nuffnang

Monday 23 April 2012

Ayam Masak Merah


Ramuan:-                                                                                                                                                                                                     

- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
- 1 inci halia        
- 2 batang serai (dikisar halus bersama bahan-bahan di   atas)
- 1 ekor ayam  
- 1 tin besar tomato puree
- 3 biji buah keras (ditumbuk)
- 8 sudu makan cili kering yang sudah dikisar
- 3 kuntum bunga lawang
- 7 biji buah pelaga
- 7 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 1 cawan air
- 1 cawan susu cair
- Gula dan asam jawa secukup rasa.

Cara Penyediaan:-

- Gaul kunyit dan garam pada ayam kemudian goreng jangan   terlalu garing.
- Tumis bunga lawang, buah pelaga,bunga cengkih dan kayu   manis.
- Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan kacau sehingga   naik bau.
- Masukkan tomato puree dan cili kering, gaul rata.
- Kemudian curahkan susu cair, gula, asam jawa dan buah keras. Gaul rata.
- Masak sehingga kuahnya agak pekat.
- Rasalah masam dan manisnya.
- Akhir sekali masukkan ayam goreng.
- Gaul rata biar 3 minit bolehlah ditutup api.

Selamat Mencuba...

Pizza Bonda


Ramuan :-                                                                                                                                                                                              
Doh roti:-

- 1kg tepung gandum
- 2 bungkus mauripan
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cawan gula kastor
- 1/2 cawan minyak mazola/masak
- 2 cawan air


Cara Penyediaan doh roti :-

- Tuangkan yis di dalam mangkuk kecil.
- Campur 1 sudu makan gula dan dibancuh hingga rata.
- Kemudian masukkan 2 sudu makan tepung gandum. Biarkan sehingga ia kembang.

- Di dalam bekas lain, tuang tepung gandum, gula kastor dan garam digaul rata.
- Bila ibu roti sudah kembang, masukkan dalam bekas tepung dan digaul sehingga rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit berselang-seli dengan minyak.
- Uli sehingga tepung tidak melekat di tangan. Biarkan doh kembang 2 kali ganda.
- Apabila kembang doh tadi hendaklah ditumbuk-tumbuk untuk mengeluarkan anginnya.
- Ambil doh dan dibahagikan kepada 4.
- Kemudian leperkan dan letak atas tutup periuk yang telah digris.
- Selepas itu taburkan bahan-bahan tabur.
- Panaskan oven 180 darjah celcius.  Bakar selama 30 minit.

Bahan sos :-

- 3 ulas bawang putih tumbuk halus
- 1 sudu teh garam
- 1/2 botol kecil tomato sos
- 1/2 botol cili sos
- 1/2 sudu teh serbuk origano

- Satukan kesemua bahan dan gaul rata.
- Kemudian sapukan di atas doh yang telah dileper tadi.


Bahan tabur :-

- 2 biji bawang besar (potong bulat)
- 1 tin cendawan butang (potong  nipis)
- 1 tin nenas kiub
- 1 bungkus kecil mix vegetable
- 1 peket cheese yang sudah diparut
- 1 bungkus hot dog ramly burger (potong bulat)
- 1 biji lada benggala (potong dadu)
- Mayonis secukupnya

Selamat Mencuba...

Sunday 15 April 2012

Agar-agar Koktel

Ramuan :-                                                                                    
- 1 paket agar-agar cap layang-layang
- 7 cawan air (termasuk air koktel)
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu makan kastard
- 1biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1tin koktel ( toskan)

Cara Penyediaan:-

- Rendam agar-agar kemudian toskan.
- Kemudian, masukkan agar-agar dan gula dalam periuk.
- Curahkan bersama 7 cawan air.
- Didihkan agar-agar hingga hancur.
- Susu cair dicampur dengan tepung kastard dikacau hingga tidak bergentel.
- Pukul telur kemudian satukan ke dalam adunan susu cair.
- Masukkan adunan susu ke dalam agar- agar.
- Akhir sekali masukkan koktel.
- Acuan hendaklah dibasahkan dahulu baru dituangkan agar- agar tadi.
- Sejukkan dan masukkan dalam peti ais.


Selamat Mencuba...

Puding Horlick

Ramuan :-                                                                                      
- 1 bungkus agar-agar
- 6 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 tin susu cair
- 3/4 tin susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 cawan horlick
- 3 biji telur
- 2 sudu makan tepung kastard


Cara Penyediaan :-

- Masukkan agar-agar dan gula ke dalam periuk. 
- Panaskan di atas api perlahan.
- Biar sehingga mendidih dan gula menjadi larut.
- Dalam bekas berasingan pukul telur sehingga kembang.
- Masukkan esen vanilla, susu pekat, susu cair, tepung kastard serta horlick.
- Pukul sehingga sebati.
- Semasa menuang bahan tadi ke dalam periuk berisi agar- agar, perlulah ditapis dahulu supaya tidak bergentel.
- Kacau adunan sehingga mendidih.
- Bila sudah masak,tuang ke dalam acuan dan tunggu sehingga sejuk.
- Selepas itu bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
p/s : enak di makan ketika sejuk...

Selamat Mencuba...

Bubur Pulut Hitam

Ramuan :-                                                                                      
- 1 susu tin beras pulut hitam
- 1 cawan gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 1500 gm santan
- 3 helai daun pandan

Cara Penyediaan :-

- Basuh beras pulut hitam dan rendam selama 3 jam.
- Tenggek periuk yang berisi pulut tadi atas api.
- Rrebus sehingga pulut hitam empuk.
- Apabila sudah empuk masukkan santan, garam, gula dan daun pandan.
- Akhir sekali, kacau rata dan biarkan hingga mendidih.

Selamat Mencuba...