nuffnang
Wednesday, 29 August 2012
Lapis Putih Telur
Ramuan :-
Bahan A
- 500ml putih telur
- 300gm gula pasir
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu teh asen rose
Bahan B (jadikan satu)
- 100ml susu cair.
- 80ml mentega cair
Bahan C (diayak)
- 250gm tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 25gm susu tepung
Pewarna
- 1 sudu teh chocolate powder
- 1 sudu teh pewarna kuning
Cara-Cara Penyediaan :-
- Satukan bahan A dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental.
- Masukkan bahan B dan C berselang seli dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
- Bahagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian adalah warna asal.
- Masukkan setiap bahagian dengan pewarna dan gaul rata.
- Panaskan pengukus terlebih dahulu. Tutup pengukus hendaklah dibalut dengan kain supaya tidak menitik pada kuih.
- Kukus setiap lapisan selama 7minit. Lapisan atas sekali hendaklah dikukus selama 20 minit.
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment