Ramuan :-
- 250 gm mentega
- 120 gm gula halus
- 400 gm tepung gandum
- 50 gm tepung jagung
- 1 biji telur (gred B)
- 1 sudu teh esen vanilla
- Badam yang telah dipanggang secukupnya
- Cawan kertas secukupnya
(Adunan untuk lebih kurang 130 biji biskut)
Hiasan :-
- Badam cincang untuk tabur
- Coklat masakan untuk salut biskut
Cara-Cara Penyediaan :-
- Ayak tepung gandum dan tepung jagung.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Kemudian masukkan esen vanilla dan telur, kacau sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh, bulatkan dan masukkan biji badam dan bentukkan bujur.
- Setelah siap, susunkan dalam dulang pembakar dan bakar selama lebih kurang 35 minit atau sehingga kekuningan di bahagian bawah biskut. Biarkan biskut sejuk.
- Selepas itu, cairkan coklat secara double boiler.
- Masukkan biskut dalam coklat dan letakkan dalam cawan kertas. Taburkan sedikit badam cincang di atasnya.
- Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment