nuffnang

Thursday 29 May 2014

Puding Triffle


Ramuan:-
- Swiss roll secukupnya
- Air dari jus koktel
- Swiss roll dipotong setebal setengah inci.
- Susun kek didasar mangkuk dan pastikan kek menutupi setiap ruang dasar mangkuk.
- Tekan sedikit supaya padat. Renjiskan dengan air koktel ke atas kek.
- Tujuan supaya lapisan kek agak moist. Ketepikan

Lapisan Kastad:-
- 1 cawan rata tepung kastad
- 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin air (sukatan tin susu)
- 1 tin buah koktel (asingkan jusnya)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan semua bahan kacau hingga sebati.
- Kemudian masak atas api sederhana dan kacau sehingga memekat dan tutup api.
- Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek.
- Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan sedikit supaya buah tidak terapung.
- Sejukkan barulah boleh dihidangkan.

Ramuan Jelly:-
- 1 paket kristal jelly merah
- 400 ml air

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masuk serbuk kristal jelly ke dalam periuk dan tuang air.
- Kacau hingga sebati dan didihkan biar sampai larut.
- Tuang dengan perlahan di atas lapisan kastad supaya jelly tidak bercampur.
- Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

Selamat Mencuba...

Onde-Onde Kentang


Ramuan:-
- 4 biji kentang (rebus lenyek halus)
- 1 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- Inti kelapa secukupnya
- Secukup bijan untuk salut
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kupas kentang dan rebus bersama garam sehingga empuk.
- Tos kemudian dilenyek hingga lumat. Masukkan tepung pulut dan tepung gandum.
- Uli sebati sehingga menjadi satu doh.
- Ambil doh ikut besar mana kemudian leperkan masukkan inti dan katup rapat.
- Golek pada bijan sehingga tersalut semuanya.
- Panaskan minyak dengan api sederhana dan goreng sehingga perang.

Selamat Mencuba...

Murtabak Kulit Popia


Ramuan:-
- 200g daging cincang
- 4 biji ubi kentang (potong dadu)
- 1 1/2 sudu makan rempah kari (pes)
- 3 sudu makan rempah kurma (pes)
- 2 biji bawang besar (potong dadu)
- 3 ulas bawang putih (ketuk hiris)
- 1 sudu kecil garam (secukup rasa)
- 2 biji telur
- Kulit popia secukupnya
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak tumis bawang hiris dan bawang putih hingga layu.
- Kemudian masukkan rempah paste dan daging cincang kacau rata.
- Masukkan kentang serta sedikit air dan masak sehingga kentang empuk.
- Tutup api dan biarkan sejuk. ketepikan.
- Pukul telur dalam mangkuk masukkan inti kacau hingga sebati.
- Ambil kulit popia dan bubuh inti ditengah kemudian lipat segi empat.
- Panaskan kuali leper bubuh sedikit minyak dan masaklah dengan api perlahan.
- Apabila kulit popia kelihatan keperangan balikkan.

Selamat Mencuba...

Ayam Mayonis


Ramuan:-
- 800 gm daging ayam (potong kecil dibersihkan)
- 1 labu bawang besar (hiris)
- 3 ulas bawang putih (mayang)
- 3 ulas bawang merah (mayang)
- 1 inci halia (mayang halus)
- 1 batang lobak merah (potong memanjang)`
- 4 sudu makan cili kering kisar
- 3 sudu makan mayonis
- 2 sudu makan sos cili
- 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 3 tangkai daun kari
- 1 cawan air
- 1/4 cawan minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Gaul daging ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali masukkan daging ayam goreng hingga masak.
- Angkat dan ketepikan. Biarkan minyak dalam kuali tumiskan cili kering kisar hingga garing.
- Kemudian masukkan bawang yang dipotong mayang hingga layu.
- Masukkan air, lobak merah, serbuk lada hitam, garam, sos cili dan mayonis.
- Kacau rata kemudian rasalah mengikut citarasa masing- masing.
- Akhir sekali masukkan daging ayam dan daun kari gaul rata dan tutup api.

Selamat Mencuba...

Kek Oren


Ramuan:-
- 1 cawan gula pasir (dikisar)
- 1 cawan mentega
- 4 biji telur ayam (A)
- 1 1/2 tepung naik sendiri
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen oren
- 2 sudu besar air perahan limau
- 1 biji parutan kulit limau sunkist
- 1 sudu kecil pewarna oren

Cara-Cara Penyediaan:-
- Putar gula dengan mentega sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu sambil diputar dan masukkan esen oren putar lagi.
- Ayak tepung naik sendiri dengan tepung gandum.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan sederhana perlahan.
- Putar sehingga sebati masukkan parutan kulit limau, susu pekat dan air limau putar sekejap.
- Sapu acuan dengan marjerin serta taburkan sedikit tepung pastikan tepung menutupi acuan.
- Tuang bancuhan ke dalam acuan kek.
- Panaskan oven 170C bakar selama 45 minit.

Selamat Mencuba...