nuffnang

Saturday 15 October 2016

Daging Merah Ala Thai


Ramuan:-
- 500 gm daging
- Sedikit pewarna merah
- 1 inci halia (hiris nipis panjang))
- 3 ulas bawang putih(diketuk)
- 9 tangkai cili padi (ketuk sedikit)
- 1/4 cawan cili kisar
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- 3 helai daun limau purut
- 1 tangkai lada merah
- 3 batang kacang panjang (potong 2 inci)
- 4 biji jagung muda (potong memanjang)
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 batang karot (potong memanjang)
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Rebus daging di dalam air yang diletakkan sedikit pewarna merah sehingga empuk.
- Angkat dan sejukkan daging, kemudian hiris nipis. Simpan air rebusan daging untuk kuah.
- Panaskan minyak dan goreng daging sehingga sedikit garing, tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato dan sos ikan.
- Masukkan daging, kacang panjang, jagung muda dan daun limau purut.
- Tuang air rebusan daging dan tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
- Angkat dan hidang bersama nasi putih.

Selamat Mencuba..

Tuesday 4 October 2016

Kengsom Siakap


Ramuan:-
- 1 ekor ikan siakap
-3  ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar cili giling
- 1/2 inci belacan
- 1 inci kunyit hidup
- 3 keping asam gelugor
- 2 batang serai dihiris
3 helai daun limau purut
- 5 tangkai daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisarkan bawang merah, bawang putih dan belacan
- Tuang air dalam periuk dan masukkan ramuan kisar, asam keping dan cili kering kisar.
- Kemudian masukkan hirisan serai, daun kesum, bunga kantan dan daun limau purut.
- Masak hingga mendidih dan masuk garam serta gula.
- Akhir sekali masukan ikan siakap dan rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Biarkan selama 5 minit dan tutup api.

Selamat Mencuba..

Kerabu Epal Hijau



Ramuan:-
- 2 biji epal hijau
- 1 batang lobak merah
- 15 biji baby tomato ceri (dibelah dua)
- 2 tangkai cili merah (belah buang biji)
- 2 tangkai cili hijau (belah buang biji)
- 1labu bawang besar (belah hiris)
- 1 kuntum bunga kantan (hiris nipis)
-1 batang serai (hiris nipis)
- 1 sudu besar jus limau nipis
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Epal dan lobak merah dihiris memanjang.
- Semua bahan yang dihiris dimasukkan ke dalam bekas.
- Gaul kesemua ramuan dan masukan jus limau nipis, gula dan garam.
- Kacau rata dan rasalah masam, manis dan masinnya mengikut citarasa masing-masing.
- Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Biskut Makmur


Ramuan:-
- 500g tepung gandum
- 2/3 cawan gula icing
- 1 tin kecil minyak sapi (200 g)
- Paper cup secukupnya
Untuk Inti:
- 100 g kacang tanah (goreng tanpa minyak)
- 60 g cawan gula icing
Bahan Salut:
- Secukup gula icing
Cara-Cara Penyediaan:-
- Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing.
- Gaul tepung bersama minyak sapi sikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
- Buang kulit kacang dan kisar kemudian campurkan gula.
- Sukat doh dengan 1/2 tbsp untuk mendapat kuih yang sama besar.
- Leperkan doh dan letak inti kacang ditengah dan tutup kemas serta bentuk bujur.
- Susun di atas loyang yang disapu majerin dan bakar selama 15 minit pada suhu 150C.
- Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
- Biar biskut sejuk betul baru disalut dengan gula icing dan letak di dalam paper cup.
Selamat Mencuba...