- 400 gm sotong sederhana besar (dibersihkan)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 1 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan rempah kurma
- 1 sudu kecil ketumbar (dikisar kering)
- 1 sudu kecil jintan putih (dikisar kering)
- 1 sudu kecil jintan manis (dikisar kering)
- 2 sudu makan sos tiram
- 3 tangkai daun kari
- 1 sudu kecil asam jawa
- 1/4 cawan air
- 2 tangkai lada merah (dibelah 4)
- Sedikit garam dan gula
- Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan :-
- Bersihkan sotong dan ditoskan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan rempah kurma, tumis lagi hingga garing.
- Kemudian, masukkan pula sos tiram, garam, asam jawa, gula dan daun kari serta air, biar ianya mendidih.
- Selepas itu, bolehlah masukkan sotong, biar sehingga empuk. Rasalah secukup rasa.
- Masak hingga kuah menjadi sedikit kering dan bolehlah dipadamkan api.
- Sekiranya ingin berkuah lebihkan airnya.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment