nuffnang

Friday 31 May 2013

Pucuk Ubi Goreng Bersambal


Ramuan:-                                                                                 

(A)
- 2 ikat pucuk ubi
- 1 cawan kacang tanah
- 1 cawan ikan bilis
- Secukupnya minyak untuk menggoreng pucuk ubi

(B)
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 15 bij cil api (kisar)
- 1/2 sudu teh asam jawa adabi
- 3 sudu makan gula
- 1/2 cawan air
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan A :-

- Pucuk ubi hendaklah diambil yang kembang sahaja jangan ambil pucuk.
- Goreng pucuk ubi sehingga garing dan tos.
- Kacang tanah digoreng dengan api sederhana. Angkat dan tos.
- Goreng ikan bilis dan toskan.
- Kesemua bahan yang digoreng hendaklah dimasukkan dalam mangkuk.
- Tuang sambal ke dalam bahan goreng dan gaul rata.

Cara-Cara Penyediaan B :-

- Tumis bahan kisar sehingga garing.
- Masukkan setengah cawan air dan masukkan gula, asam dan garam.
- Kacau rata dan rasalah ikut citarasa sendiri.
- Biarkan sambal agak pekat sedikit.
- Tutup api dan biarkan sejuk.

Selamat Mencuba...

Cucur Badak


Ramuan Doh :-                                                                                    

- 700 gm ubi keledek
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh garam
- Minyak untuk menggoreng

Cara Buat Doh:-

- Ubi keledek direbus bersama garam hingga empuk dan dilenyek.
- Masukkan tepung gandum gaul hingga sebati. Biarkan setengah jam.
- Semasa hendak menggetel doh tangan hendaklah dilumur dengan tepung supaya tidak melekat.
- Ambil doh sebesar bola ping pong dan leperkan masukkan inti dan tutup rapat.
- Goreng sehingga keperangan angkat dan tos.

Ramuan Inti:-

- 1 biji kelapa parut
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 3 batang serai (kisar)
- 1 genggam udang kering (kisar)
- 5 sudu makan cili kering kisar
- 1 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 sudu makan jintan putih (kisar)
- 1 sudu makan jintan manis (kisar)
- 5 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh kecil garam (ikut citarasa)
- 1 sudu teh asam jawa
adabi

Cara-Cara Penyediaan:-

- Kelapa parut dimasukkan dalam bekas dan masukkan bahan kisar gaul rata.
- Masukkan gula, asam jawa dan garam gaul sebati
- Rasalah kelapa yang telah dicampur bahan-bahan tadi.
- Tuang sedikit minyak dalam kuali masukkan kelapa tadi kacau sehingga masak.
- Angkat dan biarkan ianya sejuk.

Selamat Mencuba...

Lepat Ubi Gula Melaka


Ramuan:-                                                                                    
                                                   
- 2 1/2 cawan ubi (siap parut)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 ketul gula melaka (potong nipis)
- 1 sudu teh garam
- 3/4 cawan santan
- 1 1/2 cawan kelapa parut (putih saja)
- Daun pisang secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-

- Ubi parut masuk dalam bekas masukkan kelapa parut, garam gula pasir.
- Gula melaka dimasak dengan tiga suku cawan santan hingga hancur. Biar sejuk.
- Curahkan air gula ke dalam bekas ubi parut gaul rata.
- Senduk satu setengah sudu makan adunan kedalam daun pisang dan lipat macam buat lepat pisang.
- Sementara itu panaskan kukusan kemudian kukus selama 15 minit.
- Bila sejuk bolehlah dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum waktu petang.

Selamat Mencuba...

Tuesday 21 May 2013

Puding Cendol


Ramuan :-                                                                                  

Lapisan Bawah
- 800 ml santan
- 150 gm gula pasir
- 10 gm agar-agar powder
- 500 gm cendol
- 1 sudu kecil garam
- 1 1/2 sudu besar tepung ubi

Lapisan Atas
- 500 ml santan
- 180 gm gula merah
- 300 ml air
- 10 gm agar - agar powder
- 1 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan:-

Lapisan Bawah
- Masukkan santan, agar-agar powder, garam, tepung ubi dan gula kacau rata.
- Jerang di atas api sederhana dan dikacau selalu sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan cendol kacau sampai mendidih dan angkat.
- Sediakan acuan yang telah dibasahkan tuang sehingga separuh beku.

Lapisan Atas
- Masukkan air dan gula merah masak sehingga mendidih kemudian tapis.
- Tuang air gula masukkan garam dan agar-agar powder kacau rata.
- Tenggek di atas api kacau sampai mendidih baru masukkan santan.
- Biarkan mendidih seketika barulah diangkat.
- Tuang adunan ke dalam lapisan cendul tadi pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu.

Selamat Mencuba...

Kerabu Udang Pucuk Paku


Ramuan :-                                                                                  
- 2 ikat pucuk paku (celur)
- 2 cawan taugeh (celur)
- 1/2 biji bawang merah besar (hiris nipis)
- 1 tangkai lada merah (potong serong)
- 1 genggam udang kering (rendam)
- 15 ekor udang (celur)
- 1/2 inci belacan
- 1/2 inci halia
- 1/2 biji kelapa
- 10 tangkai cili api
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci ubi cekur (dikisar)
- 3 helai daun cekur (hiris halus)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pucuk paku dan taugeh yang telah dicelur dimasukkan ke dalam mangkuk.
- Masukkan bawang besar dan lada merah ketepikan.
- Udang kering direndam sekejap supaya lembut kemudian tos.
- Kisar udang kering , halia , belacan dan cili api, bawang merah, ubi cekur dan bawang putih sampai lumat.
- Masukkan semua bahan kisar ke dalam bekas kelapa parut digaul rata .
- Kemudian masukkan garam dan gula gaul sehingga sebati dan rasalah ikut selera masing-masing.
- Sangai kelapa sehingga agak kering kemudian masukkan ke dalam bekas pucuk paku tadi.
- Gaul sehingga sekata dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Apam Pisang Kukus


Ramuan :-                                                                         

- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 cawan pisang (siap dilenyek)
- 1 sudu teh bikarbonat
- 1 sudu teh  esen pisang
- 3/4 cawan minyak masak
-3/4 cawan gula halus
- 3 biji telur

Cara-Cara Penyediaan :-
- Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder
- Lecek pisang sehingga lumat
- Pukul telur dan gula sehingga gebu kemudian masukkan minyak dan putar
- Masukkan pisang lecek dan esen gaul rata, masukkan tepung sikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
- Tuangkan dalam loyang yang  telah digris dengan majerin.
- Panaskan kukusan terlebih dahulu supaya apam tidak bantat.
- Kukus selama 45 minit dengan api serdahana perlahan sehingga masak.

Selamat Mencuba...

Monday 13 May 2013

Rendang Pucuk Ubi


Ramuan :-                                                                                

- 2 ikat pucuk ubi
- 3 biji kelapa (perah)
- 5 ulas bawang kecil dihiris
- 2 batang serai ditik
- 1 genggam ikan bilis
- 2 genggam cili api (ikut citarasa)
- 2 inci kunyit hidup
- 1 sudu kecil garam
- 2 keping asam gelugur

Cara-Cara Penyediaan:-

- Sediakan kuali masukan santan dan serai yang telah dititik.
- Kisar ikan bilis, bawang merah dan cili api dan tuang dalam kuali.
- Masukkan asam keping dan garam kacau rata.
- Sentiasa dikacau supaya tidak melekat dengan api yang sederhana.
- Bila santan sudah mengeluarkan minyak dan hampir kering baru masukkan pucuk ubi.
- Kecilkan api dan sentiasa dikacau sehingga pucuk ubi garing.

Selamat Mencuba...

Lemak Pisang Muda


Ramuan:-                                                                    
- 1 sisir pisang kapas muda
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 genggam ikan bilis (kisar)
- 15 biji cili api (kisar)
- 1 biji kelapa (perah)
- 2 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 1 batang serai (titik)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pisang muda disiat kulitnya dan isinya dipotong menyerong, kemudian terus direndam dalam air.
- Kulit pisang hendaklah diambil sekali kemudian tenggek di atas api masak sehingga empuk. Tapis.
- Tuang santan dalam periuk, masukkan bahan kisar, pisang dan serai yang telah dititik.
- Jerang di atas dapur dengan api sederhana dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
- Masukkan garam dan rasalah mengikut selera masing-masing.

Selamat Mencuba

Wednesday 8 May 2013

Pancake

Ramuan:-                                                                                   
                                                          - 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1/8 sudu soda bicarbonat
- 1 sudu besar gula
- 1 biji telur
- 1/2 tin susu cair
- 1 cawan air
- 3 sudu besar minyak masak
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan tepung, soda bikarbonat , gula dan garam gaul sehingga rata.
- Kemudian buat lubang ditengah pecahkan telur, masukkan susu, air, dan minyak.
- Gaul sehingga sebati dan kepekatan adunan pancake  seperti  lempeng.
- Sediakan kuali non stick dan tuangkan satu senduk adunan pancake.
- Bila nampak pancake berlubang dan agak kuning bawahnya balikkan.
- Semasa hendak menghidang bolehlah dicicah dengan madu, kaya atau susu pekat manis.


Selamat Mencuba...

Tuesday 7 May 2013

Bingka Keladi


Ramuan:-                                                                                  

- 250 gm ubi keladi (rebus)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 cawan santan
- 1 cawan gula
- 2 sudu makan majerin
- 3 biji telur (gred A)
- Sedikit garam
- 1 sudu kecil warna ungu
- Sedikit bijan untuk tabur di atas kuih

Cara-Cara Penyediaan :-

- Panaskan oven terlebih dahulu dan masukkan acuan pecah lapan yang telah disapu dengan sedikit minyak masak dan masukkan ke dalam oven.
- Kemudian, kisar kesemua bahan hingga halus.
- Keluarkan acuan pecah lapan tadi dan tuang adunan yang dikisar serta taburkan bijan di atasnya.
- Bakar api bawah, bila telah agak garing tukarkan api atas pula untuk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul-betul sejuk barulah boleh dipotong.

Selamat Mencuba....

Cucur Udang


Ramuan:-                                                                       

- 1 labu bawang besar (hiris nipis)
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu besar instant yeast
- 1 1/2 cawan air
- 1 genggam taugeh
- 1 pokok daun bawang (potong 1/2 inci)
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil baking powder
- Secukupnya udang sederhana

Cara-Cara Penyediaan:-

- Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam digaul rata.
- Masukkan taugeh dan daun bawang gaul sehingga sebati.
- Tuang air sikit demi sedikit sehingga menjadi satu doh.
- Ketepikan dan biarkan doh mengembang.  Panaskan minyak dan rendamkan senduk kecil sehingga panas.
- Sendukkan doh tadi dalam senduk yang telah panaskan tadi dan letak udang ditengahnya.
- Masukkan semula senduk dalam kuali dan  biarkan seketika sehingga agak keras sedikit dan cungkil dengan garpu.
- Goreng sehingga kekuningan angkat dan toskan.

Selamat Mencuba...

Monday 6 May 2013

Kailan Ikan Masin


Ramuan :-                                                                                     

- 1 ikat sayur kailan (dipotong)
- 150 gm ikan masin kurau
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 1 inci halia (diketuk)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan sos ikan
- 1 sudu makan jus limau nipis
- 1 biji lada merah (dihiris)
- 1/4 cawan air (jika kurang tambah)
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak dalam kuali tumis ikan masin hingga masak.
- Masukkan bawang putih, bawang besar dan halia kacau hingga layu.
- Masukkan sos tiram, sos ikan dan air gaul rata.
- Akhir sekali masukkan sayur dan kacau sehingga sayur masak.
- Tutup api masukkan jus limau nipis dan kacau.
- Siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Thursday 2 May 2013

Lemak Sotong Jambu Gajus

Ramuan :-                                                                              
- 6 biji buah gajus ranum
- 800 gm sotong (dibersih dan potong bulat)
- 3 ulas bawang kecil (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 7 biji cili padi (kisar)
- 1 biji lada merah (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 1 biji kelapa (perah)
-Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Jambu gajus dibuang biji dan  dipotong bulat anggaran 1 inci.
- Kemudian diramas untuk mengeluarkan airnya.
- Campurkan kesemua bahan kisar dan jambu gajus ke dalam periuk tenggek di atas api.
- Kacau sehingga mendidih barulah masukkan sotong.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...