nuffnang

Sunday, 12 January 2014

Kuih Nagasari


Ramuan:- 

- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan santan
- 1 sudu besar tepung pulut
- 3 sudu besar gula pasir
- 1/8 sudu garam
- 5 biji pisang raja/awak
- Daun pandan disimpul
- Daun pisang secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-
- Koyakkan daun pisang dan layukan sekali di atas api kecil.
- Satukan dua cawan santan, garam, gula dan daun pandan kacau hingga rata.
- Tenggek atas dapur kacau sehingga mendidih. Keluarkan daun pandan.
- Sementara itu dalam bekas lain masukkan santan dan tepung beras kacau rata.
- Kemudian tuang adunan tepung beras ke dalam santan yang telah dididihkan.
- Kacau di atas api sederhana perlahan sehingga pekat. Angkat.
- Ambil daun pisang dan senduk satu makan adunan letakkan di atas daun pisang.
- Selepas itu ambil sepotong pisang letak ditengah dan tutup adunan ini dengan satu sudu makan.
- Bungkus seperti membuat kuih lepat.
- Didihkan air terlebih dahulu dan kukus selama 10 minit.

Selamat Mencuba...


No comments:

Post a Comment