nuffnang

Monday, 9 February 2015

Udang Masak Beriani


Ramuan:-
- 1kg udang saiz besar
- 1 tangkai daun ketumbar
- 2 biji tomato (dipotong)
- 6 sudu besar rempah beriani
- 5 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar tomato puree
- 1/3 cawan bawang goreng
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan air
- Gula secukup rasa
- Garam secukupnya
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 6 biji bawang merah (dikisar halus)
- 3 ulas bawang putih (dikisar halus)
- 1 1/2 in halia (dikisar halus)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Udang dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam. Goreng setengah masak.
- Tumis bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
- Masukkan rempah beriani, daun ketumbar dan sedikit air dan kacau sebati.
- Masukkan tomato puree, tomato sos, bawang goreng dan buah tomato. Kacau rata.
- Masukkan susu cair dan udang sambil kacau hingga udang  masak sepenuhnya.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment