nuffnang
Sunday, 9 June 2013
Cucur Bawang
Ramuan:-
- 1 labu bawang besar kuning (potong dadu)
- 3 cawan tepung gandum
- 6 tangkai daun sop (hiris)
- 2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 1/2 cawan air panas
- 1 cawan air sejuk (campur dengan air panas)
- 1 cawan taugeh
- Sedikit ajinomoto
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Penyediaan:-
- Sediakan bekas masukkan tepung gandum, garam, serbuk kunyit, bawang besar, tauge, daun sop dan serbuk perasa.
- Gaul rata kemudian tuang air sikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
- Panaskan minyak untuk menggoreng cucur.
- Apabila minyak telah panas jemputlah adunan dengan menggunakan tangan.
- Api biarlah besar sebab cucur akan mengembang dan lembut. Tunggu sehingga cucur kekuningan.
- Angkat dan toskan. Sedap dimakan dengan cili sos.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment