nuffnang

Monday, 6 February 2012

Sambal Belimbing Hitam

Ramuan :-                                                                   

- 3 cawan ikan bilis ( ditumbuk kasar )
- 1ulas bawang putih ( ditumbuk
- 9 ulas bawang merah ( ditumbuk )
- 1 cawan belimbing ( telah direbus )
- 1 cawan cili padi ( ditumbuk )
- gula dan garam secukup rasa
- minyak ( untuk menumis )

Cara Penyediaan :-

- Panaskan minyak masak di dalam kuali,
- Kemudian, masukkan cili padi bersama bawang yang ditumbuk tadi sehingga berbau harum
- Masukkan semua bahan-bahan dan digaul rata.
- Goreng dengan api sederhana besar sehingga berbau harum.
- Kacau sambal sehingga garing dan bertukar menjadi warna kehitam-hitaman.
- Sambal ini sedap dimakan bersama nasi yang masih panas.


Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment