Ramuan :-
- 300 g kacang tanah (sangai dan kisar kasar)
- 50 g gula pasir
- 100 g gula merah
- 1 sudu makan asam jawa adabi
- 3 biji buah keras (dikisar)
- 2 inci lengkuas (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 7 sudu makan cili kering kisar (pedas ikut citarasa masing-masing)
- 7 ulas bawang merah (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 7 batang serai (dikisar)
- 1/2 dada ayam dipotong kecil-kecil
- 800 liter air
- 1 cawan minyak masak
Cara-Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau kemudian tuangkan air.
- Masukkan gula merah, asam jawa, gula pasir, kacang tanah kisar dan garam kemudian gaul rata.
- Masak atas api perlahan hingga keluar minyak dan kacangnya empuk.
- Renehkan sehingga kuah kacang pekat.
- Rasalah masam, manis dan manisnya secukup rasa masing-masing.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment