nuffnang

Wednesday, 29 August 2012

Lapis Putih Telur


Ramuan :-                                                           
Bahan A
- 500ml putih telur
- 300gm gula pasir
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu teh asen rose

Bahan B (jadikan satu)
- 100ml susu cair.
- 80ml mentega cair

Bahan C (diayak)
 - 250gm tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 25gm susu tepung

Pewarna
- 1 sudu teh chocolate powder
- 1 sudu teh pewarna kuning

Cara-Cara Penyediaan :-

- Satukan bahan A dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental.
- Masukkan bahan B dan C berselang seli dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
- Bahagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian adalah warna asal.
- Masukkan setiap bahagian dengan pewarna dan gaul rata.
- Panaskan pengukus terlebih dahulu. Tutup pengukus hendaklah dibalut dengan kain supaya tidak menitik pada kuih.
- Kukus setiap lapisan selama 7minit.  Lapisan atas sekali hendaklah dikukus selama 20 minit.
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment