nuffnang

Monday 26 November 2012

Masak Lemak Kulat Bersama Udang


Ramuan:-                                                          
- 1 biji kelapa (perah)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 15 biji cili api (tumbuk)
- 1 inci kunyit hidup
- 3 genggam kulat sisir kering (rendam)
- 10 ekor udang basah
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Kulat hendaklah direndam terlebih dahulu.
- Kemudian basuh sehingga bersih dalam penapis santan.
- Masukkan santan dalam periuk dan bahan tumbuk.
- Masukkan kulat dalam santan dan tenggek di atas api.
- Kacau sehingga mendidih barulah masukkan udang.
- Biarkan selama 5 minit kemudian tutup api.
- Rasalah ikut selera masing-masing.

Selamat Mencuba...

Roti Arab


Ramuan:-                                                                  
Ibu Roti:-
- 6 gm yis mauripan
- 1 sudu besar gula
- 1/4 cawan air

Adunan doh:-

- 500 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar marjerin/mentega
- 200 ml susu cair
- Air secukupnya untuk menguli
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan gula dan yis gaul rata kemudian tuangkan air kacau hingga sebati.
- Biarkan sebentar sehingga kembang dan berbuih.
- Tepung gandum, gula, garam dan marjerin digaul rata kemudian masukkan bancuhan yis gaul lagi.
- Tuang susu cair sambil digaul serta tuang air sikit demi sedikit sehingga menjadi satu doh.
- Tutup dan rehatkan sehingga doh kembang.
- Apabila doh kembang tumbuk-tumbuk supaya mengeluarkan angin.
- Ambil doh bulat-bulatkan sebesar bola pingpong kemudian canaikan doh jangan terlalu nipis.
- Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Api hendaklah sederhana sahaja.
- Angkat dan toskan. Roti arab sedap dicicah dengan kari ataupun sambal sardin.

Selamat Mencuba..

Kuih Rengas


Ramuan:-                                                                              
- 250 gm kacang hijau (rendam 2 jam)
- Air secukupnya untuk merebus
- 3/4 cawan gula pasir (ikut citarasa)
- 3 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu kecil garam

Untuk Salut Kuih:-

-1 cawan tepung gandum
- 1 sudu tepung beras
- 1/2 sudu kecil kunyit serbuk
- 1/2 sudu kecil garam
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-

- Kacang hijau direbus sehingga empuk dan kering airnya.
- Masukkan gula, garam dan tepung gandum. Kacau sebati sehingga kering.
- Biarkan dahulu ianya sejuk.
- Ambil sedikit adunan, bentukkan bulat dan tekan sedikit supaya leper.
- Celupkan kuih pada adunan salut tadi.
- Panaskan minyak dan gorenglah kuih sehingga kekuningan.
- Toskan supaya tidak berminyak.

Selamat Mencuba...

Apom Lenggang Tepung Gandum


Ramuan  :-                                                                    
- 2 cawan tepung gandum
- 1/3 cawan gula pasir
- 1 1/4cawan air
- 2 sudu teh yis segera
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 biji telur
- 1 cawan santan
- 1/2 sudu kecil garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pukul telur hingga kembang.
- Kemudian, gaul rata bersama tepung gandum, baking powder, yis dan gula.
- Tuangkan air sikit demi sedikit hingga menjadi doh.
- Biarkan doh ini sehingga naik kembang.
- Akhir sekali masukkan santan ke dalam doh dan kacau rata.
- Biarkan setengah jam supaya adunannya sebati.
- Sapu minyak pada kuali dan lenserkan doh ini dan lenggangkan ia.
- Buatlah sehingga doh habis.

Selamat Mencuba....

Kuih Lopez


Ramuan:-                                                            
- 1 1/2 tin (susu size kecil) beras pulut
- 1 3/4 tin air kisar dengan 2 helai daun pandan
- 1/2 sudu kecil warna hijau
- 1/2 biji kelapa parut (parut putih)
- Sedikit daun pisang dan garam

Air Gula:-

- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 1/2 cawan air
- 2 helai daun pandan (simpul)
- Campurkan kesemuanya dan masak hingga mendidih.

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pulut direndam selama 2 jam.
- Toskan dan kemudian dimasukkan ke dalam loyang.
- Jus pandan dan warna hijau dicampur kemudian curahkan dalam beras pulut.
- Kukus sehingga masak.
- Ambil sehelai daun pisang, senduk 2 sudu makan pulut dan bungkus membentuk tiga segi.
- Kukus selama 15 minit.
- Bila menghidang pulut hendaklah dilumur dengan kelapa parut.
- Tuangkan air gula pada pulut yang sudah dilumur tadi dan sedia untuk dimakan.

Selamat Mencuba...

Saturday 10 November 2012

Nasi Ayam Madu


Ramuan:-                                                                           
- 1 ekor ayam saiz sederhana (dibersihkan)
- 3 tin beras (sukatan tin susu kecil)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 7 1/2 tin air (tin sukatan beras)
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 2 inci kulit kayu manis
- 7 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil lada sulah
- Minyak masak

Bahan tabur kuah sup:-

- 1 pohon daun sup (hiris)
- 1 batang daun bawang (hiris)
- Sedikit bawang goreng

Ulam:-

Daun salad
- Timun
- Tomato

Cili sos:-

- 1 cawan cili kering kisar
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu makan cuka
- 4 sudu makan gula
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 cawan air

Cara-Cara Penyediaan Nasi:-

- Beras dibasuh dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
- Masukkan bahan kisar, kacau hingga kekuningan kemudian curahkan 71/2 tin air dan masukkan garam.
- Kemudian masukkan ayam, biarkan mendidih sebentar kemudian angkat dan toskan.
- Sediakan periuk rice cooker ceduk sup rebusan ayam sebanyak 4 1/2 tin.
- Masukkan serbuk kunyit, rasalah masinnya kemudian masukkan beras.
- Tutup periuk dan tunggu sehingga masak.
- Air lebihan sup ayam tadi masukkan lada sulah dan sekiranya kurang masin tambahkan garam untuk dihidang bersama nasi ayam.

Cara-Cara Penyediaan Ayam :-

- Daging ayam yang telah dicelur tadi digaul dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit, 1 sudu kecil garam dan 1 sudu makan madu asli. 
- Gaul rata dan goreng dengan api sederhana perlahan.

Cara-Cara Penyediaan Sos :-

- Kesemua bahan dimasukkan dalam periuk, tenggek atas api kacau sehingga mendidih.
- Rasalah masam, manis dan masinnya.

Selamat Mencuba...



Tumis Kacang Panjang Ala Mamak


Ramuan:-                                                                              
- 3 ulas bawang merah (hiris)
- 1 ulas bawang putih (hiris)
- 2 biji lada merah (buang biji dan hiris)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 biji telur ayam
- 2 sudu kecil serbuk 3 rasa
- 10 batang kacang panjang (dihiris serong)
- 1/2 sudu kecil gula
- Sedikit kobis (hiris nipis)
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan kuali masukkan bawang merah, bawang putih dan lada merah, tumis hingga layu.
- Masukkan kacang panjang, kobis serta serbuk kunyit kacau hingga rata.
- Taburkan serbuk 3 rasa dan gula.
- Akhir sekali pecahkan telor dan gaul rata sehingga telor masak.
- Rasalah sesedap citarasa sendiri.

Selamat Mencuba...

Bingka Sagu Biji


Ramuan:-                                                                   
- 100 gm sagu biji
- 70 gm mentega
- 90 gm gula pasir
- 2 biji telur
- 75 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Didihkan air dalam periuk kemudian masukkan sagu biji dan masak sehingga sagu biji jernih.
- Tapiskan sagu biji dan rendam dalam air sejuk. Selepas itu tapis.
- Pukul mentegaj dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur dikacau rata.
- Masukkan garam dan esen vanila kacau.
- Masukkan campuran tepung dan baking powder gaul.
- Akhir sekali masukkan sagu biji kacau sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan yang disapu mentega.
- Bakar selama 45 minit lebih kurang satu jam atau hingga masak.

Selamat Mencuba...

Jemput Pisang


Ramuan:-                                                                                      
- 17 biji pisang kapas masak ranum
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu kecil garam halus
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 3/4 cawan tepung beras
- 2 3/4 cawan tepung gandum
- 1 cawan kelapa parut

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pisang dilecek hingga hancur.
- Masukkan garam, kelapa, soda bikarbonat gaul hingga rata.
- Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras.
- Gaul rata dan perapkan setengah jam.
- Panaskan minyak dalam kuali, gorenglah jemput-jemput pisang hingga habis.
- Jemput-jemput pisang ini sedap dan lembut.

Selamat Mencuba...

Acar Rampai


Ramuan:-                                                                                   
- 1 biji timun (potong panjang)
- 1 biji lobak merah (potong memanjang)
- 2 biji lada merah (potong memanjang)
- 2 biji lada hijau (potong memanjang)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1/2 inci halia (tumbuk)
- 2 sudu makan udang kering (tumbuk)
- 1 sudu kecil biji sawi
- 2 sudu makan bijan (sangai)
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan serbuk kari daging
- 3 sudu makan cuka
- 2 sudu makan gula
- 1 cawan air
- Sedikit air kapur
- Minyak masak dan garam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Timun, lada merah, lada hijau dan lobak merah hendaklah direndam dengan air kapur supaya rapuh.
- Biarkan selama 20 minit kemudian toskan.
- Panaskan minyak tumis bahan tumbuk, cili kering kisar dan biji sawi hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari kacau dan masukkan air, cuka, gula, bijan dan garam
- Biarkan mendidih dan rasalah masam, masin dan manis.
- Apabila kuah agak pekat barulah masukkan bahan yang direndam dengan air kapur tadi.
- Sekiranya acar hendak berkuah tambahkan air.
- Gaul rata, biarkan 5 minit dan tutuplah api.

Selamat Mencuba...

Sotong Ala Thai


Ramuan :-                                                                         
- 7 ekor sotong sederhana
- 5 helai limau purut
- 2 batang serai (dititik)
-  3 ulas bawang merah (hiris)
- 3 ulas bawang putih (hiris)
- 1 biji green capsicum (dipotong dadu)
- 7 biji cili padi (dibelah 2)
- 1 sudu kecil gula
- 2 sudu makan pes tomyam
- 2 sudu makan serbuk kari ikan
- 2 sudu makan sos tiram
-  1 sudu makan sos ikan
- 1 inci halia muda (hiris nipis)
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-

- Sotong dikerat dua, basuh bersih dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, daun limau purut dan serai hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari, pes tomyam, sos tiram dan sos ikan.
- Masukan sotong dan capcicum kacau hingga rata. Jika suka berkuah bolehlah masukkan 1/4 cawan air.
- Akhir sekali masukkan gula dan biarkan selama 5 minit.
- Sekiranya kurang masin bolehlah ditambah sedikit garam.
- Rasalah ikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

Agar-Agar Laici


Ramuan:-                                                                       
- 1 paket agar-agar
- 1 tin Laici (dikisar halus)
- 1 tin susu cair
-  4 cawan air (termasuk air laici)
- 3/4 cawan gula

Cara-Cara Penyediaan:-

- Agar-agar dibasuh dan direndam dengan air.
- Kemudian tenggek di atas api dan masukkan gula dan air laici tunggu sehingga mendidih.
- Kisar buah laici dengan susu cair hingga halus.
- Masukkan susu cair dan isi laici yang dikisar tadi dan biarkan sehingga mendidih.
- Hendaklah sentiasa dikacau selalu, jika tidak ianya akan membuak.
- Tutup api dan tuangkan ke dalam acuan kesukaan masing- masing.
- Sejukkan dalam peti ais.

Selamat Mencuba