nuffnang

Tuesday 23 June 2015

Mee Udang Banjir


Ramuan:-
- 500g mee kuning
- 300 gm udang saiz L
- 4 sudu besar cili kering kisar
- 4 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 2 sudu besar udang kering (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 3 sudu besar sos tomato puree
- 1 sudu besar sos cili
- 350g keledek (rebus & kisar)
- 6 cawan air
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
- Taugeh dan sawi (dicelur)
- Daun bawang (hiris)
- Sedikit bawang goreng

Cara-Cara Penyediaan:-
- Rebus udang hingga masak angkat toskan. Air rebusan jangan dibuang.
- Tumis bahan kisar dan cili kering kisar hingga naik bau.
- Tuang air rebusan udang dan keledek kisar tadi masukkan sos tomato, garam, gula dan sos cili.
- Biar kuah mendidih dan rasa mengikut citarasa masing-masing.
- Seeloknya biarkan kuah reneh lama sedikit supaya pekat.
- Semasa menghidang masukkan mee dalam mangkuk tuang kuah tabur daun bawang, bawang goreng dan udang yang direbus tadi.

Selamat Mencuba...

Apam Coklat


Ramuan:-
- 2 biji telur ayam
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan air suam (air suam agak panas sikit)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikabonat

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar telur dan gula masukkan susu dan minyak masak.
- Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, soda bikabonat dan susu tepung.
- Masukkan air suam dan gaul sebati, pastikan tepung tidak bergentel.
- Selepas itu masukkan ke dalam acuan.
- Panaskan air pengukus dan kukus selama 20 minit.

Selamat Mencuba...

Murtabak Mee Vit's


Ramuan:-
- 1 keping mee (rebus dan toskan)
- 2 biji telur
- 1 tsp serbuk kari
- 1 tsp serbuk kurma
- 1 tsp secukup rasa
- 1/2 biji bawang besar holand
- Sedikit garam
- 1/2 cawan daging ayam (potong nipis)
- Daun bawang (potong halus)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Bawang besar dipotong dadu.
- Ayam digoreng setengah masak di atas kuali non stick.
- Pecahkan telur dan campur kesemua ramuan di atas.
- Goreng atas kuali non stick dengan sedikit minyak.
- Apabila kelihatan keperangan balikkan dan biar sehingga masak.
- Dihidangkan bersama sos cili dan mayonis.

Selamat Mencuba...

Monday 22 June 2015

Solok Lada


Ramuan:-
- 6 biji cili hijau
- 4 ekor ikan kembung (rebus ambil isinya
- 1/2 cawan kelapa parut putih
- 3 biji bawang merah
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 cawan santan
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
- Tumbuk lada hitam, isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih.
- Tapi jangan terlalu lumat. Perasakan dengan garam dan gula.
- Ambil cili yang telah dibelah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili.
- Buat hingga habis. Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan.
- Rebus hingga cili agak layu. Angkat dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Thursday 4 June 2015

Nasi Serai


Ramuan:-
- 3 cawan beras basmathi
- 4 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 1 labu bawang besar (hiris)
- 4 ulas bawang putih (hiris)
- 1 inci halia (hiris halus)
- 2  batang kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga lawang
- 5 batang serai (diketuk)
- 2  kiub pati ayam
- Garam secukup rasa
- 1 sudu besar minyak sapi
- 2 sudu besar minyak jagung

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan periuk nasi masukkan minyak jagung dan minyak sapi
- Apabila panas masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik harum baunya.
- Kemudian bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
- Tuang air dan susu cair serta masukkan kuib ayam dan garam secukup rasa.
- Biarkan air mendidih barulah masukkan beras tutup periuk nasi dan tanaklah nasi seperti biasa.

Selamat Mencuba...








Rendang Padang


Ramuan:-
- 1 1/2 kg daging (dihiris)
- 3 sudu besar kerisik
- 1 biji kelapa (perah)
- 3 sudu besar cili kering kisar
- Garam, gula secukup rasa
- 4 tangkai cili merah*
- 3 biji bawang besar*
- 7 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1 inci lengkuas*
- 5 batang serai*
- 2 helai daun limau purut (disiat)
- 1 helai daun kunyit (disiat)
- 2 helai daun salam
- 2 sudu kecil asam jawa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar ramuan yang bertanda * hingga halus.
- Masukkan kesemua ramuan di dalam periuk yang berisi daging lembu.
- Tuang santan, semua daun dan tenggek di atas dapur sehingga daging empuk.
- Akhir sekali masukkan garam dan gula kacau rata sehingga kering.

Selamat Mencuba...