nuffnang

Sunday 13 September 2015

Ayam Masak Halia


Ramuan:-
- 10 ketul ayam (potong kecil)
- 3 ulas bawang putih (hiris nipis)
- 2 cm halia (hiris memanjang)
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji bawang besar (hiris nipis)
- 1 tangkai cili merah (hiris)
- 1 tangkai daun saderi (hiris)
- 1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
- 1 1/2 sudu kecil tepung jagung bancuh dengan sedikit air
- Minyak masak untuk goreng ayam
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau.
- Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan lada hitam, tuang sedikit air.
- Kemudian masukkan ayam goreng, bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga sebati.
- Akhir sekali masuk cili merah, cili api, tomato, lobak merah dan bawang besar, kacau selama 3 minit sebelum diangkat.
- Angkat dan tabur dengan daun saderi.

Selamat Mencuba...

Friday 11 September 2015

Kaswi Tepung Pulut


Ramuan:-
(A)
- 1 cawan tepung gandum
- 1/3 cawan tepung pulut
- 1/8 tsp kapur yang pekat
- 1 cawan air

(B)
- 1/2 cawan gula merah/melaka
- 1/4 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- Campurkan kesemua ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.

(C)
-Kelapa parut dicampur sedikit garam.

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan ramuan A ke dalam mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
- Tuang ramuan B ke dalam A kacau rata.
- Tapis dan masukkan adunan ke dalam acuam kesukaan yang bersapu sedikit minyak.
- Didihkan air kukusan terlebih dahulu.
- Kukus selama 20 minit, biar kuih betul-betul sejuk dan dihidangkan bersama kelapa parut.

Selamat Mencuba...

Wednesday 9 September 2015

Daging Merah Ala Thai




Ramuan:-
- 600 gm daging lembu (direbus dengan pewarna merah)
- 2 labu bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 2 batang serai*
(* kisar dengan air stok daging)
- 3 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar sos cili
- 4 sudu besar cili kering kisar
- Sedikit asam jawa
- Garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar (potong bulat)
- 5 helai daun limau purut

Cara-Cara Penyediaan:-
- Daging rebus dihiris. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kering kisar dan daun limau purut sehingga pecah minyak.
- Tuang air stok daging kacau masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, asam jawa dan garam secukup rasa.
- Bila kuah agak pekat masukkan daging dan bawang hiris kacau rata.
- Tutup api dan bolehlah dihidang bersama nasi.

Selamat Mencuba...

Apam Pisang Gula Hangus


Ramuan:-
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 3 sudu besar butter
- 3 biji telur
- 1 cawan gula kastor
- 1½ cawan pisang (siap lecek)
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1/8 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Cairkan gula di atas api sehingga kekuningan dan masukkan susu kacau.
- Tutup api dan masukkan mentega.  Ketepikan dan biar sejuk.
- Pukul telur bersama gula kastor sehingga kembang.
- Masukkan pisang gaul rata kemudian masukkan gula hangus serta tepung gaul sebati.
- Sapu loyang ukuran 8 inci dengan sedikit mentega dan tuang adunan tadi.
- Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...


Gulai Umbut Batang Pisang


Ramuan:-
- 500 g daging lembu
- 600 g umbut batang pisang (potong 1/2 inci dibuang tali-talinya)
(umbut pisang awak/pisang hutan sedap dibuat gulai)
- 1 biji kelapa parut (perah)
- 1 sudu makan kerisik
- 6 sudu besar rempah kari daging
- 3 tangkai daun kari

Ramuan Kisar:-
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kayu manis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dalam periuk tumis ramuan kisar hingga wangi.
- Masukkan daun kari dan rempah kari kacau hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging gaul rata dan masak sehingga keluar air daging.
- Tuang santan, batang pisang dan kerisik.
- Kacau rata dan biarkan masak sehingga daging empuk.
- Akhir sekali masukkan garam dan rasa ikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...