nuffnang

Tuesday 10 May 2016

Sambal Goreng Tempe Dengan Ikan Bilis


Ramuan:-
- 2 peket tempe (potong kecil goreng)
- 1/2 cawan ikan bilis (goreng)
- 1/2 cawan kacang tanah (goreng)
- 1/2 sudu teh  asam jawa
- 4 sudu besar cili kering kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng

Kisar Halus
- 5 ulas  bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dalam kuali tumis ramuan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kering kisar kacau hingga terbit minyak.
- Kemudian masukkan asam jawa dan gula pasir kacau sampai pekat.
- Akhir sekali masukkan tempe, ikan bilis, dan kacang tanah gaul hingga tersalut semuanya dengan sambal.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi.

Selamat Mencuba...

Rendang Lala


Ramuan Kisar:-
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 70 g lengkuas
- 30 g halia
- 50 g serai
(Semua ramuan di atas kisar halus)
- 5 sudu makan cili kering kisar
- 300 g lala siap kupas
- 2 sudu makan besar kerisik
- 1 1/2 cawan santan
- 3 helai daun kunyit (hiris halus)
- 1 sudu teh pati asam jawa
- 1 sudu makan gula
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dalam kuali tumis ramuan kisar dan cili kering kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan santan cair, garam, gula serta pati asam jawa kacau rata.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Biarkan mendidih barulah masukkan lala dan gaul rata.
- Kacau selalu supaya tidak berkerak dan biarkan kuah pekat.

Selamat Mencuba..

Kerabu Sotong Ala Thai


Ramuan:-
- 8 ekor sotong size besar (siang dan celur)
- 1 labu bawang besar (hiris)
- 6 batang kacang panjang (potong nipis)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1 tangkai lada merah (hiris)
- 5 tangkai cili api (hiris)
- 1 biji limau nipis (ambil jus)
- 1 ikat daun ceylon (hiris)
- 1 kuntum bunga kantan (hiris nipis)
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Sotong buang kulit dan dipotong bulat memudian dicelur seketika.
- Campurkan semua ramuan yang telah dihiris dalam bekas.
- Masukkan sotong, jus limau, gula dan garam gaul hingga rata.
- Rasalah mengikut citarasa selera masing-masing.
- Siap untuk di hidangkan.

Selamat Mencuba...

Sunday 1 May 2016

Nasi Kabsa Kambing




Ramuan:-
- 1 kg kambing + tulang
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 6 gelas air
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 helai daun bay (kering)
- 5 biji bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 5 biji cengkih
- 1 tbsp biji lada hitam
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan Air Rebusan Nasi:-
- Masak daging kambing dalam periuk, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
- Tuangkan air dalam periuk berisi daging dan rebus sehingga empuk.
- Bila daging sudah empuk kemudian keluarkan dari periuk dan toskan.
- Ketepikan dahulu air rebusan akan digunakan untuk memasak nasi.

Ramuan Nasi:-
- 3 cawan beras basmathi (rendam 30 minit)
- 4 1/2 cawan air stock
- 2 sudu makan ghee
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 4 sudu teh rempah kabsa
- Sedikit koma-koma/saffron

Cara-Cara Penyediaan Nasi:-
- Masukkan ghee ke dalam periuk yang telah dipanaskan.
- Bila minyak panas, masukkan bawang besar dan tomato, goreng sehingga layu dengan api sederhana.
- Setelah itu, masukkan beras dan kacau perlahan sehingga minyak sebati dengan beras.
- Tuang air rebusan kemudian susun daging di atas beras dan tutup periuk.
- Biarkan sehingga nasi masak.

Ramuan Tomato Salsa:-
- 2 biji tomato
- Tiga tangkai daun ketumbar
- 3 tangkai lada hijau
- 3 tangkai lada merah
- 3 biji cili padi (boleh tambah)
- 1 biji perahan air lemon (jus lemon)
- Garam secukup rasa
- Kisar kesemua ramuan di atas.

Selamat Mencuba...