nuffnang
Monday, 13 May 2013
Lemak Pisang Muda
Ramuan:-
- 1 sisir pisang kapas muda
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 genggam ikan bilis (kisar)
- 15 biji cili api (kisar)
- 1 biji kelapa (perah)
- 2 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 1 batang serai (titik)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Pisang muda disiat kulitnya dan isinya dipotong menyerong, kemudian terus direndam dalam air.
- Kulit pisang hendaklah diambil sekali kemudian tenggek di atas api masak sehingga empuk. Tapis.
- Tuang santan dalam periuk, masukkan bahan kisar, pisang dan serai yang telah dititik.
- Jerang di atas dapur dengan api sederhana dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
- Masukkan garam dan rasalah mengikut selera masing-masing.
Selamat Mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment