nuffnang

Thursday 19 March 2015

Kaswi Labu Kuning


Ramuan:-
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan tepung ubi
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 1/2 cawann labu manis (siap lecek)
- 1 cawan gula pasir
- 3 cawan santan
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh air kapur
- 1/2 biji kelapa parut putih
- Sedikit garam untuk kelapa parut

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar kesemua ramuan di atas hingga halus.
- Sapu minyak pada loyang 7 in kemudian tuang adunan kisar tadi.
- Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
- Biar sejuk barulah dipotong dan golekkan pada kelapa parut.
- Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Sunday 8 March 2015

Lala Ala Thai



Ramuan:-
- 1 bungkus lala
- 5 biji cili padi (dikisar lumat)
- 7 ulas bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
- 5 helai daun limau purut
- 1/2 sudu sos tiram
- 1 biji lada merah (hiris)
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan air, sos tiram dan daun limau purut kacau sehingga sebati.
- Apabila kuah telah mendidih masukkan garam serta gula secukup rasa.
- Kemudian masukkan lala dan tutup periuk.
- Biarkan seketika atau sehingga lala terbuka bolehlah tutupkan api.

Selamat  Mencuba...

Puding Tepung Jagung Fruit Cocktail


Ramuan Puding:-
- 1 cawan tepung jagung
- 4 1/2 cawan air
- 4 sudu besar gula pasir
- 1/8 esen vanila

Cara-Cara Penyediaan:-
- Bancuh air serta tepung jagung, esen vanila dan masukkan gula kacau rata.
- Tenggek di atas api yang perlahan kacau hingga pekat dan berkilat.
- Tuang ke dalam acuan kesukaan masing-masing.
- Sejukkan sebelum dimakan bersama kuahnya.

Ramuan Kuah:-
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan gula
- 2 helai daun
- 2 cawan air
- 1 tin buah cocktail

Cara-Cara Penyediaan:-
- Tapis buah cocktail dan airnya dicampur ke dalam semua bahan-bahan di atas.
- Kemudian panaskan di atas dapur hingga naik wap.

Selamat Mencuba...

Saturday 7 March 2015

Siput Pahat Masak Cili


Ramuan:-
- 500 gm siput pahat
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 5 biji cili padi (dikisar)
- 1 in halia (dikisar)
- 1 in kunyit hidup (dikisar)
- 2 batang serai (ketuk)
- 1/2 cawan cawan santan pekat
- Garam dan gula secukup rasa

 Cara-Cara Penyediaan:-
- Basuh siput pahat bersih dan rebus bersama halia hingga masak. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
- Masukkan santan dan kacau hingga pekat.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Tuangkan ke atas siput pahat dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...