nuffnang

Thursday 30 August 2012

Apom Berinti Kastard


Ramuan :-                                                                    
- 2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
- 1/4 cawan gula
- 1 biji telur
- 2 sudu kecil yis
- 1 sudu kecil pewarna kuning
- 1 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan air (agak2 seperti adunan apom/pancake tapi jangan terlalu cair kerana bila dah kembang adunan jadi ringan)
- 1 sudu besar marjerin (dicairkan)

Inti Kastard :-

- 1/2 cawan gandum
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 cawan gula (boleh dikurangkan jika tak suka manis)
- 1 1/2 cawan air
- 1 sudu kecil pewarna kuning

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan yis dalam mangkuk bersama gula pasir dan bancuh dengan sedikit air suam.
- Kemudian masukkan sedikit tepung gandum dan gaul rata.
- Tunggu sehingga kembang.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang. Masukkan susu segar, air, majerin cair dan pewarna, gaul hingga sebati.
- Masukkan tepung ke dalam adunan telur tadi dan gaul rata.
Kemudian masukkan adunan yis dan gaul.
- Perap adunan selama 1 jam (lebih lama lebih baik) sehingga adunan kelihatan berbuih.
- Tuang 1 senduk adunan kemudian ratakan dan masak di atas non-stick pan tanpa menggunakan minyak. - - Masak dengan api yang kecil. Tutup kuali dengan penutup.
- Adunan cepat masak jadi jangan biarkan terlalu lama kerana ia cepat hangus.
- Apabila adunan masak, angkat dan letakkan 1 sudu besar inti ditengahnya. Lipat separa bulatan.
- Apom akan jadi semakin lembut apabila sejuk.

Untuk Inti :-

- Satukan semua bahan inti, kemudian tapis.
- Masak di dalam periuk di atas api sederhana sehingga kental dan berkilat.
- Inti boleh juga dimasukkan jagung cream atau inti kaya.

Selamat Mencuba...

Wednesday 29 August 2012

Lapis Putih Telur


Ramuan :-                                                           
Bahan A
- 500ml putih telur
- 300gm gula pasir
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu teh asen rose

Bahan B (jadikan satu)
- 100ml susu cair.
- 80ml mentega cair

Bahan C (diayak)
 - 250gm tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 25gm susu tepung

Pewarna
- 1 sudu teh chocolate powder
- 1 sudu teh pewarna kuning

Cara-Cara Penyediaan :-

- Satukan bahan A dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental.
- Masukkan bahan B dan C berselang seli dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
- Bahagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian adalah warna asal.
- Masukkan setiap bahagian dengan pewarna dan gaul rata.
- Panaskan pengukus terlebih dahulu. Tutup pengukus hendaklah dibalut dengan kain supaya tidak menitik pada kuih.
- Kukus setiap lapisan selama 7minit.  Lapisan atas sekali hendaklah dikukus selama 20 minit.
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

Selamat Mencuba...

Sunday 26 August 2012

Rendang Daging


Ramuan :-
- 600gm daging lembu (dihiris kecil)                     
- 1 kg santan
- 150 gm kerisik
- 13 sudu makan cili kering kisar (pedas ikut citarasa)
- 9 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 13 batang serai (kisar)
- 2 inci halia (kisar)
- 5 inci lengkuas (kisar)
- 9 helai daun limau purut
- 2 sudu asam jawa
- 5 helai daun kunyit (dimayang halus-halus)
- Sedikit garam, gula pasir, gula merah

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan daging ke dalam kuali, curahkan santan, daun limau purut dan bahan kisar, kacau rata.
- Masak di atas api kecil sehingga daging empuk.
- Apabila rendang sudah pekat baru masukkan kerisik, daun kunyit yang dihiris halus, garam, gula pasir, asam jawa dan gula merah.
- Kacau sehingga pekat dan rasalah ikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

Kuah Kacang


Ramuan :-                                                                    
- 300 g kacang tanah (sangai dan kisar kasar)
- 50 g gula pasir
- 100 g gula merah
- 1 sudu makan asam jawa adabi
- 3 biji buah keras (dikisar)
- 2 inci lengkuas (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 7 sudu makan cili kering kisar (pedas ikut citarasa masing-masing)
- 7 ulas bawang merah (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 7 batang serai (dikisar)
- 1/2 dada ayam dipotong kecil-kecil
- 800 liter air
- 1 cawan minyak masak

Cara-Cara Penyediaan :-

- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau kemudian tuangkan air.
- Masukkan gula merah, asam jawa, gula pasir, kacang tanah kisar dan garam kemudian gaul rata.
- Masak atas api perlahan hingga keluar minyak dan kacangnya empuk.
- Renehkan sehingga kuah kacang pekat.
- Rasalah masam, manis dan manisnya secukup rasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

Saturday 18 August 2012

Bangkit Kelapa


Ramuan :-                                                                   
- 130 gm gula halus
- 250 gm mentega
- 2 biji kuning telur
- 2 cawan kelapa parut (ambil putihnya dan disangai agak kuning sedikit)
- 400 gm tepung ubi
- 100 gm tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder

Cara-Cara Penyediaan :-

- Pukul mentega dan gula halus hingga kembang.
- Masukkan kelapa sangai, baking powder dan kuning telur. Kacau hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung ubi dan tepung gandum gaul hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh leper di atas plastik dan cetaklah dengan acuan kesukaan masing-masing. Susun di dalam loyang pembakar dan bakarlah dengan ketuhar 150C atau sehingga kekuningan bawah biskut.

Selamat Mencuba...

Friday 17 August 2012

Biskut Coklat Breadcramb

Ramuan :-                                                               
Bahan A
- 260gm mentega
- 150gm gula kaster
-  1 sudu teh esen vanila
- 50 gm breadcramb putih (dikisar halus)

Bahan B
- 300gm tepung red rose
- 50gm susu tepung
- 40gm tepung jagung

Hiasan :-
 - Coklat masakan dan breadcrumb putih secukupnya

Cara-Cara Penyediaan :-
- Pukul bahan A hingga berkrim.
- Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan di sukai.
- Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
- Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang dicairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.

Selamat Mencuba...

Thursday 16 August 2012

Biskut Arab


Ramuan :-                                                               
- 600 gm tepung gandum
- 300 gm gula icing
- 300 gm minyak sapi
- 1/2 sudu kecil serbuk vanila
- 1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-Cara Penyediaan :-
- Cairkan minyak sapi di atas api.
- Masukkan tepung, gula halus dan esen vanila, gaul rata.
- Tuangkan minyak sapi cair sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh kemudian bulatkan sebesar guli dan susun di atas loyang pembakar.
- Bakar pada suhu 150 C selama 45 minit.

Selamat Mencuba...

Sunday 12 August 2012

Biskut Almond London


Ramuan :-                                                                    
- 250 gm mentega
- 120 gm gula halus
- 400 gm tepung gandum
- 50 gm tepung jagung
- 1 biji telur (gred B)
- 1 sudu teh esen vanilla
- Badam yang telah dipanggang secukupnya
- Cawan kertas secukupnya
(Adunan untuk lebih kurang 130 biji biskut)

Hiasan :-
- Badam cincang untuk tabur
- Coklat masakan untuk salut biskut

Cara-Cara Penyediaan :-
- Ayak tepung gandum dan tepung jagung.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Kemudian masukkan esen vanilla dan telur, kacau sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh, bulatkan dan masukkan biji badam dan bentukkan bujur.
- Setelah siap, susunkan dalam dulang pembakar dan bakar selama lebih kurang 35 minit atau sehingga kekuningan di bahagian bawah biskut. Biarkan biskut sejuk.
- Selepas itu, cairkan coklat secara double boiler.
- Masukkan biskut dalam coklat dan letakkan dalam cawan kertas. Taburkan sedikit badam cincang di atasnya.
- Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya.

Selamat Mencuba...

Tuesday 7 August 2012

Cara Manis


Ramuan :-                                                                             
- 2 cawan tepung gandum
- 3 cawan santan (dari sebiji kelapa)
- 3 helai daun pandan (dikisar bersama santan dan tapis)
- 1 biji telur
- 2 sudu teh garam
- Gula pasir secukupnya
- Pewarna hijau secukupnya

Cara Penyediaan :-
- Campurkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai sebati.
- Bila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam teko yang ada muncung supaya mudah untuk memasukkannya ke acuan.
- Panaskan acuan cara dengan api yang sederhana kecil.
- Lenserkan minyak menggunakan daun pandan yang diikat kemas tadi pada acuan.
- Tuangkan adunan tepung sehingga agak penuh ke dalam semua lubang acuan.
- Kemudian masukkan 1 sudu teh gula pasir ke dalam setiap lubang acuan tadi.
- Tutup acuan dengan tudung periuk yang sepadan dengan acuan cara dan biarkan beberapa minit. Apabila sudah masak bolehlah angkat.

Selamat Mencuba...

Sunday 5 August 2012

Sotong Berempah

Ramuan :-                                                                                  

- 400 gm sotong sederhana besar (dibersihkan)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 1 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan rempah kurma
- 1 sudu kecil ketumbar (dikisar kering)
- 1 sudu kecil jintan putih (dikisar kering)
- 1 sudu kecil jintan manis (dikisar kering)
- 2 sudu makan sos tiram
- 3 tangkai daun kari
- 1 sudu kecil asam jawa
- 1/4 cawan air
- 2 tangkai lada merah (dibelah 4)
- Sedikit garam dan gula
- Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan :-

- Bersihkan sotong dan ditoskan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan rempah kurma, tumis lagi hingga garing.
- Kemudian, masukkan pula sos tiram, garam, asam jawa, gula dan daun kari serta air, biar ianya mendidih.
- Selepas itu, bolehlah masukkan sotong, biar sehingga empuk. Rasalah secukup rasa.
- Masak hingga kuah menjadi sedikit kering dan bolehlah dipadamkan api.
- Sekiranya ingin berkuah lebihkan airnya.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

Selamat Mencuba...

Wednesday 1 August 2012

Karipap Rangup


Ramuan :-                                                                             
Inti :-
- 4 biji kentang (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 labu bawang besar (dihiris halus)
- 2 sudu teh serbuk tiga rasa
- 1 genggam isi ayam (dipotong dadu)
- 1 sudu penuh rempah kari daging
- 3 tangkai daun kari
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air

Doh :-
- 2 cawan tepung gandum
- 5 sudu makan marjerin (dicairkan)
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cawan air suam

Cara Penyediaan :-
Inti :-
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
- Kemudian masukkan isi ayam, daun kari dan serbuk kari, kacau rata.
- Bila kesemuanya telah rata, masukkan kentang, gaul dan curahkan air sehingga menutupi kentang.
- Tutup kuali, biarkan kentang sampai empuk dan kering.

Doh :-
- Masukkan tepung ke dalam bekas, diikuti marjerin cair dan garam.
- Gaul dan jadikan serbuk.
- Bila sudah rata, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
- Canaikan doh setebal 1/4 inci dan masukkan inti, ditutup kemudian dikelim.
- Akhir sekali bolehlah digoreng sehingga kulitnya berwarna kekuning-kuningan.

Selamat Mencuba...


Talam Pisang


Ramuan :-                                                                                                    
Lapisan Bawah :-
- 18 bij pisang kapas/emas (dilenyek lumat)
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 biji kelapa parut
- 1 sudu teh garam
- 1 cawan gula

Lapisan Atas :
- 120 gm tepung beras
- 100 gm tepung gandum
- 1000 gm santan
- 180 gm gula
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh pandan paste
- 1 sudu teh warna hijau

Cara Penyediaan :-
Lapisan Bawah :-

- Panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Masukkan pisang yang telah dilenyek ke dalam bekas, kemudian masukkan garam, kelapa parut dan tepung gandum yang sudah digaul rata.
- Lenser loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan pisang tadi ke dalam loyang dan diratakan.
- Kukus selama 20 minit.

Lapisan Atas :-
- Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam bekas kecuali santan, gaul rata kemudian barulah masukkan santan sikit demi sedikit hingga habis.
- Selepas itu, masukkan kedua-dua pewarna hijau dan gaul rata.
- Kacau atas api sederhana hingga naik wap kemudian tuangkan pada lapisan bawah.
- Kukus selama 15 minit.

Selamat Mencuba...