nuffnang

Thursday 31 January 2013

Taufu Lembut Bersos


Ramuan:-                                                                                          
- 1 keping taufu lembut
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 kiub ikan bilis
- 1 sudu teh tepung gandum
- 1/3 cawan air
- Sedikit bawang goreng
- Sedikit daun sup (hiris)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Didihkan air masukkan taufu lembut dengan bekasnya sekali dan rebus selama 15 minit.
- Angkat dan biarkan taufu sejuk. Keluarkan dari bekas dan masukkan dalam pinggan.
- Sementara itu sediakan periuk masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kiub ikan bilis, bancuhan tepung, bawang putih dan air.
- Kacau sebati kemudian tenggek di atas api kacau hingga pekat.
- Angkat dan siramkan ke atas taufu yang sudah direbus tadi.
- Taburkan bawang goreng serta daun sup dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Cicah Air Asam


Ramuan:-                                                                                  
- 7 bji cili api (ikut citarasa)
- 2 biji cili merah (tumbuk)
- 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 2 sudu besar kerisik
- 3/4 cawan air
- 1 sudu kecil asam jawa adabi
- 1 sudu makan budu
- 1 inci belacan (bakar)
- 1 biji lada merah (hiris)
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Tumbuk cili api, cili merah dan belacan hingga lumat.
- Sediakan bekas dan masukkan bahan tumbuk.
- Masukkan bawang besar dan tomato.
- Tuangkan air masukkan asam jawa, budu dan kerisik.
- Gaul rata dan masukkan garam secukup rasa.
- Bolehlah dihidangkan bersama ikan bakar atau daging rebus.

Selamat Mencuba...

Roti Taliban

Ramuan:-                                                                                                                                                              
- 175 gm tepung gandum
- 125 gm tepung atta
- 160 ml air
- 1/2 sudu besar mauripan
- 1 sudu makan minyak sapi
- 1/2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan sedikit gula dan mauripan kacau rata, tuangkan air sedikit gaul rata.
- Biarkan seketika sehingga ibu roti kembang.
- Dalam bekas lain masukkan kesemua tepung, minyak sapi dan lebihan gula gaul rata.
- Apabila yis sudah kembang masukkan ke dalam bekas tepung dan uli sehingga tidak melekat di tangan.
- Adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
- Ambil doh bulat-bulatkan sebesar bola golf dan biarkan sehingga doh kembang .
- Apabila sudah kembang, ambil doh taburkan sedikit tepung dan leperkan dengan penggelek.
- Doh jangan digelek terlalu tebal dan terlalu nipis. Agak-agaklah sendiri semasa menggelek.
- Bakar di atas kuali non-stick, taburkan tepung di atas doh dan jangan menggunakan minyak.
- Bila roti kelihatan masak balikkan dan biar sehingga kekuningan barulah diangkat.
- Sedap dimakan ketika panas dan boleh dimakan bersama kuah kari atau sambal.

Selamat Mencuba...

Thursday 24 January 2013

Sotong Goreng Bersalut Tepung


Ramuan :-                                                                            
- 1 kg sotong saiz besar
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 biji telur (C)
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan serbuk kurma
- Sedikit garam
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-

- Potong sotong anggaran satu inci bersihkan dan tos airnya biar sampai kering.
- Gaul sotong dengan sedikit garam, serbuk lada hitam, serbuk kari dan serbuk kurma.
- Pukul telur kemudian masukkan telur ke dalam sotong dan gaul.
- Satukan kesemua tepung dengan baking powder masukkan sotong yang telah digaul dengan telur.
- Salutkan sotong dengan tepung hingga rata.
- Goreng sotong dengan api sederhana perlahan sehingga kekuningan.
- Angkat dan toskan minyaknya.
- Sedap dicicah dengan cili sos.

Selamat Mencuba...

Lemak Jantung Pisang


Ramuan:-                                                                
- 3 biji jantung pisang
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 genggam ikan bilis (tumbuk)
- 1 biji kelapa (ambil santan)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Jantung pisang hendaklah dibuang kulit merahnya terlebih dahulu dan tinggal putih sahaja.
- Jerang air dan masukkan satu sudu kecil garam biarkan air mendidih.
- Potong jantung pisang masukkan ke dalam air mendidih dan celur selama lima minit.
- Angkat dan toskan. Sementara itu masukkan santan dalam periuk.
- Masukkan bahan tumbuk dan jantung pisang kacau rata.
- Tenggek di atas api kacau sehingga mendidih dan jantung pisang betul-betul empuk.
- Rasalah ikut citarasa sendiri.

Selamat Mencuba...

Sup Ikan Lumi


Ramuan:-                                                                       
- 6 ekor ikan lumi
- 3 ulas bawang kecil (hiris)
- 1 ulas bawang putih (hiris)
- 1 inci kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 inci halia (hiris)
- 1 kiub ikan bilis
- 1 pohon daun sup (hiris)
- 1 batang serai (titik)
- Sedikit garam
- Sedikit bawang goreng (untuk tabur)
- Air secukupnya
- Minyak menumis
- Ajinomoto (jika perlu)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak masak tumis bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia tumis hingga garing.
- Tuangkan air, masukkan kiub ikan bilis, serbuk lada hitam, garam dan serai.
- Biarkan mendidih rasalah masinnya barulah masukkan ikan.
- Didihkan sebentar dan tutup api
- Semasa menghidang taburkan bawang goreng dan daun sup.

Selamat Mencuba...

Puding Kentang


Ramuan:-                                                                          
- 25 gm agar-agar peket
- 4 biji kentang sederhana besar
- 2 biji telur
- 1 tin susu cair
- 200 ml santan kotak
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan gula
- 1 sudu teh warna kuning
- 2 sudu besar tepung kastard
- 4 cawan air

Cara-Cara Penyediaan:-

- Kupas kentang kemudian rebus. Bila sudah empuk toskan.
- Masak agar-agar dengan 4 cawan air dan gula hingga hancur.
- Kentang, telur, santan dan susu cair dikisar hingga halus.
- Tuang bahan kisar tadi ke dalam agar-agar sambil dikacau di atas api.
- Masukkan esen vanila, pewarna dan garam, kacau sehingga mendidih.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan ianya sejuk.
- Apabila puding sejuk masukkan dalam peti sejuk.

Selamat Mencuba...

Saturday 19 January 2013

Kek Lapis Keladi


Ramuan :-                                                                                                                                                   
- 4 biji telur grade A
- 250gm tepung sponge mix
- 1 sudu besar ovalette
- 60 ml air
- 60 ml mentega cair
- 1 sudu teh esen vanila

Cara-Cara Penyediaan Kek:-

- Panaskan oven terlebih dahulu
- Masukkan sponge mix, telur, esen vanila dan ovallete dalam bekas dan pukul hingga gebu dan pekat.
- Tuangkan air dan mentega cair serta pukul lagi.
- Sediakan acuan 8x8 yang telah disapu minyak.
- Masukkan adunan ke dalam acuan.
- Bakar selama 35 minit, sekiranya kek dicucuk dengan lidi tidak melekat menandakan kek telah masak.
- Apabila kek sudah masak terbalikkan dan letak di atas redai biar sehingga sejuk.

Ramuan Kastard :-

- 200 ml santan kotak
- 850 ml air
- 230 gm gula
- 10 gm serbuk jelly
- 1 sudu besar paste keladi
- 100 gm tepung hoen kwee (warna putih)
- 1/8 sudu garam

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan kesemua bahan kastard ke dalam periuk.
- Ttenggek di atas api, kacau adunan sehingga pekat dan likat.

Cara-Cara Melapis Kek:-

- Kek span dipotong kepada dua lapisan. Ketepikan.
- Sediakan acuan yang digunakan tadi berukuran 8x8 inci.
- Seelok-eloknya guna acuan yang senang ditanggalkan.
- Masukkan lapisan kek ke dalam acuan kemudian sendukkan lima adunan kastard letak di atas kek serta ratakan.
- Ambil satu lagi kek letakkan di atas adunan kastard dan tekan sedikit.
- Tuangkan adunan kastad dan ratakan di sekeliling kek hingga habis.
- Masukkan dalam peti ais supaya senang untuk mengeluarkan kek dari acuan.
- Apabila sudah sejuk keluarkan dan taburlah dengan kelapa kering.
- Kek hendaklah disimpan di dalam peti ais. Jika tidak ia akan basi sebab adunan kastard menggunakan santan.

Selamat Mencuba...

Masak Lemak Pucuk Ubi


Ramuan :-                                                                               
- 1 ikat daun pucuk ubi (celur)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 genggam ikan bilis (tumbuk)
- 1/2 inci belacan (tumbuk)
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 batang serai (dititik)
- Sedikit garam
- Ajinomoto (jika perlu)

Cara-Cara Penyediaan :-

- Pucuk ubi hendaklah dicelur dan toskan.
- Sediakan periuk masukkan santan, serai dan bahan tumbuk kacau rata.
- Tenggek di atas dapur tunggu sehingga santan mendidih.
- Masukkan daun pucuk ubi yang dicelur tadi kacau rata.
- Akhir sekali masukkan sedikit garam dan rasalah masinnya.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Daging Kambing Berempah


Ramuan:-                                                                              
- 600 gm daging kambing
- 200 ml santan kotak
- 1 labu bawang besar (hiris)
- 1 cawan sos tomato
- 1/2 cawan cili kering kisar
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 tangkai bunga cengkih
- Sedikit garam dan gula

Ramuan Kisar:-

- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 5 cm halia
- 3 biji buah keras
- 3 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 1 sudu makan serbuk lada hitam

Ramuan Goreng Tanpa Minyak :-

- 2 sudu makan ketumbar (kisar)
- 1 sudu makan jintan manis (kisar)
- 1 sudu makan jintan putih (kisar)

Cara-Cara Penyediaan :-

- Daging dibersihkan dan gaulkan bersama garam dan kunyit. Goreng daging tiga suku masak. Ketepikan.
- Panaskan minyak sapi masukkan bawang besar, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.
- Masukkan kesemua bahan kisar kacau sehingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan sos tomato, cili kisar dan santan kemudian masukkan daging biarkan sehingga daging empuk.
- Bila kuahnya sudah pekat barulah masukan garam dan gula.
- Rasalah masin dan manisnya ikut citarasa masing-masing.
- Sedap dimakan dengan nasi dan bolehlah juga dicicah dengan roti.

Selama Mencuba...

Lemak Batang Keladi Bersama Siput Sedut


Ramuan:-                                                            
- 500 gm siput sedut
- 1 biji kelapa (perah ambil santan)
- 10 biji cili api (kisar)
- 6 ulas bawang merah (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 2 cm kunyit hidup (kisar)
- 1 batang serai (titik)
- 1 ikat batang keladi
- 1 kiub ikan bilis
- 3 keping asam gelugur
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Batang keladi hendaklah disiang kemudian tenggek air dalam periuk, celur sehingga setengah masak.
- Toskan dan ketepikan.
- Terlebih dahulu siput hendaklah dibuang hujungnya dan dibasuh bersih.
- Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan bahan kisar, serai, asam keping dan garam.
- Masak santan atas api sehingga mendidih barulah masukkan siput sedut dan batang keladi.
- Biarkan sehingga mereneh seketika dan rasalah ikut citarasa masing- masing.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Tempe Goreng Berempah

Ramuan:-                                                                     
- 2 bungkus tempe
- 1 sudu besar ketumbar (kisar)
- 1 sudu kecil jintan manis (kisar)
- 1 sudu kecil jintan putih (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 1 ulas bawang merah (kisar)
- 3/4 cawan tepung beras
- 1 biji telur (pukul)
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 cawan air
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Tempe dipotong nipis-nipis.
- Masukkan tepung beras, tepung jagung, garam dan bahan kisar digaul rata.
- Tuangkan air sikit demi sedikit hingga rata kemudian masukkan telur.
- Kacau sebati dan rasalah masinnya.
- Panaskan minyak dan celupkan tempe ke dalam tepung dan gorenglah hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan. Sedap dimakan dengan sambal kicap.

Sambal Kicap

Ramuan:-

- 2 genggam cili api (ikut citarasa)
- 1 biji limau kasturi
- 1 ulas bawang putih
- Kicap secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-

- Cili api dibuang tangkainya.
- Tumbuk cili api dan bawang putih hingga lumat.
- Ceduk masukkan dalam mangkuk dan tuangkan kicap.
- Gaul sehingga rata kemudian perahkan limau kasturi.
- Boleh dihidangkan bersama tempe goreng, pisang goreng dan segala jenis sop.

Saturday 12 January 2013

Makaroni Bakar


Ramuan :-                                                                                 
- 250gm makaroni
- 200gm daging lembu kisar
- 4 biji telur (pukul)
- 5 sudu makan rempah kari
- 1 labu bawang besar (potong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 tin susu cair
- 1 1/4 cawan air
- 1 pohon daun sup (hiris)
- Sedikit keju parut
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan :-

- Rebus makaroni hingga empuk dan toskan.
- Panaskan minyak tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga terbit minyak.
- Kemudian masukan daging dan kacau rata sehingga daging masak dan bertukar warna.
- Selepas itu masukkan susu cair, air dan garam kacau rata.
- Masukkan makaroni, daun sup dan garam kacau sehingga sebati.
- Tutup api biarkan agak suam kemudian curahkan telur yang telah dipukul dan gaul rata.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
- Taburkan keju parut dan bakar ketuhar 180 C selama 45 minit.
- Biarkan makaroni sejuk barulah dipotong dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Thursday 10 January 2013

Lepat Labu Kuning


Ramuan:-                                                                     
- 2 cawan labu kuning (siap lenyek)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 3/4 cawan gula 
- 1/3 cawan santan kotak 
- 1 sudu kecil garam
- Daun pisang secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-

- Lenyekkan labu yang telah direbus tadi hingga halus.
- Masukan tepung, garam dan gula kacau rata kemudian tuang santan gaul hingga sebati.
- Ambil dua sudu makan adunan labu dan letakkan di atas daun pisang, lipat seperti membuat kuih lepat.
- Jerangkan air terlebih dahulu dan kukus selama 15 minit.
- Angkat dan sejukkan, barulah boleh dihidang.

Selamat Mencuba...