Ramuan :-
- 600gm daging lembu (dihiris kecil)
- 1 kg santan
- 150 gm kerisik
- 13 sudu makan cili kering kisar (pedas ikut citarasa)
- 9 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 13 batang serai (kisar)
- 2 inci halia (kisar)
- 5 inci lengkuas (kisar)
- 9 helai daun limau purut
- 2 sudu asam jawa
- 5 helai daun kunyit (dimayang halus-halus)
- Sedikit garam, gula pasir, gula merah
Cara-Cara Penyediaan :-
- Masukkan daging ke dalam kuali, curahkan santan, daun limau purut dan bahan kisar, kacau rata.
- Masak di atas api kecil sehingga daging empuk.
- Apabila rendang sudah pekat baru masukkan kerisik, daun kunyit yang dihiris halus, garam, gula pasir, asam jawa dan gula merah.
- Kacau sehingga pekat dan rasalah ikut citarasa masing-masing.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment