dan dikacau sehingga menjadi pekat.
- Kemudian,tuangkan ke dalam loyang



Selamat Mencuba...

Wednesday 21 December 2011

Kuih Koci Pulut Hitam

Ramuan :-                                           
                                                               
Doh :-
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam
- 1 1/2 cawan air
Inti :-
- 1 1/2 cawan santan cair
- 1 biji kelapa basah
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- 1/2 cawan air

Bahan-Bahan Lain :-
- Daun pisang secukupnya
- 1 1/2 cawan pati santan, secubit garam, 2 sudu makan tepung beras (masak di atas dapur sehingga kental)

Cara-Cara Penyediaan :-


Inti :- 
- Masukkan gula merah,gula pasir dan daun pandan bersama air ke dalam periuk.
- anaskan di atas api hingga mendidih.
- Tapis gula merah tadi dan biarkan sehingga sejuk.
- Masukkan tapisan gula tadi ke dalam kelapa parut dan digaul rata.
- Masak sehingga inti kering sedikit. Angkat dan sejukkan.


Doh :-
- Satukan tepung pulut dan pulut hitam dalalm satu bekas.
- Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.


Cara Membuat Kuih Koci :-
- Ambil sehelai daun pisang, sapu dengan minyak pada permukaan daun pisang tadi.
- Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
- Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
- Kemudian lipat seperti biasa.

Selamat Mencuba...

Serawa Durian


Ramuan :-                                                                                                            
- 1 biji kelapa(diperah)
- 2 sudu makan tepung gandum
- 2 biji durian
- Gula pasir secukupnya
- Secubit garam

Cara Penyediaan :-
- Durian dimasukkan ke dalam periuk.
- Kemudian,masukkan santan,gula dan secubit garam.
- Tenggek periuk di atas api dan dikacau sehingga mendidih.

Selamat Mencuba...

Ayam Ungkep

Ramuan :-                                                                                                           
- 1 ekor ayam (potong 14)
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 6 sudu makan ketumbar
- 3 sudu makan jintan manis
- 3 batang serai (dititik)
- 17 tangkai cili api (terpulang kepada citarasa masing-masing, nak pedas boleh tambah)


Cara Penyediaan :-
- Semua bahan di atas dikisar sehingga halus kecuali ayam dan serai.
- Panaskan minyak, masukkan 3 batang serai tadi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar tadi dan dikacau hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan digaul hingga layu. Kemudian masukkan air sama paras dengan ayam.
- Kemudian, masukkan garam, asam jawa dan gula sehingga cukup rasa.
- Tutup kuali sehingga airnya kering dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Sunday 11 December 2011

Sambal Tahun Perut Lembu

Ramuan :-                                                         
- 300g lengkuas muda dihiris (rebus empuk)
- 600g perut lembu dihiris (rebus empuk)
- 2 biji kelapa (diperah ambil santan)
- 2 genggam cili padi (buang tangkai)
- 3 keping asam keping


Bahan Kisar :-
- 2 genggam udang kering
- 5 ulas bawang putih
- 9 ulas bawang merah
- 1 inci kunyit hidup


Cara Penyediaan :-
- Bahan yang direbus tadi dijadikan satu dalam satu periuk kemudian masukkan bahan-bahan kisar.
- Kemudian, masukkan cili padi sedikit demi sedikit, asam keping dan garam secukup rasa.
- Curahkan santan yang telah diperah kemudian dimasak hingga mendidih.


Selamat Mencuba....

Sunday 4 December 2011

Puding Roti Zebra

Ramuan :-                                                                                                   
Bahan A :-
- 1 paket agar-agar cap layang-layang (25g)
- 6 gelas air (gelas sederhana besar)
- 1 1/2 cawan gula pasir


Bahan B :-
- 6 keping roti
- 1 tin susu cair
- 3 biji telur
- 4 sudu tepung kastard


Cara penyediaan :-
- Masukkan kesemua bahan A dan dimasak sehingga hancur.
- Kemudian, kesemua bahan B dikisar sehingga halus.
- Bahan yang sudah dikisar tadi dimasukkan ke dalam adunan A.
- Kacau adunan sehingga menjadi pekat.
- Setelah itu,angkat adunan dan dibahagi kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian dicampur bersama 3 sudu makan serbuk koko.
- Akhirnya,dicurah pada acuan berselang seli dan dibiarkan sehingga sejuk.

Selamat Mencuba...

Pai Epal Hijau

Ramuan :-                                                                                                
Bahan Inti :-

- 8 biji epal(dipotong dadu)
- 250g gula
- 3sudu makan tepung jagung

Bahan Doh :-

- 450g tepung gandum
- 200g mentega
- 2 biji telur
- 150g gula halus

Cara Penyediaan :-

- Bahan inti dimasukkan dan dimasak hingga menjadi pekat
- Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, gula halus dan mentega digaul sehingga menjadi seakan-akan serbuk roti.
- Tuang telur yang telah dipukul tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil menjadi satu doh.
- Canai doh dan masukkan ke dalam acuan pai.
- Cucukkan doh tadi menggunakan garfu di seluruh permukaan pai.
- Masuk inti dan ratakan di atas permukaan doh.
- Baki doh bolehlah dicanai dan disusun di atas permukaan pai.
- Sapu kuning telur di atasnya dan bakar selama 45 minit.

Selamat Mencuba...

Thursday 1 December 2011

Mee Rebus Johor

Ramuan :-                                                                
- 1kg mee kuning (celur)
- 200g taugeh (celur)
- 2 tangkai daun sup (potong halus)
- 2 tangkai daun bawang (potong halus)
- lapan biji cili merah/hijau
- 4 keping tauhu basah (goreng dan potong nipis)
- 4 biji telur (rebus)
- 4 biji limau kasturi
- Bawang goreng

(A) Bahan Tumis (Kisar) :-

- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 17 tangkai cili kering
- 2 sudu makan biji ketumbar
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas

(B) Bahan Untuk Kuah :-

- 300g daging tetel/cincang (direbus)
- 5 sudu makan rempah kari daging
- Garam
- Gula
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 batang serai (dititik)

(C) Bahan Kisar :-

- 300g keledek (direbus dan dilenyek/tumbuk)
- 250g udang kering
- 5 sudu makan taucu (dibasuh)
- 1 cawan kacang tanah (kisar halus)
- 2 biji buah keras

Cara Penyediaan :-

- Panaskan minyak masukkan serai yang telah dititik.
- Masukkan bahan A dan tumis sehingga garing.
- Masukkan rempah kari dan daging cincang dikacau sehingga kecut, masukkan air (ikut kepekatan masing-masing).
- Bila daging empuk, masukkan bahan C, garam dan gula secukup rasa.
- Bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Puding Buah Peach

Ramuan :-                                              

- 1 bungkus agar-agar
- 6 gelas air
- 1 cawan gula (kalau nak manis, tambah lagi)
- 4 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu esen vanila (jika suka)
- 1 tin buah peach (tuang air buah ke dalam gelas lain. Baki buah peach tadi, dipotong dadu)
- 1 tin susu cair
- 2 biji telur (dipukul)
- 1/2 cawan sagu (direbus dan diwarnakan merah)

Cara Penyediaan :-

- Rendam agar-agar terlebih dahulu kemudian masukkan 4 gelas air ke dalam periuk. Rebus sehingga agar- agar hancur.
- Sementara itu, susun buah peach dan buah ceri dalam acuan.
- Ambil sedikit adunan agar-agar dan curahkan ke dalam acuan yang sudah disusun buah peach dan ceri sehingga sama paras atau tenggelam sedikit buah tersebut. Tunggu sehingga agar-agar keras.
- Air buah tadi dicampur dengan air biasa menjadi dua gelas air. Curahkan ke dalam periuk berisi lebihan agar-agar tadi.
- Bancuh tepung jagung bersama sedikit air dan masukkan ke dalam adunan agar-agar diikuti dengan esen vanila, telur, susu cair dan tunggu sehingga mendidih.
- Curahkan sedikit demi sedikit ke dalam acuan berselang-seli dengan buah peach yang dipotong dadu dan  sagu sehingga habis.
- Biarkan sehingga sejuk dan bolehlah dihidangkan.


Selamat Mencuba....

Apam Eno Tepung Beras

Ramuan :-
- 2 cawan tapai nasi                                                            
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung beras
- 4 cawan air
- 1 paket eno perasa garam buah-buahan
- 1 sudu besar mauripan

Cara Penyediaan :-

- Kisar gula dan tapai nasi bersama 2 cawan air sehingga halus.
- Masukkan cawan tepung gandum dan tepuung beras ke dalam besen diikuti dengan mauripan.
- Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam adunan tepung dan kacau rata.
- Lebihan air tadi juga dimasukkan sekali.
- Biarkan sehingga adunan kembang kemudian masukkan eno dan digaul rata sehingga berbuih seperti sabun.
- Sementara itu, panaskan periuk kukus.(Bagi yang suka apam sedikit merekah, kukuskan acuan). Selepas   itu, masukkan adunan tadi ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit.
- Bila hendak makan bolehlah dihidangkan dengan kelapa parut yang dicampur sedikit garam.

Selamat Mencuba....