nuffnang
Wednesday, 26 June 2013
Bingka Ubi Kayu Special
Ramuan:-
- 600 gm ubi kayu (siap parut)
- 300 gm santan
- 150 gm gula pasir
- 1/8 sudu kecil esen vanila
- 2 biji telur
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu kecil warna kuning
- 3 sudu makan majerin (cairkan)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Ubi parut hendaklah diperah untuk mengeluarkan airnya. Ketepikan.
- Air perahan jangan dibuang dan biarkan mendap sagunya.
- Tuang air perlahan dan terdapat endapan sagu ubi.
- Campur ubi kayu, gula, garam, esen vanila, telur, endapan sagu dan tepung gaul rata.
- Masukkan santan dan majerin kacau sebati dan tuang adunan ke dalam acuan yang telah disapu minyak.
- Bakar ketuhar 170C selama 1 jam atau sehingga masak.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment