nuffnang

Sunday, 7 October 2012

Kuih Sagu


Ramuan :-                                                                           
- 1 cawan sagu (basuh dan toskan)
- 2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu makan pewarna merah
-1/2 sudu teh esen ros
- 1/2 biji kelapa parut
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan air ke dalam periuk kemudian masukkan gula, pewarna merah dan esen ros.
- Tenggek atas api, tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan sagu.
- Kacau sehingga likat dan biji sagu masih kelihatan putih. Padamkan api.
- Tuangkan ke dalam bekas yang telah disapu minyak. Kukus selama 25 minit atau sagu tiada kelihatan putih.
- Sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong dan golekkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment