nuffnang

Friday, 31 May 2013

Lepat Ubi Gula Melaka


Ramuan:-                                                                                    
                                                   
- 2 1/2 cawan ubi (siap parut)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 ketul gula melaka (potong nipis)
- 1 sudu teh garam
- 3/4 cawan santan
- 1 1/2 cawan kelapa parut (putih saja)
- Daun pisang secukupnya

Cara-Cara Penyediaan:-

- Ubi parut masuk dalam bekas masukkan kelapa parut, garam gula pasir.
- Gula melaka dimasak dengan tiga suku cawan santan hingga hancur. Biar sejuk.
- Curahkan air gula ke dalam bekas ubi parut gaul rata.
- Senduk satu setengah sudu makan adunan kedalam daun pisang dan lipat macam buat lepat pisang.
- Sementara itu panaskan kukusan kemudian kukus selama 15 minit.
- Bila sejuk bolehlah dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum waktu petang.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment