nuffnang

Monday 27 January 2014

Kek Kurma Tanpa Telur



Ramuan :-
- 1 1/2 cawan susu kotak/UHT
- 1 1/4 cawan gula perang
- 1 cawan minyak sayuran/masak
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan kurma yang lembut
- 1/2 tsp baking soda
- 1 sudu teh esen vanila

Cara-Cara Penyediaan:-
- Buang biji kurma dan kisar kurma bersma susu hingga halus.
- Tuang dalam bekas masukkan minyak sayuran dan gula, pukul rata.
- Masukkan tepung dengan soda serta esen vanila kacau hingga sebati.
- Sapu sedikit majerin dan taburkan sedikit tepung pada acuan.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 150C selama 1 jam.

Selamat Mencuba...

Sunday 12 January 2014

Singgang Pedas Ikan Patin



Ramuan:-
- 1 ekor ikan patin
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 4 sudu makan bumbung cili kering kisar
- 1 inci kunyit hidup
- 2 inci lengkuas (hiris)
- 3 keping asam keping
- 1 inci belacan
- 2 batang serai (titik)
- 4 cawan air
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ikan disiang dan basuh bersih.
- Bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia dan belacan dikisar sehingga halus.
- Masukkan ke dalam periuk dan tuang air, sekiranya suka kuah banyak tambahkan air.
- Kemudian masuk asam keping, garam, gula, serai titik dan lengkuas hiris.
- Masak sehingga kuah mendidih dan rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Kemudian bolehlah dimasukkan ikan.
- Sekiranya kurang pedas tambah cili kering kisar atau cili api.
- Tunggu sehingga kuah mendidih sekejap dan padamkan api.

Selamat Mencuba...

Bingka Labu Kuning



Ramuan:-
- 460 g labu kuning (rebus)
- 3/4 cawan gula pasir
- 2 biji telur
- 3/4 cawan santan pekat
- 3/4 cawan susu cair
- 2 sudu besar mentega
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
- Sapu acuan dengan sedikit majerin dan tuangkan adunan kisar ke dalam acuan.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170C. Bakar selama 1 jam.
- Bakar kuih bingka sehingga kelihatan garing.
- Biar bingka sejuk dahulu barulah boleh dipotong.

Selamat Mencuba...

Jemput Pisang Roti Wholemeal



Ramuan:-
- 7 biji pisang kapas
- 4 keping roti wholemeal
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu makan bumbung tepung beras
- 1 sudu kecil garam
- 3/4 cawan air suam
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-
- Roti direndam sekejap kemudian dihancurkan.
- Masukkan pisang yang telah dilecek ke dalam bekas roti.
- Setelah itu masukkan garam, soda bikarbonat dan gula gaul rata.
- Akhir sekali masukkan semua tepung gaul rata.
- Panaskan minyak kemudian jemput seperti jemput-jemput pisang.
- Goreng sehingga keperangan, angkat dan toskan.

Selamat Mencuba...

Nasi Lemak Kukus



Ramuan:-
- 4 cawan beras
- 4 1/2 cawan santan
- 5 helai daun pandan
- 2 inci halia
- 1 sudu besar halba
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Rendam beras semalaman. Tos ketepikan.
- Didihkan air dalam pengukus. Kukus beras selama 20 minit atau beras separuh masak.
- Bekas berasingan campurkan santan, garam, halba dan halia hiris. Kacau rata.
- Keluarkan beras dari pengukus, tuang separuh santan dan gaul rata.
- Letak daun pandan bersama beras kukus semula dalam 20 minit.
- Angkat nasi dari kukusan dan tuang santan yang berbaki tadi gaul rata.
- Setelah itu kukus semula selama 25 minit.
- Semasa mengukus nasi buat lubang dengan jari supaya wap boleh naik ke atas dan nasi masak sekata.

Selamat Mencuba...

Kuih Nagasari


Ramuan:- 

- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan santan
- 1 sudu besar tepung pulut
- 3 sudu besar gula pasir
- 1/8 sudu garam
- 5 biji pisang raja/awak
- Daun pandan disimpul
- Daun pisang secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-
- Koyakkan daun pisang dan layukan sekali di atas api kecil.
- Satukan dua cawan santan, garam, gula dan daun pandan kacau hingga rata.
- Tenggek atas dapur kacau sehingga mendidih. Keluarkan daun pandan.
- Sementara itu dalam bekas lain masukkan santan dan tepung beras kacau rata.
- Kemudian tuang adunan tepung beras ke dalam santan yang telah dididihkan.
- Kacau di atas api sederhana perlahan sehingga pekat. Angkat.
- Ambil daun pisang dan senduk satu makan adunan letakkan di atas daun pisang.
- Selepas itu ambil sepotong pisang letak ditengah dan tutup adunan ini dengan satu sudu makan.
- Bungkus seperti membuat kuih lepat.
- Didihkan air terlebih dahulu dan kukus selama 10 minit.

Selamat Mencuba...


Saturday 4 January 2014

Biskut Kelapa Coklat



Ramuan:-
- 250 g mentega
- 200 g gula halus
- 150 g tepung gandum
- 50 g tepung jagung
- 30 g tepung beras
- 30 g serbuk koko
- 150 g kelapa kering
- 1 biji telur
- 1sudu kecil esen ros

Cara-Cara Penyediaan:-
- Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang.
- Masukkan telur dan koko pukul rata.
- Kemudian masukkan kelapa kering bersama tepung gandum, tepung jagung dan tepung beras.
- Uli sehingga menjadi doh. Terap dengan acuan ikut citarasa.
- Panaskan ketuhat pada suhu 150c selama 25 minit.

Selamat Mencuba...

Ikan Cencaru Sumbat Sambal



Ramuan:-
- 3 ekor ikan cencaru
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci belacan
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 sudu kecil asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng ikan

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar bawang merah, bawang putih, belacan dan kunyit.
- Tuang dalam bekas dan masukkan garam, asam jawa dan gula gaul sebati.
- Ikan dibelah belakang & dicuci bersih. Gaul garam dan kunyit.
- Sumbatkan sambal ke dalam ikan yang dibelah tadi hingga penuh.
- Panaskan minyak dan goreng ikan dan jangan kerap dibalikkan.
- Sambal akan keluar jika kerap dibalikkan cukup dua, tiga kali sahaja.

Selamat Mencuba...

Talam Ubi Kayu



Ramuan Lapisan Bawah:-
- 3 cawan ubi kayu (siap parut)
- 1 3/4 cawan santan
- 3/4 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir

Cara-Cara Penyediaan:-
- Perah ubi kayu, air perahan jangan dibuang. Ketepikan.
- Satukan gula merah dan putih kemudian tuang santan tenggek di atas api kacau sehingga gula hancur.
- Bila air gula sejuk masukkan ke dalam ubi parut tadi.
- Air perahan ubi tadi dibuang dan ambil patinya masukkan ke dalam ubi parut, gaul rata.
- Kacau di atas api dengan api perlahan sehingga ubi separuh masak.
- Sapu loyang dengan sedikit minyak kemudian tuangkan adunan ubi dan ratakan.
- Panaskan kukusan terlebih dahulu dan kukus selama 25 minit.

Ramuan Lapisan Atas:-
- 70 gm tepung beras
- 10 gm tepung ubi
- 50gm tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 500 ml santan

Cara-Cara Penyediaan:-
- Bancuh semua bahan-bahan di atas.
- Masak sehingga naik wap kemudian tuang ke atas lapisan bawah.
- Kukus selama 30 minit.

Selamat Mencuba...

Nasi Ayam Penyet




Ramuan Ayam:-
- 6 ketul ayam - (rebus selama 10 minit toskan simpan air)
- 3 cawan air
- 1 tsp jintan manis (sangai)
- 1 tsp jintan putih (sangai)
- 1 tbsp biji ketumbar (sangai)
- 1 tbsp serbuk kari ayam
- 1/2 tsp serbuk kunyit
- ½ sudu besar serbuk lada putih
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 tsp kecil garam
- Sedikit tepung beras
- Minyak masak untuk menggoreng.
- Kisar kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
- Masukkan garam, lumurkan bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap selama satu jam.
- Setelah ayam diperap taburkan sedikit tepung beras gaul rata.
- Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
- Semasa hendak menghidang penyekkan ayam dengan anak lesung batu.

Ramuan Sambal:-
- Sedikit minyak masak
- 10 batang cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 10 biji cili padi
- 10 biji bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji bawang putih
- 3 biji tomato
- 1 inci belacan
- 1 genggam ikan bilis
- 2 sudu gula merah (ikut citarasa)
- Panaskan minyak goreng ikan bilis hingga garing dan juga belacan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili nampak layu angkat.
- Kisar kesemuanya bahan ke dalam pengisar dan kisar separuh halus.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar tadi.
- Masukkan gula merah, garam dan gaul, rasalah mengikut ciratasa sendiri.
- Seeloknya buatlah sambal awal dan ianya boleh disimpan dalam peti sejuk.
- Semasa hendak menghidang panaskan sambal terlebih dahulu.

Ramuan Nasi:-
- 2 1/2 cawan beras
- 1/2 cawan beras pulut
- 3 cawan air rebusan ayam
- 1 tsp garam
- Tuang air rebusan ayam ke dalam rice cooker masukkan garam.
- Kemudian masukkan beras pulut dan beras yang telah ditoskan tadi.
- Masaklah nasi seperti biasa.
- Apabila menghidang letak tempe goreng, tahu goreng sedikit daun salad dan timun.

Selamat Mencuba...