nuffnang

Thursday 21 January 2016

Siakap Goreng Sos Tomyam


Ramuan:-
- 1 ekor ikan siakap
- 3 sudu besar tepung beras
- Garam secukup rasa
- 1/2 biji bawang besar holland (potong dadu)
- 3 ulas bawang putih (cincang)
- 3 batang serai (ketuk)
- 1 inci halia (hiris panjang)
- 5 helai daun limau purut
- 5 biji cili padi (ketuk)
- 3 sudu besar perencah tomyam
- 3 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos ikan
- 1/2 biji lada benggala hijau (potong dadu)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1/2 batang lobak merah (potong dadu)
- 1/2 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ikan disiang dan basuh bersih.  Lumurkan dengan garam kemudian tepung.
- Panaskan minyak goreng ikan hingga masak. Angkat dan toskan kemudian letakkan ke dalam
pinggan.
- Tumis bawang besar, bawang putih, cili, daun limau purut, serai, lobak merah dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili, perencah tomyam, sos ikan dan sedikit air biar mendidih.
- Masukkan lada benggala, garam dan gula secukup rasa. Bila cukup pekat angkat dan tuang
ke atas ikan.

Selamat Mencuba...

Homemade Pes Tomyam


Ramuan:-
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 genggam udang kering (rendam lembut)
- 1 1/2 sudu besar asam jawa
- 2 sudu besar gula perang
- 2 batang serai
- 2 sudu besar sos ikan
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar semua bahan tomyam paste di dalam blender sehingga halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Masak di atas api yang sederhana dan selalu kacau supaya tomyam paste tidak hangus.
- Kacau sehingga tomyam paste bertukar kepada warna merah gelap dan pecah minyak. Angkat.
- Simpan dalam peti untuk tahan lama.

Selamat Mencuba...

Sunday 10 January 2016

Ayam Masak Merah (Banjar)


Ramuan:-
- 1 ekor ayam
- 3 ulas bawang putih*
- 7 ulas bawang merah*
- 1/2 sudu teh jintan manis*
- 1/2 jintan putih*
- 1 inci halia*
- 1 sudu teh lada hitam*
- 2 inci lengkuas*
- 1 genggam kacang tanah (disangai)
- 1 sudu besar kas2 (disangai)*
- Kesemua ramuan (*) dikisar halus
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 4 sudu besar tomato pure
- 6 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1/2 cawan susu cair
- 1 pohon daun sup (hiris)
- 2 biji bawang besar (dipotong bulat)
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ayam dibasuh bersih bubuh garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
- Panaskan minyak tumis ramuan kisar, kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan cili kering kisar kacau hingga terbit minyak.
- Masukkan susu cair, garam, gula dan sedikit air.
- Apabila kuah mendidih masukkan ayam kacau sehingga kuah pekat.
- Akhir sekali tabur daun sup dan bawang besar. Tutup api.

Selamat Mencuba...

Nasi Jagung


Ramuan:-
- 4 cawan beras basmathi
- 1 1/2 cawan isi jagung
- 1/2 cawan susu cair
- 5 1/2 cawan air
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 3 sudu makan rempah kurma
- Garam dan gula secukup rasa
- 5 biji bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris halus)
- 3 sudu makan minyak sapi
- 1 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 helai daun pandan

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi.
- Tumis empat sekawan hingga harum masukkan bawang dan halia hiris.
- Masukkan rempah beriani kacau masukkan susu cair, serbuk kunyit dan air.
- Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih barulah masukkan beras basmathi yang telah ditos.
- Masak nasi di dalam periuk nasi seperti biasa.

Selamat Mencuba...

Sunday 3 January 2016

Laksa Thai


Ramuan:-
- 1 paket laksa (direndam dan kukus)

Ramuan Kuah:-
- 5 ekor ikan kembung (rebus, buang tulang dan kisar)
- 1 biji kelapa (perah)
- 3 keping asam gelugur
- 2 batang serai (diketuk)
- 5 helai daun limau purut
- 1 tbsp sos sotong
- 1/2 tsp serbuk lada putih
- 1 kiub ikan bilis
- 1 tbsp pati asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa

Ramuan Kisar:-
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 tbsp cili kering kisar
- 1 genggam udang kering
- 40 gm lobak masin
- 1inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci belacan
- 5 biji buah keras

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan naik bau.
- Masukkan ramuan kuah kacau dan tuang santan.
- Biarkan mendidih dengan api sederhana tutup api.
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkan laksa bersama ulam-ulaman.

Ulam Dihiris:-
- Nenas, timun, kacang panjang, kobis bulat, bunga kantan, taugeh dicelur dan limau kasturi belah dua.

Selamat Mencuba...

Nona Manis


Ramuan A:-
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan santan
- 1 cawan tepung gandum

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan gula, tepung dan santan kacau rata.
- Pukul telur kemudian masukan ke dalam adunan tepung.
- Kacau hingga sebati.

Ramuan B:-
- 1 cawan santan pekat
- 3 helai daun pandan
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1/8 tsp warna hijau
- 1/8 tsp pandan paste

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar daun pandan bersama santan dan tapis.
- Satukan semua ramuan di atas dan kacau rata.
- Tuang santan dan kacau supaya tidak bergentel.
- Kacau atas api sampai pekat.
- Kemudiaan tuang ke ramuan A kacau sampai likat.

Ramuan C:-
- 1 cawan santan pekat
- 1 tbsp tepung jagung
- 1/2 tsp tepung beras
- 1/2 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan kesemua ramuan di atas, masak sampai likat.
- Biarkan suam kemudian masuk dalam piping bag.
- Acuan lompang disapu minyak masukkan adunan hijau 3/4 acuan.
- Paipkan ramuan C jangan sampai melimpah.
- Didihkan air, kukus selama 10 minit dan penutup hendaklah dibalut dengan kain.

Selamat Mencuba...

Saturday 2 January 2016

Siakap Stim Limau Sri Rampai


Ramuan:-
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar
- 4 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 biji bawang besar
- 1 kiub pati ikan bilis
- 9 tangkai cili padi ( belah dua)
- 2 inci halia (tumbuk)
- 2 tbsp sos ikan
- 1 tbsp jus limau nipis
- 1 tbsp gula
- 1 kuntum bunga kantan (hiris halus)
- 1 helai daun kunyit (hiris halus)
- 2 helai daun limau purut (hiris halus)
- 1 tangkai cili merah
- 6 biji asam boi

Cara-Cara Penyediaan:-
- Bersihkan ikan, kelar ikan supaya sos meresap.
- Sapukan ikan dengan kiub pati ikan bilis yang dicampur sedikit jus limau.
- Masukkan ikan ke dalam pengukus.
- Campurkan sos ikan,  gula, jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan.
- Halia dan bawang putih yang ditumbuk dilumurkan pada ikan.
- Akhir sekali masukkan bawang holland dan hirisan dedaun yang dipotong halus.
- Kukus sehingga ikan masak.

Selamat Mencuba...

Friday 1 January 2016

Puteri Ayu Cheese


Ramuan:-
- 2 biji telur
- 1 cawan gula castor
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan atau susu cair
- 1 sudu teh ovalette
- 3 sudu teh serbuk koko
- 1 penutup esen vanilla

Ramuan Cream Cheese:-
- 250 gm cream cheese
- 80 gm gula castor
- 20 ml air
- 20 gm tepung gandum
- 1 biji telur

Satukan ramuan di atas dan pukul hingga kental dan sebati. Ketepikan.

Cara-Cara Penyediaan:-
- Pukul telur, esen vanilla, ovallette dan gula hingga kembang.
- Selepas itu masukkan susu cair pukul hingga sebati.
- Bila sudah sebati sekali masukkan tepung pukul perlahan hingga rata.
- Sediakan acuan sapu dengan sedikit minyak masak.
- Didihkan air terlebih dahulu di dalam kukusan.
- Isikan adunan cream cheese ke dalam acuan dan kukus selama 3 minit dengan api sederhana.
- Kemudian masukkan adunan coklat hingga penuh dan kukus selama 10 minit.
- Balut tutup kukusan dengan kain supaya air tidak menitis di atas kuih.

Selamat Mencuba...