nuffnang

Sunday 27 October 2013

Kerabu Sotong Mangga




Ramuan:-
- 1 biji mangga muda (diparut)
- 6 ekor ekor sotong
- 2 tangkai cili merah (hiris)
- 1 labu bawang besar (potong nipis)
- 2 sudu makan cuka
- 1 sudu makan gula
- 1/2 sudu kecil garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Bersihkan sotong kemudian potong bulat dan dicelur hingga masak.
- Sediakan satu bekas masukkan mangga, sotong, cili, bawang, cuka, garam dan gula.
- Gaul sehingga rata dan rasa masam dan manisnya dan siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Bihun Goreng Lada Putih


                          


Ramuan:-
- 1 bungkus bihun (rendam)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 300 gm daging (hiris nipis)
- 1 cawan mix vegetable
- 2 pohon sawi (dipotong 1/2 inci)
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- 1 cawan kobis bulat (hiris halus)
- 2 tangkai lada merah (hiris bulat)
- Secukup air untuk melembutkan bihun
- Garam secukup rasa
- Minyak menumis

Cara-Cara Penyediaan:-

- Toskan bihun yang telah direndam dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama daging hingga kecut.
- Tuangkan air secukupnya sehingga daging empuk kemudian masukkan garam, mix vegetable dan lada sulah.
- Akhir sekali masukkan bihun dan kobis kacau rata, rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Semasa menghidang taburkan lada merah yang telah dihiris.

Selamat Mencuba...

Wednesday 23 October 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese




Ramuan Cream:-
-250 gm cream cheese
- 50 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tepung gandum

Ramuan Kek:-

- 2 biji telur

- 1 cawan gula halus
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 cawan air panas didih
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar sebuk koko
- 1 sudu kecil baking soda
- 1/2 sudu kecil baking powder


Cara-Cara Penyediaan Cream Cheese:-

- Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.
- Masukkan telur pukul hingga sebati.
- Kemudian masukkan air dan tepung gandum pukul lagi.


Cara-Cara Penyediaan Kek:-

- Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder.  ketepikan.
- Pukul telur dan gula sehingga kembang.
- Bila sudah kembang masukkan esen vanilla dan garam.
- Tuang air panas, susu dan minyak pukul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah diayak dan gaul sebati.
- Bahagi adunan kepada dua bahagian sama banyaknya.
- Panaskan kukusan dan balut tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitik pada kek.
- Gunakan api sederhana besar.
- Sapukan sedikit mentega di sekeliling acuan dan alas dengan kertas minyak.
- Tuang adunan coklat ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
- Apabila sudah masak tuangkan adunan cream dan kukus selama 15 minit.
- Angkat dan tuang adunan coklat tutup semula dan kukus selama 20 minit.
- Biarkan kek sejuk betul barulah boleh dipotong.

Selamat Mencuba...




Kuah Sate





Ramuan:-
- 300 g kacang tanah (sangai dan kisar)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 1 sudu kecil asam jawa adabi
- 3 biji buah keras (kisar)
- 1 sudu kecil ketumbar biji (sangai kisar)
- 1 sudu kecil jintan kasar (sangai kisar)
- 1 sudu kecil jintan halus (sangai kisar)
- 1 inci lengkuas (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 1 1/2 cawan cili kering kisar
- 7 ulas bawang merah (kisar)
- 5 ulas bawang putih (kisar)
- 7 batang serai (kisar)
- 1 genggam udang kering (kisar)
- 1 cawan minyak masak
- Air mengikut kepekatan kuah
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masak gula merah dengan setengah cawan hingga mendidih kemudian tapis.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan garing.
- Tuang air secukupnya dan masukkan kacang kacau rata.
- Masukkan bahan disangai tadi, gula, asam jawa dan garam rebus sehingga kacang empuk.
- Masak atas api perlahan sehingga terbit minyaknya. Rasalah secukup citarasa sendiri.
- Kuah sate ini kena manis barulah sedap.

Selamat Mencuba...

Kerabu Pucuk Paku


                                                            

Ramuan:-                                                            
1 ikat pucuk paku
50 sen taugeh
1 genggam udang kering
7 biji cili api
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah (hiris bulat)
1 cawan kerang siap kopek
1/2 biji kelapa parut
1 ketul isi ubi cekur
Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Bersihkan pucuk paku kemudian celur dan celur sekali tauge. Ketepikan.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, cekur, garam dan udang kering.
- Masukkan bahan tumbuk tadi ke dalam kelapa dan gaul rata.
- Sangai kelapa dengan api sederhana sehingga agak kering sedikit.
- Kemudian masukkan kelapa ke dalam bekas pucuk paku dan tauge yang telah dicelur tadi.
- Gaul rata dan masukkan kerang yang telah dikopek dan rasalah mengikut citarasa sendiri.

Selamat Mencuba...

Muffin Pisang



                                                                  


Ramuan:-
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu kecil baking soda
- 3/4 cawan gula halus
- 1 biji telur
- 3 biji pisang serendah/berangan (lenyek)
- 1/3 cawan mentega (cairkan)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanila

Cara-Cara Penyediaan:- 

- Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
- Ayak tepung, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Ketepikan.
- Dalam mangkuk berasingan pukul telur dan gula hingga kembang.
- Masukkan esen vanila, pisang dan garam pukul rata.
- Kemudian masukkan tepung kaup dengan spetular.
- Akhir sekali masukkan mentega cair gaul hingga rata.
- Sediakan acuan muffin dalam loyang dan senduk adunan dengan sudu.
- Bakar selama 25 minit atau hingga masak.

Selamat Mencuba...