nuffnang

Friday 29 August 2014

Agar-Agar Karamel


Ramuan Karamel:-
- 5 sudu besar gula pasir

Cara-Cara Penyediaan:- 
- Masukkan gula ke dalam loyang berukuran 8 in.
- Letak loyang di atas dapur dengan api kecil hingga keperangan.
- Angkat dan sejukkan.

Ramun Agar-Agar:-
- 1 paket agar-agar
- 1 tin susu cair
- 5  cawan air
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara-Cara Penyediaan:-
- Rendam agar-agar toskan.  Satukan kesemua ramuan dan agar-agar kedalam periuk.
- Masak di atas dapur kacau supaya adunan tidak membuak.
- Bila mendidih dan agar-agar telah hancur tutup api.
- Tapis adunan dan tuang dalam loyang karamel tadi.
- Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

Selamat Mencuba...

Biskut Semperit Dahlia


Ramuan:-
- 250 gm marjerin
- 150 gm gula icing
- 1 biji kuning telur
- 260 gm tepung red rose
- 150 gm tepung kastard
- 30 gm tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- Ceri untuk hiasan

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ayakkan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan
- Pukul marjerin dan gula hingga sebati.
- Masukkan telur dan esen vanila pukul hingga rata.
- Kemudian masukkan tepung dan gaul sehingga menjadi doh lembut.
- Sapu loyang dengan sedikit minyak, masukkan doh ke dalam acuan semperit.
- Tekan di atas loyang dan hias dengan ceri di atasnya.
- Panaskan oven pada suhu 150C dan bakar selama 15 minit atau sehingga kekuningan.

Selamat Mencuba...

Biskut Cream Cheese


Ramuan :-
- 250 gm butter
- 125gm cream cheese
- 100gm gula halus
- 250gm tepung gandum
- 175gm tepung jagung
- 25gm tepung susu
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- Sedikit parutan keju (hiasan)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Pukul butter, cream cheese dan gula sehingga sebati.
- Kemudian masukkan telur kuning dan esen vanilla. Pukul lagi
- Masukkan cream cheese dan tepung susu kacau rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum dan tepung jagung, uli sehingga menjadi satu doh.
- Terap dengan acuan yang sesuai. Tabur keju yang telah diparut di atasnya
- Panaskan oven 170C dan bakar sampai masak.

Selamat Mencuba...