nuffnang

Thursday 16 October 2014

Nasi Dagang Terengganu


Ramuan Nasi:-
- 1 cawan beras pulut
- 3 cawan beras biasa
- 1 biji kelapa
- 3 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 sudu besar halba
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa

Kelapa hendaklah diambil dan diasingkan santan pekat dan santan cair.
Bawang merah & halia yang telah dihiris halus, halba, gula dan garam dimasukkan ke dalam santan pekat.

Cara-Cara Penyediaan:-
- Beras pulut dan beras biasa dicampurkan bersama dan direndam selama 6 jam.
- Kemudian basuh bersih dan toskan.
- Panaskan air dalam periuk kukus hingga mendidih. Kukus beras sehingga 3/4 masak.
- Angkat dan tuang beras ke dalam bekas. Gaul beras dengan santan cair hingga rata.
- Kemudian kukus sekali lagi hingga masak.  Angkat dan tuang beras ke dalam bekas.
- Tuang santan pekat yang telah dicampur dengan bahan hirisan, halba, garam dan gula gaul sebati.
- Kukus sekali selama 20 minit.

Ramuan Ikan:-
- 2 ekor ikan tongkol (bersihkan)
- 1/2  keping gula nisan
- 2 sudu kecil garam
- 3 keping asam gelugur
- 1 cawan air

Ikan direbus bersama garam, asam keping dan air.
Biarkan sampai mendidih dan tutup api.

Ramuan Kuah:-
- 3 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 5 ulas bawang merah
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 2 sudu besar kerisik
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 cawan air

Cara-Cara Penyediaan:-
- Semua ramuan untuk kuah dikisar kecuali kerisik, santan dan kulit kayu manis.
- Masak santan sehingga naik minyak sedikit dengan api perlahan barulah dituangkan bahan kisar diikuti kerisik, gula nisan dan kulit kayu manis.
- Biarkan kuah mendidih sehingga terbit minyak.  Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Kemudian barulah masukkan ikan yang telah direbus tadi bersama airnya sekali.
- Api hendaklah sederhana perlahan sehingga kuah agak pekat dan jangan dikacau selalu nanti ikan hancur.

Selamat Mencuba...

Wednesday 15 October 2014

Lapis Seri Wangi


Ramuan A:-
2 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu kecil garam

Ramuan B:-
- 1 1/4 cawan gula pasir
- 5 1/2 cawan santan
- 3 helai daun pandan (kisar dengan santan)

Ramuan C:-
- 2 sudu besar rata serbuk koko
- 1 tbsp warna hijau

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masak ramuan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit.
- Sementara itu satukan kesemua ramuan A di dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu.
- Masukkan ramuan B ke dalam ramuan A dan gaul rata.
- Bahagikan pada dua bahagian dan satu letak pewarna hijau, satu lagi campuran koko.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan dasarnya.
- Apabila air sudah mendidih letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
- Masukkan adunan koko 1 cawan dan kukus selama 5 minit.
- Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
- Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit.
- Angkat dan sejukkan barulah boleh dipotong.

Selamat Mencuba...





Monday 13 October 2014

Biskut Kelapa Rapuh


Ramuan:-
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung sagu
- 3/4 cawan gula halus
- 1 cawan kelapa (sangai kekuningan)
- 1 biji telur
- 3/4 cawan majerin (ikut lembut doh)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan semua bahan dan gaulkan sehingga menjadi doh.
- Jangan terlalu diuli sangat asalkan doh boleh dicanai.
- Ratakan doh dan terap mengikut acuan kesesuaian sendiri.
- Bakar dengan suhu 150C selama 20 minit atau sedikit kekuningan.

Selamat Mencuba...

Singgang Daging Kelantan


Ramuan:-
- 500 g daging (dihiris nipis-nipis)
- 5 tangkai cili kering (potong dua)
- 1 sudu besar ketumbar (dikisar)
- 3 keping asam keping (ikut suka)
- 3 ulas bawang putih (hiris)
- 5 ulas bawang merah (hiris)
- 1 inci halia (mayang halus)
- 1 inci lengkuas (potong nipis)
- 1 sudu besar budu
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-
- Rebus daging dengan air sehingga empuk.
- Masukkan bawang putih, bawang merah, lengkuas, budu, asam keping dan cili kering.
- Rasalah kuah singgang ini pedas, manis, masin dan masam.
- Sedap dimakan bersama nasi putih.

Selamat Mencuba...

Friday 3 October 2014

Tat Nenas Bunga Teratai


Ramuan:-
- 250 g mentega
- 1 sudu besar susu manis
- 1 biji kuning telur
- 10 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 310 g tepung gandum (ayak)
- Jem nenas secukupnya
- Paper cup kecil

Cara-Cara Penyediaan:-
- Mentega, susu manis, kuning telur, vanilla dan tepung jagung dikacau hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
- Canai doh dan terap dengan penerap berbentuk bunga.
- Letak doh bunga ke dalam papercup yang beralas mangkuk aluminium
- Ambil jem nenas letak ditengah-tengah acuan bunga.
- Bakar pada suhu 150C selama 20 minit atau sehingga masak.

Selamat Mencuba..

Wednesday 1 October 2014

Talam Tokyo


Ramuan:-
Lapisan Bawah:-
- 1 1/2 cawan sagu biji
- 50 g sohun (rendam hingga lembut)
- 1 1/2 cawan kelapa parut (ambil putih)
- 1 cawan santan
- 1 sudu teh garam

Lapisan Atas:-
- 150g gula pasir
- 50g tepung kastard
- 10 gm tepung jagung
- 400ml santan
- 1 biji telur (gred A)
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu besar warna hijau
- 3 helai daun pandan (kisar dengan santan)

Cara-Cara Penyediaan:-
Lapisan Bawah:-
- Sagu biji direndam selama 15 minit.  Tos dan ketepikan.
- Sohun hendaklah dipotong kecil- kecil.
- Masukkan sagu biji ke dalam bekas dan campurkan kesemua bahan di atas.
- Gaul rata masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak.
- Panaskan kukukusan terlebih dahulu dan kukus selama 30 minit.

Lapisan Atas:-
- Satukan semua bahan-bahan kacau sebati dan tapiskan dalam periuk.
- Masak atas api sehingga naik wap dan tuang di atas sagu yang dikukus.
- Kukus lagi selama 30 minit dan penutup hendaklah dibalut dengan kain.
- Biarkan sejukkan dan bolehlah dipotong.

Selamat Mencuba...

Ayam Palembang


Ramuan:-
- 5 ketul daging ayam
- 2 batang serai (kisar)
- 5 biji bawang merah (kisar)
- 3 biji bawang putih (kisar)
- 2 1/2 cawan santan
- 2 sudu besar kerisik
- 1 inci halia (kisar)
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1/2 cawan kicap
- Bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih
- Minyak masak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Goreng daging ayam jangan sampai garing. Ketepikan.
- Tumis rempah empat beradik, masukkan semua bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan santan dan kicap.  Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi.
- Gaul rata dan rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...