nuffnang

Sunday, 9 June 2013

Agar-Agar Karamel


Ramuan:-                                                                            

- 3 sudu besar gula pasir (untuk gula hangus)
- 10 gm agar-agar serbuk
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1/8 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu kecil warna kuning

Cara-Cara Penyediaan:-

- Taburkan gula ke dalam loyang guna api kecil sehingga gula menjadi perang. Ketepikan
- Satukan kesemua bahan kacau di atas api.
- Hendaklah dikacau selalu supaya tepung kastad tidak bergentel.
- Apabila mendidih dan adunan agak kelihatan pekat sedikit tutup api.
- Tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
- Terbalikkan dari acuan dan bolehlah dihidang.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment