Ramuan:-
- 9 biji lada hijau
- 5 biji cili padi hijau
- 3 ulas bawang merah
- 2 biji tomato hijau (potong dadu)
- 1 kiub pati ikan bilis
- Sedikit garam dan gula
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar atau tumbuk kasar lada hijau, cili padi, dan bawang.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk hingga terbit minyak.
- Masukkan tomato kacau rata serta tuang air.
- Kemudian masukkan garam dan gula.
- Kacau sehingga pekat.
Selamat Mencuba...
Nampak sedap jee..nak cuba buat. Huhuhu
ReplyDeleteCari blog resepi jumpa blog kak pah. Sudah cuba buat sambal hijau sedap best..... serupa macam sambal hijau indon.. mariam ahmad
ReplyDeleteTrima ksih sudi menjengah dan mencuba resipi dari blog dapurkakpah Anonymous. Satu lagi sambal yg boleh dicicah dgn ulam. Nyumnyum..
ReplyDelete