nuffnang

Sunday, 12 January 2014

Singgang Pedas Ikan Patin



Ramuan:-
- 1 ekor ikan patin
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 4 sudu makan bumbung cili kering kisar
- 1 inci kunyit hidup
- 2 inci lengkuas (hiris)
- 3 keping asam keping
- 1 inci belacan
- 2 batang serai (titik)
- 4 cawan air
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ikan disiang dan basuh bersih.
- Bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia dan belacan dikisar sehingga halus.
- Masukkan ke dalam periuk dan tuang air, sekiranya suka kuah banyak tambahkan air.
- Kemudian masuk asam keping, garam, gula, serai titik dan lengkuas hiris.
- Masak sehingga kuah mendidih dan rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Kemudian bolehlah dimasukkan ikan.
- Sekiranya kurang pedas tambah cili kering kisar atau cili api.
- Tunggu sehingga kuah mendidih sekejap dan padamkan api.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment