nuffnang

Tuesday 19 November 2013

Cream Cracker Cream Cheese



Ramuan:-
- 250 gm cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat
- 300 ml susu nestle cream (rendam biskut)
- 1 peket cream cracker
- 1 cawan nestum
- Milo secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan cream cheese dan susu pekat pukul sehingga sebati.
- Loyang hendaklah dialas dengan kertas kuih.
- Celupkan biskut, jangan terlalu lama dan susun biskut ke dalam loyang.
- Ceduk tiga sudu makan cream cheese sapu sehingga menutupi permukaan biskut.
- Kemudian taburkan serbuk nestum dan milo di lapisan atas cream.
- Ulangi sehingga cream cheese habis.
- Masukkan ke dalam peti sejuk.
- Hidang ketika masih sejuk.

Selamat Mencuba...

Koci Labu Kuning


Ramuan Inti:-
- 1 biji kelapa parut (kelapa agak muda)
- 1/2 cawan gula merah
- 1 cawan gula putih

Cara-Cara Penyediaan Inti:-
- Didihkan gula merah dengan sedikit air. Tapiskan dan ketepikan.
- Tuang gula merah ke dalam kelapa parut gaul rata dan masak sehingga kering.
- Apabila inti sudah sejuk gentel bulat sebesar guli hingga habis.

Ramuan Doh:-
- 2 cawan tepung pulut
- 2 cawan labu
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu makan tepung gandum
- Daun pisang secukupnya

Cara-Cara Penyediaan Doh:-
- Daun pisang dilayur atas api kemudian lap dan dipotong 5 x 4 1/2 inci.
- Kupas kulit labu dan rebus sehingga empuk. Tapis ketepikan.
- Kemudian lenyek labu hingga lumat dan masukkan tepung pulut serta tepung gandum.
- Adunan ini memang lembik sebab bila dimakan akan terasa labunya.
- Sapu minyak kelapa di tangan supaya doh tidak melekat.
- Ambil doh sebesar bola ping pong kemudian masukkan inti dan tutup kemas.
- Kemudian letakkan doh di atas daun pisang yang sudah disapu sedikit minyak dan lipat seperti buat kuih koci.
- Panaskan pengukus dan kukus selama 15 minit.

Selamat Mencuba...

Wednesday 13 November 2013

Lemak Pucuk Paku



Ramuan:-
- 2 ikat pucuk paku
- 7 tangkai cili api
- 1/2 inci halia
- 1 genggam udang kering
- 1 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 inci kunyit hidup
- 1 biji kelapa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Siang pucuk paku, basuh bersih dan toskan.
- Perah kelapa masukkan santan dalam periuk.
- Tumbuk cili api, bawang putih, bawang merah, kunyit basah, garam dan udang kering hingga lumat.
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk dan kacau rata.
- Tenggek di atas api, kacau sampai mendidih kemudian masukkan pucuk paku.
- Biarkan mendidih dan tutup api, rasalah ikut citarasa sendiri.

Selamat Mencuba...

Ayam Kam Heong



Ramuan:-
- 2 keping dada ayam (dicuci , ditoskan)
- 3 tangkai daun kari
- 3 sudu makan serbuk kari ayam
- 2 biji lada merah (hiris memanjang)
- 3 ulas bawang putih(ditumbuk)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 1 cawan air
- Gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan daging ayam dalam bekas, masukkan garam dan serbuk kunyit, gaul rata kemudian goreng setengah garing.
- Dalam bekas campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair , kicap pekat jadikan pes.
- Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Tuangkan air kemudian masukkan lada merah, daun kari dan pes kacau hingga sebati.
- Tambahkan gula secukup rasa. Sekiranya kurang masin tambah sedikit garam.
- Masukkan ayam gaul rata dan tutup api.

Selamat Mencuba...

Kek Yogurt Chocolate



Ramuan:- 
- 3 biji telur
- 250 gm mentega (cairkan)
- 2 cawan gula pasir
- 135 ml yogurt plain
- 1 cawan serbuk koko
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh penuh soda bicarbonat
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan air panas

Cara-Cara Penyediaan:-

- Pukul telur dan gula hingga kembang.
- Masukkan butter, yogurt dan esen vanila kacau rata.
- Ayak tepung gandum, serbuk koko dan soda bicarbonat.
- Masukkan tepung berselang seli dengan air panas hingga habis.
- Kacau hingga betul-betul rata kemudian masukkan dalam acuan.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170C bakar selama 1 jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...

Saturday 9 November 2013

Sambal Paru



Ramuan:-
- 500 gm paru
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 labu bawang besar (hiris bulat)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 inci halia (tumbuk)
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 inci belacan
- Garam & gula secukup rasa
- Air secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-

- Rebus paru sehingga lembut dan potong nipis.
- Kisar bawang merah, cili merah dan bawang putih.
- Panaskan minyak tumis bahan yang dikisar, cili kering kisar hingga naik bau dan garing.
- Masukkan air secukupnya, masukkan garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan paru dan tutup supaya paru lembut.

Selamat Mencuba...

Onde-Onde Keledek Bijan





Ramuan Doh:-
- 3 cawan ubi keledek putih (siap lecek)
- 1/2 cawan tepung pulut
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- Secukupnya bijan
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-

- Kupas keledek dan potong dadu masukkan garam kemudian rebus sehingga empuk. Toskan.
- Lecek keledek sehingga lumat dan biarkan ianya suam kuku.
- Masukkan tepung pulut dan tepung gandum ke dalam keledek lecek uli sehingga menjadi doh.
- Bulatkan doh sebesar bola golf kemudian leperkan masukkan inti kelapa dan tutup kemas.
- Kemudian golekkan di atas bijan sehingga tersalut semua kulit doh. Ulangi sehingga habis.
- Panaskan minyak dan gorenglah sehingga kekuningan dan angkat. Toskan.

Ramuan Inti:-

- 1 biji kelapa parut (ambil putih)
- 1/2 cawan gula merah
- 3/4 cawan gula pasir (ikut citarasa)
- 1/4 cawan air

Cara-Cara Penyediaan:- 

- Masak gula merah bersama air sehingga larut.
- Kemudian tapis dan campur dalam kelapa parut.
- Masukkan gula pasir gaul rata.
- Kacau atas di api sehingga kering. Biarkan sejuk.
- Ambil inti dan bulatkan sebesar guli. Buat hingga habis. Ketepikan.

Selamat Mencuba...