Ramuan :-
- 600 gm daging yang siap disalai dan dihiris
- 2 batang serai (dititik)
- 15 biji cili padi (ikut citarasa)
- 1 biji kelapa (perah ambil santan)
- 1 keping asam gelugor
- 1 1/2 inci kunyit hidup
- 3 ulas bawang merah
- 2 biji kentang dipotong enam (rebus)
- Sedikit garam
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar cili padi, kunyit hidup dan bawang merah kemudian masukkan ke dalam periuk.
- Titik serai dan masukkan dalam periuk.
- Tuangkan santan dan masukkan asam keping dan garam.
- Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
- Apabila daging sudah lembut baru masukkan kentang yang direbus tadi.
- Hendaklah sentiasa dikacau dengan menggunakan api perlahan.
- Rasalah garam secukup rasa.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment