nuffnang

Thursday 29 August 2013

Kek Coklat Puding Karamel


Ramuan Karamel :-                                                              

- 2 sudu besar gula ditabur dalam loyang
- Buka api perlahan dan buat gula hangus di atas dapur gas.

Ramuan Puding :-

- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 3 biji telur
- Satukan semua ramuan dan kacau perlahan.
- Tapis dan tuang ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.

Ramuan Kek A :- 

- 1 cawan gula
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak
- Satukan semua bahan dalam periuk dan digaul rata.
- Kemudian masak di atas dapur gas dengan api perlahan sambil kacau hingga sebati.
- Padamkan api dan biarkan sejuk.

Ramuan B :-

- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- Satukan kesemua ramuan di atas dan diayak.

Ramuan C :-

- 3 biji telur
- Dipukul dengan mixer.

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan ramuan B dan C ke dalam ramuan A. Ketepikan.
- Masukkan bahan puding di dalam karamel dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
- Tuang kesemua ramuan kek ke dalam puding.
- Kukus satu jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...

Nasi Tomato


Ramuan :-                                                                                

- 3 cawan beras basmati
- 3 1/2 cawan air
- 1 cawan susu
- 3 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar tomato puree
- Sedikit garam

Ramuan Tumis :-

- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 7 ulas bawang merah
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan :-

- Cuci beras dan rendam selama 30 minit kemudian toskan.
- Panaskan minyak sapi masukkan bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan air, susu cair, sos tomato, tomato puree dan sedikit garam.
- Biarkan air mendidih barulah masukkan beras. Masak nasi seperti biasa.
- Bila nasi sudah kering kacau supaya nasi masaknya rata.

Selamat Mencuba...

Sunday 18 August 2013

Laksa Spageti Ala Thai


Ramuan :-                                                                                    

- 300 gm spageti (dicelur)
 -4 ekor ikan kembong (rebus)

Ramuan Tumis:-
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 9 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 200 ml santan kotak
- 3 batang serai (ambil bahagian putih saja kisar)
- 3 cm kunyit hidup (kisar)
- 3 cm belacan (kisar)
- 4 keping asam keping
- 9 helai daun limau purut
- 1 liter air stok ikan
- 1 kiub ikan bilis
- Sedikit garam dan gula
- Minyak untuk menumis

Hiasan:-

- Nanas (diracik halus)
- Timun (diracik halus)
- Bawang besar (dihiris halus)
- 1 kuntum bunga kantan (diracik halus)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Asingkan isi ikan dan ditumbuk halus. Tulang ikan dikisar dengan air stok ikan tadi.
- Panaskan minyak masak dan masukkan bahan tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan air stok ikan, santan, isi ikan, gula, garam dan asam keping. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Apabila mendidih masukkan daun limau purut dan biarkan seketika.
- Hidangkan spageti yang sudah dicelur ke dalam mangkuk masukkan bahan hiasan di atasnya.
- Kemudian tuangkan kuah panas tadi ke dalam mangkuk yang berisi spageti dan boleh dihidangkan.

Selamat Mencuba...