nuffnang

Monday 19 December 2016

Udang Buttermilk


Ramuan:-
- 1/2 kg ekor udang besar
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 7 helai daun kari
- 2 sudu besar butter
- 5 ulas bawang putih (ketuk & hiris)
- 3 tbsp serbuk kari
- 15 biji cili padi (hiris)
- 3/4 tin susu cair

Cara-Cara Penyediaan:-
- Gaul udang dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng udang bertukar warna kemerahan angkat.
- Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, cili padi dan daun kari. Masukkan serbuk kari tuang susu cair masak sehingga kuah pekat.
- Kemudian masuk udang, garam dan gula. Rasalah manis, lemak dan masinnya.

Selamat Mencuba...

Nasi Beriani Gam


Ramuan:-
- 3 cawan beras basmathi
- 3 tbsp minyak sapi
- 4 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 5 biji buah pelaga
- 3 tbsp rempah beriyani
- 1 tbsp rempah kurma
- 1 inci kayu manis1 inci halia (kisar)
- 5 ulas bawang putih (kisar)
- 9 ulas bawang merah (kisar)
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 genggam kismis
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak sapi dan tumis ramuan kisar bersama empat sekawan hingga wangi.
- Masukkan rempah beriyani dan rempah kurma kacau hingga naik bau.
- Masukkan air dan susu cair kacau hingga rata.
- Masukkan beras serta garam. Kacau hingga rata.
- Masak nasi seperti nasi biasa.
- Bila nasi kering tabur kismis diatasnya.
Selamat Mencuba...

Thursday 15 December 2016

Permata Zamrud



Ramuan A:-
- 1 1/2 cawan tepung pulut
- Air pandan secukupnya
- Sedikit pewarna hijau

-  Satukan kesemuanya dalam bekas dan masukkan air sikit-sikit uli hingga jadi doh seperti buah melaka.

Ramuan B:-
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 tbsp tepung jagung
- 2 tbsp tepung gandum
- 1/8 tsp garam

- Satukan kesemuanya dalam periuk dan kacau rata.
- Masak atas api dan kacau hingga naik wap sahaja. Ketepikan.

Ramuan Inti:-
- 1/2 biji kelapa parut putih
- 1 cawan gula merah*
- 3 tbsp gula*
- 2 helai daun pandan*
[Campur bahan bertanda * dan masukkan sedikit air]

- Tapis air gula tadi sebelum dicampurkan dengan kelapa parut putih.
- Masak kesemua ramuan ke dalam kuali dan tenggek di atas dapur. Kacau sehingga sebati. Sejukkan.

Penyediaan Doh Hijau:-

- Terlebih dahulu acuan lompang disapu minyak.
- Bulatkan doh sebesar guli, buat lubang ditengah dan masukkan inti tutup rapat.
- Kemudian masukkan ke dalam acuan dan letak doh di tengah-tengah. Buat sehingga adunan habis.

- Tuang ramuan B ke dalam acuan.
Kukus selama 10 minit dengan api sederhana. Biarkan sejuk dahulu barulah dikeluarkan dari acuan.

Selamat Mencuba...