nuffnang

Wednesday 26 June 2013

Bingka Ubi Kayu Special


Ramuan:-                                                                  

- 600 gm ubi kayu (siap parut)
- 300 gm santan
- 150 gm gula pasir
- 1/8 sudu kecil esen vanila
- 2 biji telur
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu kecil warna kuning
- 3 sudu makan majerin (cairkan)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Ubi parut hendaklah diperah untuk mengeluarkan airnya. Ketepikan.
- Air perahan jangan dibuang dan biarkan mendap sagunya.
- Tuang air perlahan dan terdapat endapan sagu ubi.
- Campur ubi kayu, gula, garam, esen vanila, telur, endapan sagu dan tepung gaul rata.
- Masukkan santan dan majerin kacau sebati dan tuang adunan ke dalam acuan yang telah disapu minyak.
- Bakar ketuhar 170C selama 1 jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...

Biskut Green Peas

Ramuan :-                                                            
- 1 cawan tepung green peas
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula aising
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- Ceri hijau (untuk hiasan)
- Minyak jagung secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-

- Gaulkan kesemua bahan kering hingga sebati.
- Tuangkan minyak jagung sikit demi sedikit sehingga terbentuk doh lembut.
- Ambil doh dan bentukkan bulat seperti guli.
- Hiris ceri hijau kemudian hias di atas biskut.
- Bakar dengan suhu 150C selama 35 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat Mencuba...

Tuesday 25 June 2013

Famous Amos Chocolate Chip Cookies


Ramuan:-                                                                     

- 1/2 cawan gula kastor
- 1 cawan gula perang
- 1 cawan mentega
- 1 cawan minyak
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu tepung
- 4 cawan tepung gandum
- 1/8 sudu garam
- 1/8 sudu kecil cream of tatar
- 1/8 sudu kecil baking soda
- 3/4 cawan walnut cincang
- 2 cawan chocolate chip
- 1 sudu kecil esen vanila

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pukul gula, mentega dan esen vanila hingga sebati.
- Masukkan telur, susu tepung, garam, minyak, cream of tartar dan soda bikarbonat gaul rata.
- Kemudian masukkan chocolate chip, walnut cincang dan tepung gandum kacau hingga jadi doh lembut.
- Doh memang lembut, sudukan satu sudu kecil di atas dulang pembakar dan jarakkan sedikit.
- Apabila cookies dibakar ia akan mengembang.
- Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven.
- Setelah cookies perang, angkat dan sejukkan.

Selamat Mencuba...

Sunday 9 June 2013

Apam Mekar



Ramuan :-                                                                            

- 220 gm gula
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 200 ml susu segar
- 300 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil ovallate
- Pewarna (ikut suka)
- Acuan kertas secukupnya

Cara-Cara Penyediaan :-

- Panaskan kukusan dan bungkus penutupnya supaya air tidak menitis pada apam.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masukkan ovallate dan pukul lagi.
- Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan)
- Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
- Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan.
- Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
- Kukus selama 10 minit atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...

Capati


Ramuan:-                                                                             

- 3 cawan tepung atta
- 3 sudu makan minyak sapi
- 1 cawan air suam
- 1 sudu teh garam
- Sedikit minyak sapi untuk dilenser pada chapati
- Sedikit tepung atta untuk proses mencanai

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan tepung atta, minyak sapi dan garam ke dalam mangkuk.
- Tuang sedikit demi sedikit air suam sambil menguli sehingga menjadi doh.
- Tutup doh dengan tuala lembab dan biarkan selama 30 minit.
- Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
- Tabur sedikit tepung atta di atas papan pencanai dan canai nipis.
- Panaskan kuali dan letak sekeping doh biar doh menggelembung barulah diterbalikkan.
- Selepas beberapa ketika, terbalikkan sekali lagi.
- Angkat dan letakkan di dalam bekas bertutup yang telah di alas dengan paper towel.
- Pastikan bekas sentiasa ditutup kerana wap yang terhasil akan membuatkan chapati lembut.
- Hidangkan dengan kari atau kuah kegemaran anda.

Selamat Mencuba...

Popia Goreng


Ramuan:-                                                                                


- Kulit popia secukupnya
- 1 batang karet (sagat)
- 1 biji sengkuang sederhana (sagat)
- 1 biji bawang besar  (potong dadu)
- 1 genggam udang kering (tumbuk)
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan gula pasir
- Sedikit garam
- Minyak menumis

Cara-Cara Penyediaan:-

- Tumis bawang besar hingga layu masukkan sos tiram dan udang kering kacau rata.
- Masukkan sengkuang dan carrot.
- Kemudian masukkan garam dan gula.
- Tutup api dan sejukkan.
- Ambil sekeping kulit popia masukkan satu setengah sudu makan inti dan gulung seperti membuat ketayap.
- Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.

Selamat Mencuba...

Pulut Serunding Kelapa


Ramuan Pulut:-                                                                   

- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan
- 1 sudu kecil garam

Ramuan Serunding:-

- 1 biji kelapa parut
- 5 sudu makan cili kering kisar
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 1 genggam udang kering (kisar)
- 3 batang serai (kisar)
- Garam dan gula secukupnya
- Sedikit minyak

Cara-Cara Penyediaan :-

- Rendam pulut selama satu jam kemudian kukus bersama santan dan garam.
- Campurkan baha kisar ke dalam bekas kelapa parut, masukkan gula, garam dan gaul rata.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan kelapa yang telah digaul tadi.
- Kacau selalu supaya tidak hangus, jangan terlalu garing sambal kelapa masih ada kelembapannya.
- Ambil segenggam pulut dan kepalkan bulat kemudian leperkan sedikit serta golekkan pada serunding tadi.
- Ulangi sehingga habis dan siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Agar-Agar Karamel


Ramuan:-                                                                            

- 3 sudu besar gula pasir (untuk gula hangus)
- 10 gm agar-agar serbuk
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1/8 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu kecil warna kuning

Cara-Cara Penyediaan:-

- Taburkan gula ke dalam loyang guna api kecil sehingga gula menjadi perang. Ketepikan
- Satukan kesemua bahan kacau di atas api.
- Hendaklah dikacau selalu supaya tepung kastad tidak bergentel.
- Apabila mendidih dan adunan agak kelihatan pekat sedikit tutup api.
- Tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
- Terbalikkan dari acuan dan bolehlah dihidang.

Selamat Mencuba...

Cucur Bawang


Ramuan:-                                                                         

- 1 labu bawang besar kuning (potong dadu)
- 3 cawan tepung gandum
- 6 tangkai daun sop (hiris)
- 2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 1/2 cawan air panas
- 1 cawan air sejuk (campur dengan air panas)
- 1 cawan taugeh
- Sedikit ajinomoto
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-

- Sediakan bekas masukkan tepung gandum, garam, serbuk kunyit, bawang besar, tauge, daun sop dan serbuk perasa.
- Gaul rata kemudian tuang air sikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
- Panaskan minyak untuk menggoreng cucur.
- Apabila minyak telah panas jemputlah adunan dengan menggunakan tangan.
- Api biarlah besar sebab cucur akan mengembang dan lembut. Tunggu sehingga cucur kekuningan.
- Angkat dan toskan. Sedap dimakan dengan cili sos.

Selamat Mencuba...