nuffnang

Sunday 26 February 2012

Kueh Kaswi

Ramuan :-                                                                                                                                               
- 400 gm gula merah ( ditapis )
- 50 gm gula pasir ( dimasak hingga mendidih )
- 400 ml air.
- 200 gm tepung gandum
- 50 gm tepung beras.    
- 170 gm tepung ubi.     
- 2 sudu makan air abu.     
- 2 sudu makan air kapur.   
- 850 ml air.
          
Cara Penyediaan :-


- Masukkan tepung ke dalam bekas dan dijadikan satu.
- Digaul rata kemudian masukkan air 850 ml.
- Kacau hingga tidak bergentel.
- Curahkan air gula suam yang telah ditapis dan digaul rata.
- Akhir sekali, masukkan air abu dan air kapur.
- Panaskan kukusan dahulu dan dikukus selama 30minit.

Selamat Mencuba...

Monday 6 February 2012

Bubur Kacang Durian

Ramuan :-                                                                                                                    
- 1tin susu kecil kacang hijau ( rendam 4jam )
- 10 ulas durian
- 1 1/2 cawan gula ( ikut citarasa )
- 1 1/2 biji kelapa parut (diperah)
- 1 sudu kecil garam
- 2 genggam sagu



Cara penyediaan :-

- Rebus kacang hijau yang telah direndam tadi hingga empuk.
- Kemudian, curahkan santan yang telah diperah tadi ke dalam rebusan kacang hijau.
- Masukkan durian, garam, sagu dan gula.
- Akhir sekali, kacau rata sehingga sagu masak.


Selamat Mencuba...

Kueh Getas

Ramuan :-                                                                                    

- 1 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- 11/2cawan kelapa parut
- 1 sudu kfc garam
- 1/2 cawan air

sira gula :-

- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan air


Cara penyediaan :-


- Campurkan tepung gandum, tepung pulut, kelapa dan garam.
- Kemudian, gaul campuran hingga menjadi rata.
- Masukkan air sikit demi sedikit hingga menjadi doh yang tak melekat ditangan.
- Ambil sedikit doh kemudian dibentukkan membujur.
- Buat sehingga habis dan goreng dengan api perlahan hingga kekuningan.
- Untuk menyira gula, masukkan gula dalam kuali serta air 1/2 cawan tadi.
- Kacau hingga gula likat, padamkan api masukkan kuih getas tadi.
- Gaul rata hingga gula menyaluti kuih.


Selamat mencuba...

Sambal Belimbing Hitam

Ramuan :-                                                                   

- 3 cawan ikan bilis ( ditumbuk kasar )
- 1ulas bawang putih ( ditumbuk
- 9 ulas bawang merah ( ditumbuk )
- 1 cawan belimbing ( telah direbus )
- 1 cawan cili padi ( ditumbuk )
- gula dan garam secukup rasa
- minyak ( untuk menumis )

Cara Penyediaan :-

- Panaskan minyak masak di dalam kuali,
- Kemudian, masukkan cili padi bersama bawang yang ditumbuk tadi sehingga berbau harum
- Masukkan semua bahan-bahan dan digaul rata.
- Goreng dengan api sederhana besar sehingga berbau harum.
- Kacau sambal sehingga garing dan bertukar menjadi warna kehitam-hitaman.
- Sambal ini sedap dimakan bersama nasi yang masih panas.


Selamat Mencuba...

Sunday 5 February 2012

Makaroni Kukus

Ramuan :-                                                                                                       

- 300g makaroni (direbus)
- 3biji bawang (hiris nipis)
- 20ekor udang besar(rebus/potong kecil2)
- 5biji telur
- 1cawan susu cair
- 3sudu teh lada sulah
- garam secukup rasa
- cheese (ditabur diatas makaroni)
- 3/4cawan air


Cara penyediaan :-

- Loyang disapu rata dengan marjerin.
- Kemudian, masukkan makaroni yang telah dikukus ke dalam loyang.
- Pukul telur, garam dan susu cair hingga rata.
- Air rebusan udang dimasukkan ke dalam campuran telur tadi.
- Curahkan campuran telur ke dalam makaroni.
- Masukkan udang bersama hirisan bawang dan digaul rata.
- Akhir sekali, kukuskan selama 30-40 minit.
- Sedia dihidangkan dengan cili sos

Selamat Mencuba...

Apam Polkadot

Ramuan :-                                                   

- 3biji telur gred A (sejuk)
- 275g tepung gandum
- 160g gula halus
- 150ml susu cair
- 3sudu teh baking powder
- 1sudu teh ovallate
- 1penutup esen ros
- pewarna hijau/merah
- filling blueberry atau ikut citarasa



Cara penyediaan :-

- Masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer.
- Pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang kemudian dimasukkan esen ros.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
- Masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag.
- Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja.
- Letakkan  secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan.
- Picit lagi adunan sama warna berbeza sehingga hampir penuh.
- Akhir sekali, dot-dot kan dengan warna pilihan dan kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak


Selamat Mencuba... 

Jelly Kelapa Pandan

Ramuan :-   

-20g agar-agar powder 
- 4biji kelapa muda
- 1cawan gula pasir
- 3000ml air kelapa (ditambah sekiranya tidak cukup)
- isi kelapa (dicarik dengan garpu)
- 1sudu teh garam
- Pewarna (hijau)


Cara penyediaan :-

- Air kelapa, agar-agar powder dan gula pasir dididihkan di atas api.
-  Masukkan garam dan isi kelapa.
-  Masukkan ke dalam acuan.
- Sejukkan di dalam peti ais.


Selamat Mencuba...