nuffnang
Tuesday, 21 May 2013
Kerabu Udang Pucuk Paku
Ramuan :-
- 2 ikat pucuk paku (celur)
- 2 cawan taugeh (celur)
- 1/2 biji bawang merah besar (hiris nipis)
- 1 tangkai lada merah (potong serong)
- 1 genggam udang kering (rendam)
- 15 ekor udang (celur)
- 1/2 inci belacan
- 1/2 inci halia
- 1/2 biji kelapa
- 10 tangkai cili api
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci ubi cekur (dikisar)
- 3 helai daun cekur (hiris halus)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Pucuk paku dan taugeh yang telah dicelur dimasukkan ke dalam mangkuk.
- Masukkan bawang besar dan lada merah ketepikan.
- Udang kering direndam sekejap supaya lembut kemudian tos.
- Kisar udang kering , halia , belacan dan cili api, bawang merah, ubi cekur dan bawang putih sampai lumat.
- Masukkan semua bahan kisar ke dalam bekas kelapa parut digaul rata .
- Kemudian masukkan garam dan gula gaul sehingga sebati dan rasalah ikut selera masing-masing.
- Sangai kelapa sehingga agak kering kemudian masukkan ke dalam bekas pucuk paku tadi.
- Gaul sehingga sekata dan bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment