nuffnang

Wednesday 8 February 2017

Apam Pisang Gula Hangus


Ramuan:-
- ½ cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 3 tbsp butter
- 3 biji telur ayam (A)
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan pisang lecek
- 1/4 st garam
- 2 cawan tepung naik sendiri*
- 1 st baking powder*
- 1 st bikarbonat soda*
* Ayak kesemua sekali.

Cara-Cara Penyediaan:-
- Cairkan gula dengan api kecil menjadi gula perang dan tuang susu sehingga menggelegak.  Tutup api masukkan mentega.  Biar sejuk.
- Pukul telur bersama gula kastor sehingga kembang.  Masukkan pisang dan gula hangus pukul lagi.  Kemudian masuk tepung gaul sebati.
- Tuangkan ke dalam acuan 7 in yang telah disapu minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...

Monday 6 February 2017

Kari Kepala Ikan Mamak Style


Ramuan:-
- 1 ketul kepala ikan merah
- 6 tbsp bumbung rempah kari ikan Baba's
- 2 tbsp serbuk ketumbar Baba's
- 3 tbsp cili kering kisar
- 1/2 tsp jintan manis
- 1 tsp biji sawi
- 1 tsp biji halba
- 1 inci halia (kisar)
- 1 labu bawang besar (kisar)
- 1 biji buah tomato (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 5 ulas bawang merah (hiris)
- 3 tangkai cili hijau besar  (belah dua)
- 3 tangkai daun kari
- Sedikit asam jawa (bancuh air)
- 7 biji kacang bendi (celur)
- 1 biji terung bulat (potong & celur)
- 2 biji tomato (belah)

Cara- Cara Penyediaan:-
- Tumis biji sawi, biji halba, daun kari, bawang merah hiris dan cili kering kisar dan masuk ramuan kisar kacau hingga wangi.
- Kemudian masuk halia, bawang putih, serbuk kari kacau sampai garing.
- Tuang air asam jawa
berserta dengan air. Masuk sekali garam. Airnya hendaklah sama paras dengan ikan.
- Biar hingga mendidih, baru masuk kepala ikan dan sayur yang sudah dicelur. Biarkan mendidih sekejap dan tutup api. Rasalah mengikut citarasa masing-masing. 

Selamat Mencuba..

Masak Lemak Pisang Muda



Ramuan:-
- 1 sisir pisang muda
- 1 biji kelapa parut (perah)
- 1 genggam kecil ikan bilis
- 1 inci kunyit basah
- 1 kiub ikan bilis
- 5 ulas bawang merah
- 15 biji cili padi (boleh tambah)
- 1 batang serai (titik)
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Siang pisang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan.
- Kisar kunyit hidup, cili api, ikan bilis sehingga halus.
- Dalam periuk tuang santan dan masukkan ramuan kisar, serai, kiub ikan bilis dan garam. Masukkan sekali pisang yang direbus.
- Tenggek di atas dapur kacau selalu sehingga mendidih supaya santan tidak pecah minyak.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...