nuffnang

Wednesday 30 November 2016

Pulut Kuning Kukus


Ramuan:-
- 1 kg beras pulut 
- 4 sudu teh serbuk kunyit
- 3 keping asam keping
- 1000 kg santan kelapa 
- 3 sudu teh garam halus

Cara-Cara Penyediaan:-
- Beras pulut dibasuh bersih kemudian direndam air melebihi paras pulut. Masukkan serbuk kunyit dan asam keping.  Kacau rata dan rendam selama setengah jam.
- Dalam bekas berasingan masukkan santan dan garam kacau rata.
- Tos pulut kemudian masukkan ke dalam loyang, tuang santan serta ratakan.
- Sementara itu didihkan air dalam kukusan dan masukkan ke dalam loyang yang berisi pulut dan kukus selama 25 minit.
- Selepas 25 minit buka tudung kukusan, balik-balikkan pulut agar masak sekata.  Kukus lagi selama 10 minit atau sehingga masak.
- Pulut kuning sedap dimakan bersama rendang atau sambal tumis.

Selamat Mencuba...

Rendang Ayam


Ramuan:-
- 1 ekor ayam berat 2 kg (potong agak kecil)
- 9 ulas bawang merah
- 2 labu bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- 5 batang serai*
- 2 inci lengkuas*
- 3 sudu besar kerisik
- 1 cawan cili kering kisar (boleh tambah)
- 400 g santan kotak
- 1 tbsp pati asam jawa
- 3 helai daun kunyit (hiris halus)
- 5 helai daun limau purut
- Garam, gula secukup rasa
- Secukupnya minyak masak

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kesemua ramuan yang bertanda (*) dikisar halus. 
- Ayam dibersihkan kemudian masukkan sedikit garam serta kunyit gaul rata. Goreng ayam separuh masak.
- Sementara itu panaskan minyak dalam kuali, tumis ramuan kisar bersama cili kering kisar. Tumis sehingga terbit minyak. Tuang santan kacau rata.
- Masukkan pati asam jawa, daun limau purut dan gula.
- Biarkan merenah dan agak pekat kuahnya baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul perlahan-lahan supaya ayam tidak hancur.
- Akhir sekali masukkan kerisik serta garam kacau perlahan dan kecilkan api supaya rendang tidak berkerak.  Rasalah mengikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

Saturday 26 November 2016

Spaghetti Carbonara


Ramuan Sos:-
- 1 biji bawang besar holland (potong dadu)
- 5 ulas bawang putih cincang
- 5 batang sosej
- 1 tin cendawan
- 2 tin sos cendawan carbonara Prego
- 1 liter susu segar
- 1 tsp serbuk lada hitam
- Oregano flakes
- Sedikit butter

Cara-Cara Penyediaan:-
-  Panaskan butter dalam periuk tumis bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan sosej dan cendawan butang yang telah dihiris.
- Taburkan sedikit oregano flakes dan serbuk lada hitam.
- Tuangkan sos cendawan dan susu cair.
- Celur spahetti hingga lembut dengan masukkan sedikit minyak masak dan sedikit garam.

Selamat Mencuba...