Ramuan Doh :-
- 700 gm ubi keledek
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh garam
- Minyak untuk menggoreng
Cara Buat Doh:-
- Ubi keledek direbus bersama garam hingga empuk dan dilenyek.
- Masukkan tepung gandum gaul hingga sebati. Biarkan setengah jam.
- Semasa hendak menggetel doh tangan hendaklah dilumur dengan tepung supaya tidak melekat.
- Ambil doh sebesar bola ping pong dan leperkan masukkan inti dan tutup rapat.
- Goreng sehingga keperangan angkat dan tos.
Ramuan Inti:-
- 1 biji kelapa parut
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 3 batang serai (kisar)
- 1 genggam udang kering (kisar)
- 5 sudu makan cili kering kisar
- 1 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 sudu makan jintan putih (kisar)
- 1 sudu makan jintan manis (kisar)
- 5 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh kecil garam (ikut citarasa)
- 1 sudu teh asam jawa
adabi
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kelapa parut dimasukkan dalam bekas dan masukkan bahan kisar gaul rata.
- Masukkan gula, asam jawa dan garam gaul sebati
- Rasalah kelapa yang telah dicampur bahan-bahan tadi.
- Tuang sedikit minyak dalam kuali masukkan kelapa tadi kacau sehingga masak.
- Angkat dan biarkan ianya sejuk.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment