nuffnang

Monday 17 February 2014

Laksa Johor




Ramuan:- 
- 1 paket spaghetti
- 1 sudu besar minyak
- Rebus sphagetti dengan sedikit minyak sehingga lembut.
- Angkat dan toskan. Ketepikan.

Ramuan Kuah:-
- 8 ekor ikan kembong
- 100 g udang basah (buang kulit)
- 50 g udang kering (rendam)
- Rebuskan ikan dengan air kemudian angkat dan tos.
- Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kisar isi ikan, udang basah dan udang kering guna air rebusan ikan.
- Kisar juga tulang ikan dengan air rebusan ikan hingga halus. Tapis.
- 3 biji bawang besar (kisar halus)
- 2 inci halia (kisar halus)
- 2 inci lengkuas) (kisar halus)
- 2 inci kunyit hidup (kisar halus)
- 2 batang serai
- 2 batang serai (diketuk untuk tumis)
- 3 keping asam keping
- 3 sudu makan bumbung cili kering kisar
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 paket kerisik
- 40 gm rempah kari ikan
- 3 ulas bawang putih
- 2 kuntum bunga kantan
- 5 tangkai daun kesum (belah 4)

Cara-Cara Penyediaan Kuah:-
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan kisar hingga wangi.
- Bila terbit minyak masukkan rempah kari dan kacau sebentar.
- Masukkan ikan, udang basah dan udang kering yang dimesin.
- Tuang santan masukkan kerisik, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan garam.
- Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan.
- Kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.

Untuk Ulam:-
- 2 biji limau kasturi (belah 2)
- Timun diracik halus
- Tauge buang ekor
- Jeruk chaipo (dihiris kasar)
- Bawang besar (hiris)
- Lada merah (dihiris)
- Daun kesum dan daun selasih (hiris)
- Bunga kantan diracik halus

Ramuan Sambal:-
- 3 biji lada merah
- 2 inci belacan (dibakar)
- 7 biji cili api
- 2 biji limau kasturi
- Sedikit garam
- Tumbuk kesemua bahan hingga lumat.

Sedia untuk disajikan.

Selamat Mencuba...

Wednesday 12 February 2014

Lasagna



Ramuan Sos Merah:-
- 400 g daging cincang
- 1 tin prego saiz kecil
- 1 tin cendawan butang (dihiris halus)
- 1 biji lobak merah (dipotong dadu)
- 2 sudu besar cili boh
- 3 ulas bawang merah (cincang halus)
- 3 ulas bawang putih (cincang halus)
- 1 kotak instant lasagna
- Sedikit garam, oregano dan lada sulah secukup rasa
- 1 cawan air
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili boh kacau sampai pecah minyak kemudian masukkan daging cincang.
- Tuang air tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam serta oregano.
- Masukkan prego dan lobak merah serta cendawan butang, tunggu sehingga mendidih dan padamkan api.

Ramuan Sos Putih:-
- 2 sudu besar mentega
- 4 sudu besar tepung gandum
- 1/2 blok cheddar cheese (potong kecil)
- 2 1/2 cawan susu segar
- Sedikit garam dan serbuk lada hitam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan tepung gandum dalam periuk, tuang susu sikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
- Kemudian masukkan garam, mentega dan garam kacau dan dipanaskan atas api.
- Masukkan cheddar cheese, kacau selalu kemudian padamkan api.
- Sediakan dulang caserole, sapu minyak.
- Susun kulit lasagna sehingga menutupi bahagian bawah acuan.
- Tuangkan sedikit sos merah kemudian sos putih tabur mozarella. Selang selikan.
- Bahagian atas kulit lasagna, tuang sos merah dan sos putih sehingga menutupi kepingan lasagna.
- Pastikan sos putih menutupi sepenuhnya supaya lasagna tidak meleding dan kering.
- Taburkan sebahagian mozarela yang telah diparut halus.
- Bakar selama 1 jam atau kelihatan garing di atasnya.

Selamat Mencuba...

Tumis Pucuk Paku



Ramuan:-
- 2 ikat pucuk paku
- 7 biji cili padi
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
- Sedikit gula dan garam
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-
- Pucuk disiang dan dibasuh bersih kemudian toskan.
- Kisar bawang merah, bawang putih, belacan dan cili api.
- Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
- Masukkan garam, gula dan sedikit air.
- Rasa ikut citarasa sendiri. Akhir sekali masukkan pucuk paku kacau rata.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Saturday 8 February 2014

Nasi Ayam Hainan



Air Rebusan Ayam:-
- 1 ekor ayam
- 3 biji bawang putih (kisar)
- 2 inci halia (kisar)
- 1 kiub pati ayam maggi
- 12 cawan air
- Sedikit garam


Ramuan Nasi:- 
- 4 cawan beras (basuh tos)
- 2 sudu besar minyak
- 2 biji bawang putih
- 2 inci halia (dihiris nipis)
- 1 sudu besar minyak bijan
- 3 helai daun pandan
- 6 cawan air rebusan air ayam 


Cara-Cara Penyediaan Nasi:-

- Tuang air ke dalam periuk, masukkan bahan kisar tadi serta kiub pati ayam dan garam.
- Tenggek di atas dapur tunggu mendidih barulah masukkan daging ayam biar selama 25 minit.
- Angkat ketepikan. Sukat air rebusan ayam sebanyak 6 cawan ke dalam periuk nasi.
- Kemudian masukkan beras, daun pandan, garam dan kulit kayu manis.
- Tumiskan halia dan bawang putih agak garing kemudian masukkan dalam periuk nasi.
- Masak nasi seperti biasa.
- Selebihnya air rebusan ayam tadi dijadikan sup dan tabur daun saderi.


Ramuan Sambal:-
- 5 biji lada merah (kisar)
- 1 biji bawang putih (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1 sudu besar cuka makan

Cara-Cara Penyediaan Sambal:-
- Masukkan ke dalam periuk dan tuang air sedikit dan masukkan kesemua bahan kacau rata.
- Kacau di atas api sehingga agak pekat dan rasa mengikut citarasa sendiri.

Ulaman:-
- Salad, timun, tomato

Selamat Mencuba...