Ramuan:-
- 3 ekor ikan cencaru
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci belacan
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 sudu kecil asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng ikan
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar bawang merah, bawang putih, belacan dan kunyit.
- Tuang dalam bekas dan masukkan garam, asam jawa dan gula gaul sebati.
- Ikan dibelah belakang & dicuci bersih. Gaul garam dan kunyit.
- Sumbatkan sambal ke dalam ikan yang dibelah tadi hingga penuh.
- Panaskan minyak dan goreng ikan dan jangan kerap dibalikkan.
- Sambal akan keluar jika kerap dibalikkan cukup dua, tiga kali sahaja.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment