nuffnang
Tuesday, 7 May 2013
Cucur Udang
Ramuan:-
- 1 labu bawang besar (hiris nipis)
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu besar instant yeast
- 1 1/2 cawan air
- 1 genggam taugeh
- 1 pokok daun bawang (potong 1/2 inci)
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil baking powder
- Secukupnya udang sederhana
Cara-Cara Penyediaan:-
- Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam digaul rata.
- Masukkan taugeh dan daun bawang gaul sehingga sebati.
- Tuang air sikit demi sedikit sehingga menjadi satu doh.
- Ketepikan dan biarkan doh mengembang. Panaskan minyak dan rendamkan senduk kecil sehingga panas.
- Sendukkan doh tadi dalam senduk yang telah panaskan tadi dan letak udang ditengahnya.
- Masukkan semula senduk dalam kuali dan biarkan seketika sehingga agak keras sedikit dan cungkil dengan garpu.
- Goreng sehingga kekuningan angkat dan toskan.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment