Ramuan :-
Inti :-
- 4 biji kentang (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 labu bawang besar (dihiris halus)
- 2 sudu teh serbuk tiga rasa
- 1 genggam isi ayam (dipotong dadu)
- 1 sudu penuh rempah kari daging
- 3 tangkai daun kari
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air
Doh :-
- 2 cawan tepung gandum
- 5 sudu makan marjerin (dicairkan)
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cawan air suam
Cara Penyediaan :-
Inti :-
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
- Kemudian masukkan isi ayam, daun kari dan serbuk kari, kacau rata.
- Bila kesemuanya telah rata, masukkan kentang, gaul dan curahkan air sehingga menutupi kentang.
- Tutup kuali, biarkan kentang sampai empuk dan kering.
Doh :-
- Masukkan tepung ke dalam bekas, diikuti marjerin cair dan garam.
- Gaul dan jadikan serbuk.
- Bila sudah rata, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
- Canaikan doh setebal 1/4 inci dan masukkan inti, ditutup kemudian dikelim.
- Akhir sekali bolehlah digoreng sehingga kulitnya berwarna kekuning-kuningan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment