nuffnang

Sunday 28 October 2012

Kek Prune Kukus


Ramuan :-
- 250 gm mentega
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula caster
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 2 cawan buah prune dikisar bersama 50 ml air
- 5 biji prune untuk hiasan
- 4 biji telur
- 2 sudu kecil baking powder
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat

Cara-Cara Penyediaan:-

- Putar mentega dan gula hingga kembang kemudian masukkan susu pekat manis putar hingga sebati.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus diputar.
- Masukkan prune kisar gaul sebentar kemudian masukkan tepung sikit demi sedikit hingga habis.
- Masukkan dalam loyang yang telah disapu majerin.
- Panaskan pengukus kemudian kukus selama 1 jam ataupun cucuk dengan lidi pada kek tersebut.
- Sekiranya tidak melekat bermakna kek sudah masak.

Selamat Mencuba...

Kari Nenas Ikan Duri


Ramuan:-                                                                         
 - 1 ekor ikan duri (sederhana)
- 1/2 biji nenas
- 1 biji capcicum hijau (sederhana)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 inci halia (tumbuk)
- 6 sudu makan rempah kari ikan (bancuh jadikan pes)
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 1 sudu teh asam jawa
- 3 tangkai daun kari
- 1 biji kelapa (perah santan)
- 2 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum  bunga lawang
- 7 kuntum bunga cengkih
- 5 biji buah pala
- 2 biji tomato (belah 6)
- Minyak untuk menumis
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pala dan bunga lawang.
- Kemudian masukkan pes kari ikan, daun kari, tomato dan cili kering kisar kacau hingga terbit minyak.
- Tuangkan santan, masukkan asam jawa dan nenas kacau hingga rata.
- Biarkan mendidih sebentar barulah masukkan ikan dan capsicum hijau.
- Akhir sekali masukkan garam.
- Rasalah ikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

Kek Lapis Pandan (Pandan Layer Cake)

Ramuan :-                                                                              
- 4 biji telur grade A
- 250gm tepung sponge mix
- 1 sudu besar ovalette
- 60 ml air
- 60 ml minyak jagung
- 1 sudu teh pes pandan

Cara-Cara Penyediaan Kek:-

- Panaskan oven terlebih dahulu
- Masukkan sponge mix, telur dan ovallete dalam bekas dan pukul hingga gebu dan pekat.
- Tuangkan air, minyak dan pes pandan serta pukul lagi.
- Sediakan acuan 8x8 yang telah disapu minyak.
- Masukkan adunan ke dalam acuan.
- Bakar selama 35 minit, sekiranya kek dicucuk dengan lidi tidak melekat menandakan kek telah masak.
- Apabila kek sudah masak terbalikkan dan letak di atas redai biar sehingga sejuk.

Ramuan Custard :-

- 1050 gm santan
- 230 gm gula
- 10 gm serbuk jelly
- 1 sudu teh paste pandan
- 100 gm tepung Hoen Kwee (warna hijau)
- 1/8 sudu garam

Cara-Cara Penyediaan Custard:-

- Masukkan kesemua bahan custrad ke dalam periuk dan tenggek di atas api kacau adunan sehingga pekat dan likat.

Cara-Cara Melapis Kek:-

- Kek span dipotong kepada dua lapisan. Ketepikan.
- Sediakan acuan yang digunakan tadi berukuran 8x8 inci. Seelok-eloknya guna acuan yang senang ditanggalkan.
- Masukkan lapisan kek ke dalam acuan kemudian sendukkan lima adunan custard letak di atas kek serta ratakan.
- Ambil satu lagi kek letakkan di atas adunan kastad dan tekan sedikit.
- Tuangkan adunan kastad dan ratakan disekeliling kek hingga habis.
- Masukkan dalam Peti ais supaya senang untuk mengeluarkan kek dari acuan.
- Apabila sudah sejuk keluarkan dan taburlah dengan kelapa kering.

Selamat Mencuba...

Friday 26 October 2012

Biskut Nestum


Ramuan:-                                                                         
- 125 gm mentega
- 50 gm gula aising
- 1 sudu teh esen vanila
- 100 gm tepung rose
- 40 gm tepung jagung
- 60 gm nestum di kisar halus
- Chocolate chip secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pukul bahan mentega dan gula aising hingga putih, masukkan esen vanila bersama nestum.
- Masukkan kesemua tepung dan uli hingga menjadi doh.
- Canaikan doh yang dialas dengan plastik dan terap dengan acuan kesukaan masing-masing.
- Sapu kuning telur dan tabur letakkan chocolate chip di atasnya.
- Susun di dalam dulang pembakar yang telah disapu majerin.
- Panaskan oven dan bakar pada suhu 150C selama 35 minit.

Selamat Mencuba...

German Cookies


Ramuan:-                                                             
- 125 gram mentega
- 140 gram tepung potato starch
- 120 gram tepung gandum
- 40 gram gula aising

Cara-Cara Penyediaan:-

- Satukan tepung kentang dan tepung gandum diayak.
- Pukul mentega dengan gula aising hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil sedikit adunan kemudian bulat-bulatkan dan susun di atas dulang pembakar.
- Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 20 minit.

Selamat Mencuba...

Potato Bread Crumb Cookies


Ramuan :-                                                                                 
- 250 gram mentega
- 250 gram tepung potato starch
- 200 gm gula aising
- 30 gm susu tepung
- 200 gm tepung gandum
- Sedikit bread crumb oren

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan bread crumb ke dalam bekas.
- Satukan tepung potato dan tepung gandum, ayak dan ketepikan.
- Pukul mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan susu tepung kacau hingga rata.
- Masukkan tepung kacau hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil sedikit adunan doh bulat-bulatkan dan masukkan ke dalam bekas bread crumb dan golek-golekkan sehingga rata.
- Susun di atas dulang pembakar.
- Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar selama 35 minit pada suhu 150 C.

Selamat Mencuba...

Wednesday 24 October 2012

Masak Lemak Ikan Tongkol Bersama Keladi


Ramuan:-                                                            
- 1 ekor ikan tongkol (dibersihkan)
- 1 biji kelapa (Ambil santan)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 3 inci kunyit hidup (tumbuk)
- 15 tangkai cili padi (tumbuk)
- 1/2 inci halia (tumbuk)
- 3 asam keping
- 1 batang serai (dititik)
- 1 ikat batang keladi (disiang dan rebus)
- 11/2 cawan air untuk merebus ikan
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Ikan tongkol dimasukkan dalam periuk kemudian masuk satu sudu makan garam kasar dan asam keping.
- Curahkan air dan tenggek di atas api biar sehingga mendidih seketika.
- Apabila ikan telah masak, buangkan airnya dan biarkan asam keping bersama ikan.
- Masukkan serai, santan, batang keladi dan bahan tumbuk ke dalam periuk berisi ikan.
- Tenggek di atas api sederhana perlahan dan tunggu sehingga mendidih.
- Rasalah ikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

Ikan Patin Masak Tempoyak


Ramuan :-

- 1 ekor ikan patin
- 15 biji cili padi (kisar)
- 2 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 cawan tempoyak (kisar)
- 1 bunga kantan - belah 4
- Sedikit daun kesum
- 2 asam keping (jika tempoyak kurang masam)
- 6 cawan air
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan :-

- Tumbuk cili padi dan kunyit.
- Masukkan air ke dalam periuk dan masak bersama bahan tumbuk.  Masukkan bunga kantan dan daun kesum.
- Apabila kuah mendidih baru masukkan ikan. Biar kuah mendidih seketika dan bolehlah ditutup api.
- Rasalah masam dan masin kuah mengikut selera masing-masing.

Selamat Mencuba...

Pai Telur


Ramuan :-                                                                        

Pastri:-
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula halus
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/8 sudu garam
- 100 gm mentega
- 1 biji telur

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam bekas dan gaul sehingga rata.
- Kemudian masukkan mentega gaul sehingga sebati.
- Pukul telur dalam bekas lain.
- Akhir sekali masukkan telur ke dalam adunan dan uli hingga menjadi satu doh.
- Ambil doh dan canai di atas plastik kemudian tekan-tekankan doh dalam acuan pie.

Inti Pie:-
- 1/2 cawan susu cair
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar tapung kastard
- 1/8 sudu esen vanila

Cara-Cara Penyediaan :-
- Pukul telur dan gula.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas lain dan kacau sehingga rata.
- Kemudian tuangkan ke dalam adunan telur dan gaul rata.
- Tuangkan bahan inti pie ke dalam acuan pie.
- Panaskan oven dan bakar selama 45 minit atau nampak warna kekuning-kuningan.

Selamat Mencuba...

Sunday 14 October 2012

Mi Kari Kerang


Ramuan:-                                                             
- 5 ulas bawang merah ( tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 inci halia (tumbuk)
- 4 genggam kerang rebus
- 6 sudu makan serbuk kari ayam (bancuh jadikan pes)
- 1 bij kelapa (perah ambil santan)
- 2 biji kentang (potong dadu)
- 1 bungkus fish cake
- 3 asam keping
- 1 bungkus tahu goreng cina
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 1 kiub pati ayam
- 3 tangkai daun kari
- 2 inci kayu manis
- 5 kuntum buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- Ajinomoto jika suka
- Minyak untuk menumis

Bahan Celur:-
- 500 gm mi kuning
- 3 pohon sawi
- 2 genggam tauge
- 3 biji limau kasturi
- 2 biji telur (rebus)


Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak dalam periuk
- Masukkan kayu manis, bunga lawang. buah pelaga dan bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan pes rempah kari, cili kisar dan daun kari hingga terbit minyak kemudian masukkan kentang dan fish cake
- Masukkan sedikit air untuk mengempukkan kentang.  Bila kentang sudah empuk tuangkan santan.
- Masukkan asam keping, kiub pati ayam, kerang, asam keping, tahu goreng cina dan sedikit garam kacau rata.
- Biarkan mendidih seketika dan rasalah ikut citarasa masing-masing.
- Enak dimakan bersama cili jeruk.

Selamat Mencuba....

Jeruk Lada Hijau


Ramuan:-                                                          
- 9 biji cili hijau
- 1 cawan cuka
- 1 cawan air
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Basuh cili kemudian toskan.
- Kemudian hiris setebal anggaan 1/2 inci.
- Masak air, cuka, garam dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
- Masukkan cili ke dalam botol yang bersih dan tuangkan air cuka yang dimasak tadi.
- Tutup botol dan biarkan selama 3 hari.
- Cili ini sedap dimakan bersama mee rebus/kari/kueh teow goreng ataupun sup.

Selamat Mencuba...

Apam Mentega


Ramuan :-                                                                       
A
- 11/2 cawan gula pasir
-  1 cawan air
- 250 gm mentega

B
- 3/4 cawan gula kastor
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila

Cara-Cara Penyediaan :-

A
- Masukkan gula dalam periuk, masak gula hingga warna gula keperangan.
- Padamkan api terlebih dahulu supaya tidak terpercik semasa menuang air.
- Nyalakan semula api dan kacau sehingga semua larut dan masukkan mentega kacau hingga mentega cair.


- Pukul telur, gula dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi. Kemudian masukkan susu selang selikan dengan tepung dan gaul hingga sebati. Perap selama setengah jam. - Panaskan pengukus dan acuan, tuangkan adunan ke dalam acuan yang disapu dengan sedikit minyak.
- Kukus selama 15-20 minit. Tutup pengukus hendaklah ditutup dengan kain supaya wap tidak menitik ke atas kuih.


Selamat Mencuba

Thursday 11 October 2012

Lompang


Ramuan :-                                                             
- 2 cawan air
- 2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi

Sirap Gula :-

- 3/4 cawan gula
- 2 cawan air
- 5 helai daun pandan (disimpul)

Cara-Cara Penyediaan:-

Sirap Gula:-
- Masukan kesemua ke dalam periuk dan tenggek atas api biar sehingga mendidih dan biarkan sejuk.

- Masukkan tepung beras, tepung sagu ke dalam bekas dan tuang air serta gaul sehingga rata.
- Kemudian curahkan air gula ke dalam adunan tepung kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian kemudian warnakan dengan warna kegemaran anda.
- Panaskan kukusan terlebih dahulu, letakkan acuan yang telah disapu sedikit minyak dan kukus selama 5 minit.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit.
- Semasa menghidang kuih ini hendaklah letak kelapa parut ditengah-tengahnya.

Selamat Mencuba..

Taufu Telur Kukus


Ramuan :-                                                                             
- 3 biji telur
- 1 1/2 cawan air
- 1/8 sudu kecil serbuk lada sulah
- 4 butang cendawan dalam tin (hiris nipis)
- Sedikit garam

Bahan Tabur :-

- Bawang goreng
- Daun sup
- Daun bawang

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pukul telur kemudian masukkan lada sulah, garam, air dan cendawan butang.
- Kacaukan kesemua bahan hingga rata.
- Panaskan pengukus dan kukus selama 10-15 minit.
- Bila sudah masak, sejukkan.
- Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Sedia dihidang

Selamat Mencuba...

Sunday 7 October 2012

Bingka Tepung Beras


Ramuan :-                                                              
- 150 gm tepung beras
- 150 gm tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 2 sudu teh garam
- 300 gm gula melaka
- 70 gm gula pasir
- 1600 ml santan
- 5 helai pandan

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan gula merah, gula pasir, daun pandan dan santan sebanyak 600 ml ke dalam periuk.
- Tenggek di atas api dan biarkan mendidih. Biar sejuk kemudian ditapis.
- Masukkan kesemua tepung dalam periuk dan tuangkan santan yang berbaki tadi serta kacau rata.
- Tuangkan air gula yang sudah sejuk tadi ke dalam adunan tepung dan kacau lagi.
- Tenggek di atas api kacau sehingga pekat.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang yang telah disapu minyak. Loyang ukuran 9 in.
- Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga masak.
- Tunggu sejuk dahulu barulah boleh dipotong.

Selamat Mencuba...

Vadei


Ramuan :-                                                                       
- 2 cawan kacang dhal (direndam terlebih dahulu)
- 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
- 2 tangkai cili kering (gunting halus)
- 3 tangkai daun kari (dihiris kasar)
- 2 sudu teh garam
- 1 genggam udang kering (dikisar)
- 2 sudu makan jintan manis

Cara-Cara Penyediaan :-

- Ambil segenggam kacang dhal masukkan dalam bekas. Selebihnya dikisar halus.
- Masukkan garam, jintan manis, cili kering, daun kari, udang kering dan bawang dalam kacang yang dikisar tadi. Gaul sehingga rata.
- Rasalah masin ikut citarasa masing-masing.
- Kepalkan dan bentukkan bulat serta leperkan sedikit. Panaskan kuali terlebih dahulu kemudian goreng dengan api yang sederhana.
- Gorenglah kuih vadei hingga kekuningan dan angkat. Sedap dimakan ketika masih panas-panas.

Selamat Mencuba...

Kuih Sagu


Ramuan :-                                                                           
- 1 cawan sagu (basuh dan toskan)
- 2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu makan pewarna merah
-1/2 sudu teh esen ros
- 1/2 biji kelapa parut
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan air ke dalam periuk kemudian masukkan gula, pewarna merah dan esen ros.
- Tenggek atas api, tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan sagu.
- Kacau sehingga likat dan biji sagu masih kelihatan putih. Padamkan api.
- Tuangkan ke dalam bekas yang telah disapu minyak. Kukus selama 25 minit atau sagu tiada kelihatan putih.
- Sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong dan golekkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam.

Selamat Mencuba...

Sup Cendawan Butang


Ramuan :-                                                                  
- 1 keping dada ayam (dihiris kecil)
- 1500 ml air
- 500 ml susu segar kotak
- 1 ketul kiub ayam
- 1 tin kecil cendawan butang (dihiris kecil)
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Sedikit garam dan ajinomoto

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan ayam ke dalam periuk dan curahkan air.
- Bancuhkan tepung gandum dan masukkan dalam periuk, masukkan juga kiub ayam, serbuk lada sulah dan cendawan.
- Tunggu hingga mendidih. Sekiranya tidak dikacau, ianya akan bergentel.
- Akhir sekali masukkan garam dan ajinamoto. Biarkan sehingga ianya mereneh.
- Rasalah ikut citarasa masing-masing. Sup ini sedap dicicah dengan roti.

Selamat Mencuba...


Monday 1 October 2012

Laksam


Ramuan :-                                                                  
Kulit: :-
- 3 cawan tepung  beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air panas
- 2 cawan air sejuk

Kuah :-
- 3 ekor ikan (direbus buang tulang dan kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 sudu kecil lada hitam ( kisar)
- 1 biji kelapa (ambil santan)
- 3 asam keping
- Garam

Ulam :-
- Tauge (buang ekor)
- Kacang Panjang (dipotong nipis)
- Timun (potong panjang)
- Daun kesum (potong nipis)

Sambal :-

- 3 biji lada merah
- 1 1/2 inci belacan
- 2 biji limau kasturi
- 5 biji cili api (kalau nak pedas)

Cara-Cara Penyediaan :-
Kulit Laksam:-
-Masukkan semua tepung dalam mangkuk dan curahkan air sikit demi sedikit hingga rata.
- Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat.
- Ambil satu cawan adunan dan curahkan di atas tudung periuk. Kukus selama 5 minit.
- Apabila sudah masak, angkar dan biarkan sekejap sebelum digulung supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Ulangi sehingga adunannya habis

Kuah Laksam:-
Masukkan santan dalam periuk. Masukkan bahan kisar, asam keping dan garam. Masak sehingga mendidih. Kemudian rasalah masam dan masin kuah ikut citarasa masing-masing.

Untuk Sambal:-
Tumbuk cili merah, cli api dan belacan hingga lumat. Masukkan jus limau dan digaul rata.

Selamat Mencuba...