nuffnang

Thursday 11 July 2013

Nasi Goreng Bunga Kantan


Ramuan :-                                                                         

- 3 mangkuk nasi
- 1 genggam udang kering (tumbuk)
- 7 biji cili padi (tumbuk)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1/2 biji lobak merah (potong dadu)
- 4 tangkai kacang panjang (potong)
- 1 kuntum bunga kantan (hiris nipis)
- 1 sudu besar kicap manis
- 8 ekor udang basah
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
- Sedikit ajinomoto
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan :-

- Goreng udang sehingga bertukar warna merah angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan tumbuk dan cili kering kisar hingga naik bau.
- Pecahkan telur, kacau kemudian masukkan nasi dan udang. Kacau rata.
- Selepas itu masukkan lobak merah, kacang panjang, kicap dan garam.
- Setelah masak barulah masukkan bunga kantan yang telah dihiris nipis.
- Kacau sekejap dan tutup api. Rasalah mengikut citarasa sendiri. 
- Nasi goreng sedap dimakan panas dengan bau bunga kantan yang menyelerakan.

Selamat Mencuba...

P/s Enak dimakan ketika bersahur... aromanya mampu membangkitkan selera makan. Cubalah!


Tauhu Sumbat



Ramuan :-                                                                            

- 10 keping tauhu
- 1/2 biji lobak merah (sagat)
- 1 cawan tauge (celur)
- 1/2 biji timun (sagat)
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-

- Tauhu dipotong tiga segi kemudian masukkan garam gaul rata.
- Panaskan kuali, goreng tauhu (jangan goreng terlalu garing sangat).
- Angkat dan toskan. Belah tauhu ditengahnya kemudian sumbat bahan-bahan tadi.


Ramuan Kuah :-

- 1 ulas bawang putih
- 5 sudu makan cili giling
- 3 sudu makan gula pasir
- 2 sudu makan cuka
- 3/4 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Tumbuk bawang putih dengan sedikit garam sehingga lumat.
- Sediakan periuk, masukkan air, cili kering kisar, cuka, gula dan bahan tumbuk.
- Tenggek di atas api sederhana dan kacau selalu.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

Talam Cendol


Ramuan :-                                                                         

Lapisan Bawah:-
- 90 gm tepung beras
- 30 gm tepung gandum
- 10 gm tepung ubi
- 90 gm gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 400 gm santan
- 200 gm cendol


Lapisan Atas :-

- 80 gm tepung beras
- 30 gm tepung gandum
- 15 gm tepung ubi
- 150 gm gula pasir
- 1 sudu teh coklat emulco
- 1 sudu teh garam
- 400 gm santan

Cara-Cara Penyediaan :-
Lapisan Bawah :-


- Satukan kesemua bahan kecuali cendol dan kacau rata.
- Tenggek atas api kacau sehingga naik wap.
- Masukkan cendol kacau dan tuang ke dalam loyang.
- Loyang hendaklah dialas dengan plastik dan disapu minyak.
- Kukus selama 15 minit.

Lapisan Atas :-

- Satukan kesemua bahan dan kacau rata.
- Tenggek atas api kacau sehingga naik wap.
- Tuangkan di atas lapisan bawah tadi.
- Kukus selama 15 minit.

Selamat Mencuba...

Pengat Labu


Ramuan :-                                                                            
                
- 1 biji labu kuning sederhana besar
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 sudu kecil garam
- 3/4 cawan gula pasir
- 3 helai daun pandan (disimpulkan)

Cara-Cara Penyediaan :-

- Labu kuning dibuangkan kulit dan biji, potong kecil dan rebus hingga empuk.
- Kemudian tapis dan masukkan semula ke dalam periuk.
- Tuang santan, garam, daun pandan dan gula.
- Tenggek di atas api sederhana perlahan, biar sehingga mendidih.
- Jangan dikacau selalu kerana labu akan hancur.
- Rasalah kemanisan pengat mengikut selera masing-masing.
- Boleh dihidangkan apabila pengat telah sejuk.

Selamat Mencuba...

Nasi Lemak Hijau


Ramuan :-                                                            

Nasi :-
- 3 cawan beras
- 4 1/2 cawan santan
- 2 sudu kecil halba
- 2 inci halia (hiris)
- 10 helai daun pandan (kisar dan tapis)
- 1 sudu kecil warna hijau
- 3 sudu makan marjerin
- Sedikit garam

Sambal Ikan Bilis :-
- 1 cawan ikan bilis (kisar)
- 1 cawan cili kering kisar
- 1 labu bawang besar (kisar)
- 6 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci belacan (kisar)
- Sedikit air asam jawa, garam dan gula
- Minyak untuk menumis


Cara-Cara Penyediaan Nasi :-
- Basuh beras kemudian masukkan santan, air pandan dan pewarna hijau.
- Taburkan garam, halba, majerin dan halia
- Kacau rata kemudian masak dalam rice cooker.
- Apabila nasi mendidih kacau supaya rata masaknya.
- Bila nasi sudah masak bolehlah dihidangkan.

Cara-Cara Penyediaan Sambal :-
- Panaskan minyak tumiskan bahan kisar hingga garing.
- Tuangkan air sedikit masukkan garam & gula.
- Rasalah mengikut citarasa masing- masing.
- Biarkan kering dan tutup api.

Selamat Mencuba...


Kek Coklat Mayonis


Ramuan:-                                                                        
                             
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 cawan mayonis
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan susu pekat
- 1 biji telur
- 1 cawan air panas
- 3/4 cawan minyak masak
- 1/2 sudu teh butter oil

Cara-Cara Penyediaan:-

- Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
- Campurkan mayonis, gula, butter oil, telur dan susu pekat di dalam mangkuk dan pukul hingga sebati.
- Kemudian masukkan campuran tepung berselang-seli dengan air panas.
- Pukul sehingga semua bahan sebati.
- Akhir sekali masukkan minyak masak gaul rata, tuang adunan ke dalam loyang yang telah digris.
- Bahagian dasar loyang hendaklah dilapik dengan kertas minyak.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170C dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...